Debattsvepet 14 feb

LO kräver bland annat mer pengar till kommunerna. Men den politik LO önskar kan komma i konflikt med ingångna avtal, skriver LO:s styrelse. Andra ämnen i debatten är friskolor, utjämningssystemet, näthat och kompetensutveckling för rektorer.

Ministrar: Lärares och rektorers kompetens måste säkras

Om fler elever ska lära sig mer behöver lärare och rektorer ges rätt förutsättningar. Bättre kompetensutveckling är nödvändigt om svensk skola åter ska bli den mest högpresterande och jämlika i världen. Det skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) och ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S).
Läs hela artikeln på Dagen Samhälle (öppnas i ny flik)

Arbetsgivare: Kraftsamla kring yrkesutbildningen

Gymnasial yrkesutbildning den vanligaste utbildningsnivån som företagen letar efter när de ska rekrytera. Men efter två år med svag uppgång, minskade andelen elever som sökte ett yrkesprogram i första hand i höstas. Mer behöver göras för att öka yrkesprogrammens status och attraktionskraft, skriver företrädare för tolv branschförbund.
Läs hela artikeln på Dagen Samhälle (öppnas i ny flik)

”Socialdemokraterna måste sätta jämlikheten före januariavtalet”

För att återvinna ett brett stöd hos LO-medlemmarna måste regeringen nu göra en reell förändring av politiken. Pensionerna måste höjas, arbetskraftsinvandringen göras om i grunden och resurserna till välfärden måste öka rejält. En sådan politik kan komma i konflikt med ingångna avtal. Men S måste sätta ökad jämlikhet främst, skriver LO:s styrelse.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"När skolorna gör vinst får jämställdheten lida"

När landets nior nu ska göra sina val till gymnasiet kan studie- och yrkesvägledarna bryta klass- och könsskillnader. De kan få barnen från arbetarhem att se möjligheten i att studera vidare och flickorna att tro på sin tekniska kompetens. Men studie- och yrkesvägledning är sådant som friskolor sparar in på i jakten på vinst. Det skriver Daniel Riazat, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Läs hela artikeln på Etc (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.00

Interpellationsdebatter med miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), finansminister Magdalena Andersson (S), statsrådet Matilda Ernkrans (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

11.30

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson presenterar en ny generaldirektör för Kriminalvården.

13.00

Fridays for future arrangerar skolstrejker över hela världen, I Stockholm talar klimataktivisten Greta Thunberg.

Lördag

Ekots lördagsintervju med Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), sänds i P1, kl 12.55.

Övrigt i flödet