Debattsvepet: onsdag 8 maj

”Stoppa missbruket av våra personuppgifter”

Regional utveckling, kompetensutveckling inom vården, missbruk av personuppgifter och EU-valet är några av de ämnena som engagerar dagens debattörer. 

1. Ge regionerna fullt ansvar för regional utveckling

Staten har lämnat över ansvaret för det regionala utvecklingsansvaret till regionerna, men fortfarande återfinns en stor del av verktygen och resurserna för en viktig del av utvecklingen hos andra myndigheter, skriver fyra kristdemokratiska regionråd.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Naturvetare inom vården behandlas styvmoderligt

För att lösa kompetensproblemen i hälso- och sjukvården måste regionerna erbjuda alla medarbetare stimulerande arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter. Det krävs en personalpolitik som bidrar till en attraktiv och inkluderande utvecklingskultur, menar företrädare för fackförbundet Naturvetarna.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Stoppa missbruket av våra personuppgifter”

All information om folkbokförda svenskar som lagts ut på internet av diverse företag bör tas bort i de fall som det har skett utan godkännande av individen. Det skriver Ester Herlin-Karnell, doktor i juridik och gästforskare i vid Uppsala universitet.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”Löfven borde ta tag i skattefusket hemma”

Löfven lovade att bekämpa skatteflykt, ”tvinga fram bättre registrering av bolag, större informationsdelning mellan länder – och stenhård lagstiftning.” Det är precis dessa åtgärder som behövs för att komma till rätta med Ubers skattefusk, skriver Claudio Skubla, förbundsdirektör, Svenska Taxiförbundet.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”Mer Sverige, mindre Bryssel och effektivare miljöpolitik”

Kommande EU-val handlar egentligen bara om en enda sak, mer Sverige eller mer Bryssel. För oss är svaret uppenbart. Vi sätter Sverige främst. Men är öppna för mer samarbete där vi alla drar nytta av det som inom säkerhet, miljö och handel, skriver Peter Lundgren (SD).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

6. ”Björklund är inte ensam om att vara skrämmande naiv”

Vi som inte vill se ett Europa med växande främlingsfientlighet och nationalism måste nu visa på alternativen. Jan Björklund och andras naivitet kan komma att stå oss alla dyrt, skriver Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center, och Lars Jederlund, författare.
Hela artikeln på SVT Opinion

7. ”Vd-uppropet: SAS-avtalet hotar hela avtalsrörelsen”

Parterna i SAS-strejken påstår att piloternas lönehöjningar är i linje med industrimärket. Det är grovt felaktigt och riskerar att elda på lönekraven från andra grupper i den kommande avtalsrörelsen, skriver vd:arna för industrins samtliga arbetsgivarorganisationer.
Hela artikeln på Dagens Industri

8. ”Fallet Semenya visar att könsuppdelad idrott är fel”

När idrottens skiljedomstol dömer Caster Semenya till att medicinera bort de naturligt höga testosteronhalterna visar det att idrottsrörelsen blundar för nya biologiska och psykologiska insikter. Utvägen för idrotten är att hitta klassifikationssystem för de olika sporterna som ger tävlande likartade fysiska möjligheter att vinna, oavsett ”kön”, skriver Torbjörn Tännsjö.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

9. ”Fler ordningsvakter ökar inte tryggheten”

Ordningsvakternas utbildning måste bli längre. De behöver lära sig att hantera konflikter på ett icke-konfrontativt sätt. De behöver bli bättre på dialog och de behöver lära sig mer om rasprofilering för att inte agera rasistiskt, skriver företrädare för Vänsterpartiet i region Stockholm.
Hela artikeln på Etc

10. ”171 psykologer som eldar på barnens klimatångest”

Man kan undra vad de 171 psykologerna och psykoterapeuterna håller på med när de höjer sina röster för Greta Thunberg och hennes klimatstrejk. Istället för att göra sitt jobb och på olika sätt minska barns eventuella oro inför klimatfrågan, gör de tvärtom och eldar på genom att gå med i barnens rädslor. Därmed bidrar de till problemet, skriver psykologen Magnus Wårhag.
Hela artikeln på Expressen
Håll koll på
Förtidsröstningen till EU-valet startar i Sverige.
kl 9
Partiledardebatt med anledning av val till Europaparlamentet. Statsminister Stefan Löfven (S) inleder, därefter Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V), Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L) och (MP), riksdagen.