Debattsvepet 23 feb

Denna tisdag debatteras kravställningar på det lokala samarbetet mellan kommunerna och Arbetsförmedlingen. Därutöver är flera partiledare ute i debatten kring vitt spridda ämnen som hat och hot i politikens kölvatten och den svenska utrikespolitiken. Därtill debatteras hbtq-hållningen i Svalöv.

Ställ krav på samverkan mellan AF och kommunerna

Formella krav på både Arbetsförmedlingen och kommunerna att samverka kan vara en avgörande pusselbit för snabbare etablering på arbetsmarknaden och för effektivt stöd till arbetssökande på vägen till arbete, skriver Delegationen för unga och nyanlända till arbetes ordförande Lil Ljunggren Lönnberg och kanslichef Pontus Ringborg.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Ta bort amorteringskravet som omöjliggör bostadsköp för många

En gymnasielärare och en sjuksköterska med ett barn, som tillsammans tjänar 75 900 kronor i månaden, kan inte få bolån för att köpa en genomsnittlig villa i vare sig Göteborg eller Kungsbacka på grund av alltför hårda krav på inkomst och amortering. Skrota det misslyckade systemet med de nya amorteringskraven, skriver Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

"2021 kan vara ett ödesår för de svenska biodrivmedlen"

EU:s revidering av statsstödsreglerna kan skapa hinder för de svenska biodrivmedlen. För att förändringarna i stället ska gynnar den svenska modellen krävs en gemensam svensk kraftsamling mellan politik och näringsliv, skriver Jakob Lagercrantz Vd, 2030-sekretariatet, Alarik Sandrup Näringspolitisk chef, Lantmännen Karin Varverud Ägare/Hållbarhetschef, Energifabriken Mattias Adell Affärsutvecklare, Svensk kollektivtrafik.
Läs hela artikeln på Altinget (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.00

Riksrevisionen publicerar granskning om utbyggnaden av högskoleutbildningar till bristyrken, bland annat vårdpersonal, lärare, förskollärare och ingenjörer.

9.00

Löf (regionernas ömsesidiga försäkringsbolag) presenterar anmälningsstatistiken för 2020 vid en digital pressträff. Statistiken presenteras både som nationell sammanställning och på regional nivå.

10.00

Skatteverkets digitala seminarium om myndighetens större kontrollinsatser. Seminariet kommer mestadels att handla om kontroller av de statliga stöd till företag som betalats ut på grund av coronapandemin.