Sveriges fyra största pensionärsorganisationer varnar för att intressegrupper agerar för den egna gruppens rätt till förtur till vaccin. Vänsterpartiet i Region Stockholm vill stoppa Krys övertagande av 1177. Fackförbundet DIK pekar på skolbibliotekens betydelse för en bra skola. Andra ämnen som engagerat debattörerna är bland annat äldreomsorgen, ungas psykiska ohälsa och distansundervisning.
Om Kry får köpa 1177 kommer den fria konkurrensen, som annars är en borgerlig ledstjärna, att begravas helt. Det borde mana oss alla – oavsett partitillhörighet – till insikt, skriver Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson i Region Stockholm Jonas Lindberg.
Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamiltons alternativa bild av av vad som utgör ett modernt skolbibliotek visar hur viktigt det är att förslagen i utredningen ”Skolbibliotek för bildning och utbildning” blir politisk verklighet. Det skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Vi äldre måste komma först i vaccinationsköerna. Tyvärr ser vi hotbilder när intressegrupper agerar för den egna gruppens rätt till förtur, skriver Sveriges fyra största pensionärsorganisationer.
Ebba Busch (KD) och Michael Anefur (KD): Vårt besked är detta: välfärdslöftet till Sveriges äldre ska inte bara hållas. Det ska utökas. Vi har nu läst rapporten från den utredning om äldreomsorgen som regeringen Löfven skrotade när den tillträdde år 2014. Så gott som alla de problem som både vi och utredarna såg för sex år sedan har förblivit olösta.
(23/1) Förslaget om en äldreomsorgslag får nu inte blir en stoppkloss för att åtgärda de brister inom äldreomsorgen som kan åtgärdas här och nu, skriver Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin.
(23/1) Socialtjänsten placerar återkommande unga med omfattande psykiatriska vårdbehov hos SiS ungdomshem när de unga i själva verket behöver psykiatrins kompetens. Det skriver Elisabet Åbjörnsson Hollmark, SiS.
(24/1) I december återfanns 70 procent av coronafallen i skolan och under hösten var det hög frånvaro bland både elever och lärare. Ändå tvingas vi lärare tillbaka till skolan. Det kommer öka frånvaron igen och försämra kvaliteten i skolan, skriver Ann Thern-Svanberg, lärare.
(23/1) Infektionsprofessorn Anders Björkman: Beläggen är svaga för att den svenska covidbekämpningen varit misslyckad. Min analys av 21 europeiska länder visar att ländernas skillnad i smittspridningens initiala ökningstakt (det så kallade R0-talet) varit avgörande för epidemiutvecklingen. Det verkar vara huvudanledningen till att Sverige och Norge drabbats olika av covid.
Malmö och Lunds universitet förfogar tillsammans över forsknings- och utbildningsresurser av relevans för Förintelsen, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh, Kerstin Tham, Erik Renström och Sylvia Schwaag Serger.
(23/1) Tre åtgärder är särskilt viktiga för att det ska bli enklare och billigare att skapa ett trafiksystem där fler oftare väljer att cykla, skriver företrädare för Svenska cykelstäder, Svensk cykling och Cykelfrämjandet.
OECD och EU förbereder digitala skatter som kan införas redan nästa år. De missgynnar ofta svenska bolag, riksdagspolitikerna bör därför hårdare driva vårt perspektiv. Det skriver Kim Jokinen, partner och skatterådgivare på PwC.
Miljöpartiet har misslyckats med att nå ut till väljarna och skapa förtroende för vår politik. Vi menar att Märta Stenevi är den kandidat som kan vända utvecklingen, och förespråkar därför henne som Miljöpartiets nästa språkrör, skriver Grön ungdom.
Migration är inte en permanent lösning på världens orättvisor. I stället behöver dess grundorsaker adresseras. EU bör använda sitt ekonomiska och politiska kapital till hjälp i närområdet och ökade krav på mottagarländerna, skriver Tomas Tobé (M).
(24/1) Sveriges ledare brukade inte vare så stora i talet men desto bättre på den praktiska leveransen. Att det nu har blivit precis tvärtom beror på att idealisterna, i parti efter parti, tryckt ut realisterna. Det är ingen slump vår nuvarande regering visat sig totalt handfallen i krissituationer, skriver omvärldsstrategen Mark Brolin.
Härom veckan kunde TV4 visa Djurrättsalliansens avslöjande inifrån svenska slakterier. De KRAV-märkta djuren far mycket illa och bilderna har berört oss alla. Så här ser det ut i Sverige och djur kommer att plågas så länge vi äter kött. Det ”etiska” köttet är en illusion, skriver bland andra Ajla Stenholtz, leg. psykolog.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen håller en digital pressträff om hur myndigheters agerande påverkar den ekonomiska jämställdheten. På pressträffen tar ministern emot en delredovisning från Kommissionen för jämställda livsinkomster.
10.00
Svensk Sjöfart släpper rapport om sjöfartens påverkan av coronapandemin och förväntningar framöver. Pressträffen sker digitalt. Under pressträffen deltar Svensk Sjöfarts vd och ordförande, kl 10.