Debattsvepet 25 jan

Sveriges fyra största pensionärsorganisationer varnar för att intressegrupper agerar för den egna gruppens rätt till förtur till vaccin. Vänsterpartiet i Region Stockholm vill stoppa Krys övertagande av 1177. Fackförbundet DIK pekar på skolbibliotekens betydelse för en bra skola. Andra ämnen som engagerat debattörerna är bland annat äldreomsorgen, ungas psykiska ohälsa och distansundervisning.

”Det är inte strategin som förklarar svenska dödstalen”

(23/1) Infektionsprofessorn Anders Björkman: Beläggen är svaga för att den svenska covidbekämpningen varit misslyckad. Min analys av 21 europeiska länder visar att ländernas skillnad i smittspridningens initiala ökningstakt (det så kallade R0-talet) varit avgörande för epidemiutvecklingen. Det verkar vara huvudanledningen till att Sverige och Norge drabbats olika av covid.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Det finns inga godtagbara skäl för att fortsätta äta kött”

Härom veckan kunde TV4 visa Djurrättsalliansens avslöjande inifrån svenska slakterier. De KRAV-märkta djuren far mycket illa och bilderna har berört oss alla. Så här ser det ut i Sverige och djur kommer att plågas så länge vi äter kött. Det ”etiska” köttet är en illusion, skriver bland andra Ajla Stenholtz, leg. psykolog.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.30

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen håller en digital pressträff om hur myndigheters agerande påverkar den ekonomiska jämställdheten. På pressträffen tar ministern emot en delredovisning från Kommissionen för jämställda livsinkomster.

10.00

Svensk Sjöfart släpper rapport om sjöfartens påverkan av coronapandemin och förväntningar framöver. Pressträffen sker digitalt. Under pressträffen deltar Svensk Sjöfarts vd och ordförande, kl 10.