Debattsvepet 31 aug

Kompetensen och resurserna som behövs för att möta patienternas behov finns inte alltid i kommunerna, konstaterar Socialstyrelsen. Andra frågor som engagerar dagens och helgens debattörer är bland annat skolan, pensionssystemet, Miljöpartiet och it-säkerhet.

”Den kommunala hälso- och sjukvården behöver stärkas”

Kommunerna spelar en viktig roll i hälso- och sjukvården, men kompetensen och resurserna som behövs för att möta patienternas behov finns inte alltid. Socialstyrelsens första uppföljning av omställningen till en mer nära vård visar att hemsjukvården och den vård som ges på särskilda boenden i samverkan med regionernas primärvård behöver stärkas, skriver tre företrädare för Socialstyrelsen.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Jo, det går att göra skolan mer jämlik”

ingen som jobbar i skolan får bara vara offer för omständigheterna. Det finns alltid steg man kan ta för att förbättra befintlig undervisning med befintliga lagar, befintliga resurser, befintlig personal och befintliga elever. Avskaffa ebo-lagen, gör en folk- och bostadsräkning, avskaffa fri etablering av skolor och fundera på det fria skolvalet. Det är några av Boel Godner, kso i Södertjäljes, förslag för en jämlikare skola.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

”Det ska synas på pensionen att man jobbat ett helt yrkesliv”

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin och pensions­expert Josepha Lindblom: Det är dags att pensionsgruppen, med Ardalan Shekarabi (S) i spetsen, gör om – och gör rätt. Det är snart 25 år sedan pensionssystemet gjordes om. Syftet var att få ett pensionssystem som var mer ekonomiskt hållbart och rättvist. Det har inte uppnåtts.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Regeringen måste agera snabbare mot vårdskulden”

(29/8) Ute i regionerna vet vi våra förutsättningar och att prioritera de mest sjuka, men en tillfällig och stor volym av extra kapacitet måste till för att få ner vårdskulden. Där kan nationella pengar göra nytta. Så, Lena Hallengren, lägg ett skarpt förslag om nationell finansiering till alla regioner med uppdraget: ”lös coronaskulden”, omgående, skriver Anna Mannfalk (M), regionråd Region Skåne.
Läs hela artikeln på Kvällsposten (öppnas i ny flik)

”Stärk a-kassan så att konsumtionen hålls uppe”

För att mildra effekterna av coronapandemin behöver nu a-kassan stärkas ytterligare. Det är inte bara rättvist, det är också smart. För det första skyddar det människor som drabbats av arbetslöshet från att hamna i fattigdom. För det andra bidrar en stark a-kassa till att upprätthålla efterfrågan i ekonomin när konjunkturen dyker, skriver Linda Palmetzhofer Handelsanställdas förbund och Malin Ackholt, Hotell- och resturangfacket.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

12.00

Luleå. Statsminister Stefan Löfven (S) och miljöminister Isabella Lövin (MP) besöker SSAB för att inviga Hybrit:s nya pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp.

12.00

Stockholm. Astma- och Allergiförbundet arrangerar digitalt seminarium, med anledning av den statliga utredningen "God och nära vård – En reform för ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem".

13.00

Stockholm. Svensk sjöfart, Seko sjöfolk och Sjöbefälsföreningen arrangerar sjöfartspolitisk debatt om hållbar återstart i coronapandemin.