Debattsvepet: måndag 21 januari

”Statlig skola skapar chans till likvärdighet”

Att förstatligande av skolan ska utredas välkomnas av skolexperten Per Kornhall, som ser ett antal problem som kräver statens ingripande. Annat som debatteras denna måndag är hur allt fler av våra prylar kartlägger oss och huruvida ensamhet kan botas på recept.  

1. ”Statlig skola skapar chans till likvärdighet”

Lärarbrist, minskad likvärdighet och segregation. Det finns ett antal problem i svensk skola som vi inte kommer åt utan ett kraftfullt statligt ingripande. Men även förändringar av etableringsrätten och skolvalet krävs för större likvärdighet, skriver Per Kornhall, fristående skolexpert och författare.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Här är tre reformer för högre pensioner

Trots att Sverige har näst sämst förutsättningar i världen till pensionssparande saknas viktiga reformer i Januariavtalet för att fler ska kunna nå 80 procent av sin slutlön i pension. Vi har ett trepunktsprogram för bättre pensioner till den nya regeringen, skriver Frans Lindelöw, koncernchef och vd, samt Mattias Munter, pensionsekonom, på pensionsbolaget Skandia.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Uppkopplade saker kartlägger hela ditt liv”

Smarta produkter är på väg att bli en del av vardagen. Det innebär fler lyssnande öron och en närmast total kartläggning av våra liv. Lagstiftare och företag behöver nu täppa till flera avgörande säkerhets- och integritetsbrister, skriver Sinan Akdag, Sveriges Konsumenter.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. Ensam? Då kan du få ett recept av doktorn

Social isolering är ett problem som kräver politiska svar. Långtifrån allt görs med lagar och offentliga insatser – men vi kan tillsammans starta ett samtal. Så ska vi råda bort på ett av våra stora samhällsproblem, skriver Anna Starbrink, Lina Nordquist och Barbro Westerholm (L).
Hela artikeln på Aftonbladet

5. När får vi en regering som på allvar avskaffar hedersförtrycket?

Efter sjutton år av massiva insatser vore det rimligt att förvänta sig att hedersförtrycket mot ungdomar kraftigt gått tillbaka. Men det är tvärtom, skriver Nätverket mot hedersrelaterat våld.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

6. ”Den dolda makten i Davos måste granskas kritiskt”

World Economic Forums makt är problematisk. Organisationen är icke- demokratisk och kan inte utkrävas ansvar. Bristen på transparens är skriande, forskare är inte välkomna och de journalister som deltar är utvalda. Den som är för kritisk blir inte inbjuden till det prestigefyllda mötet i Davos igen, skriver forskarna Christina Garsten och Adrienne Sörbom.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

7. Till min efterträdare – kämpa för våra lärare

20/1 I morgon får Sverige också en ny utbildningsminister. Jag slutar som språkrör i maj, och ser fram emot livet efter heltidspolitiken. Jag är stolt över det jag fått vara med om att göra, skriver Gustav Fridolin (MP).
Hela artikeln på Aftonbladet

8. ”Jag kandiderar till EU-parlamentet för att det är viktigare än någonsin att värna sammanhållningen i Europa.”

Miljöpartiet är en del av en global grön rörelse och är övertygat om att samarbete mellan länder är avgörande för att världen ska bli hållbar. Klyftorna måste minska och varje krona användas för att minska utsläppen. Det skriver Märta Stenevi (MP).
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. ”Onödiga risker för dem som äger bostadsrätter”

20/1 Bostadsrättsägare kan få betala högre bolåneräntor eftersom det saknas ett statligt bostadsrättsregister. Flera myndigheter och organisationer har också pekat på behovet. Ett skyndsamt införande av ett register bör därför stå högt upp på den nya regeringens agenda, skriver Bankföreningens vd Hans Lindberg och chefsekonom Johan Hansing.
Hela artikeln på SVD Näringsliv

10. ”Inför anmälningsplikt för konfessionella skolor”

19/1 Det är allvarligt att det finns skolor där religiösa inslag förekommer i undervisningen i strid med skollagen. Därför måste regelverket skärpas och Skolinspektionen måste få en samlad bild av vilka skolor som har tillstånd för religiösa inslag, skriver Roger Haddad (L).
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

11. ”Järnvägens brister hotar Ikeas fortsatta expansion”

19/1 Ikea vill fortsätta att utveckla sin verksamhet i Småland och Skåne, men eftersatta investeringar i infrastrukturen för tåg skapar stora problem. Stadigt ökande restider, förseningar och inställda tåg hotar vår fortsatta utveckling. Ikea bjuder nu in samtliga berörda aktörer till ett krismöte om bristerna i tågtrafiken, skriver Pernilla Jonsson, vd Ikea Älmhult.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

12. Därför behöver Sverige ett medborgarskapstest

19/1 Min upplevelse är att svenskar hellre talar om individuella skillnader än om delade värderingar, och att ni har utvecklat en ironisk distans till många av era ritualer. Ett medborgarskapstest för invandrare erbjuder Sverige en chans att anpassa sig till framtiden, skriver amerikanske gästprofessorn Mark S Weiner, författare till boken "Klanvälde".
Hela artikeln på Expressen

13. Jägarintresset styr Länsstyrelsens rovdjursbeslut

19/1 De politiska företrädarna i Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation är, med något undantag, så gott som alltid för en utarmning av rovdjursstammen i Gävleborg tillika för att främja jägarintresset, skriver Uffe Stridsberg, Vänsterpartiet, politisk delegat i Viltförvaltningsdelegationen.
Hela artikeln på Hela Hälsingland
Håll koll på
8.00
Terrafem och Roks arrangerar konferens om mäns våld mot kvinnor till minne av Fadime, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm.
11.00
Statsministern avger regeringsförklaring och presenterar de övriga statsråden, riksdagen, kl 11.