Debattsvepet 9 nov

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor, reformera friskolesystemet i grunden och bygga världens bästa äldreomsorg. Varken kommuner eller fristående skolhuvudmän upprätthåller rekommendationerna för att hålla tillbaka smittspridningen, skriver Lärarförbundet. Andra ämnen som engagerat landets debattörer de senaste dagarna är bland annat a-kassan, digitalisering och klimatetik.

Smittskyddet på skolor och förskolor är under all kritik

Kommuner och fristående skolhuvudmän upprätthåller inte rekommendationerna för att hålla tillbaka smittspridningen. Varannan lärare har fått ganska eller mycket dåliga förutsättningar att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det visar en ny undersökning från Lärarförbundet, skriver dess ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Stängning av skolor har räddat hundratals från radikalisering”

Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson (S): Ett intensivt arbete från Säkerhetspolisen har lett till att fem utbildningar har stängts. Hundratals elever har räddats undan dessa radikaliseringsmiljöer. Mer behöver dock göras. Vi socialdemokrater vill därför förbjuda religiösa friskolor och vi vill reformera friskolesystemet i grunden.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”DO har misslyckats med uppdraget att ge upprättelse till diskriminerade”

Enligt en ny rapport har Diskrimineringsombudsmannen istället för att ägna sig åt sitt kärnuppdrag - att skydda individer mot diskriminering, styrt verksamheten åt förebyggande arbete, som vi inte vet är effektivt. Detta har lett till kraftiga försämringar i diskrimineringsskyddet och minskad respekt för diskrimineringslagen. Nu behöver regeringen förtydliga DO:s uppdrag och skärpa lagstiftningen, skriver Lisa Pelling, statsvetare Arena Idé och Lena Svennaeus, rapportförfattare.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Klisterlappar ändrar inte folks smittsamma beteende”

(8/11) Fyra beteendeforskare: Tyvärr har myndigheter och regioner en naiv förståelse för hur beteenden förändras. Coronapandemin är till stor del ett beteendeproblem. Sverige är nu fullt av klistermärken, tryckt och digital information, som uppmanar oss att tvätta händerna, stanna hemma vid symtom och hålla avstånd. Problemet är att dessa insatser inte har önskad effekt.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Använd fars dag så att era söner och döttrar kan få ett liv med barn”

(7/11) I ett tidigt stadium av sitt vuxenliv drömmer uppemot 90 procent av alla unga män och kvinnor om att få två till tre barn. Men idag upplever upp till 25 procent av alla par som försöker få barn att de har problem med fertiliteten. Det skriver Margareta Kitlinski, överläkare och sektionschef på Reproduktionsmedicinskt centrum vid Sus i Malmö.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan (öppnas i ny flik)

”Kritiserar man Åke Green så måste man acceptera kritik av Koranen”

(8/11) Samtidigt som det ställs krav på revideringar av litteratur, där både Pippi Långstrump, Tintin och Lilla hjärtat har kritiserats för att underhålla negativt kränkande stereotyper, framförs det emellanåt krav på att religion aldrig ska få kränkas. Rätten att slippa känna sig förolämpad får dock inte ske på bekostnad av att man inte ska kunna framföra kritik mot religion utan risk för repressalier. Dessa motstridiga krav ställer frågan om förbud mot religionskränkning på sin spets, skriver docent Margareta Popoola och professor Anne Sofie Roald.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.00

KTH, Rise, SU och Ericsson arrangerar digitalt forum om coronapandemin har gjort att digitaliseringen tagit ett steg framåt. Hur kommer tekniken att vara relevant för att hantera klimatförändringarna?

Övrigt i flödet

Forskningen i primärvården behöver stärkas

Primärvården står med ena benet i pandemin och det andra benet i en reform baserad på utredningen ”God och nära vård”. Primärvården utvecklas dock inte i rätt riktning eftersom forskningen inom allmänmedicin länge fått stå tillbaka. Nu behöver svensk primärvård rustas för framtiden, skriver företrädare för Svensk förening för allmänmedicin och Tankesmedjan Vård & Vetenskap.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle