Debattsvepet: onsdag 11 oktober

"Sluta gnäll, män – ta ert ansvar mot kvinnovåld"

Kvinnor gör det redan, nu är det dags för männen att ta ställning och agera mot kvinnovåldet. Det skriver jämställdhetsministern Åsa Regnér. Andra debattämnen denna morgon är svågerpolitik inom S, fallolyckor och barnfetma.

1. ”Löfven måste distansera sig från MP:s dåliga inflytande”

Samtidigt som den svenska regeringen försöker genomföra en maktöverföring till EU inom socialpolitiken åsidosätts andra områden där överstatliga beslut faktiskt behövs. Det gäller inte minst i den för jobb och tillväxt centrala transportpolitiken. Det skriver EU-parlamentariker Lars Adaktusson (KD).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Dags att ställa sig bakom nollvisionen för fallolyckor”

Fallolyckor leder varje år till 1 700 dödsfall, 300 000 sjukhusbesök och en sammanlagd kostnad för samhället på 24 miljarder kronor årligen. Det handlar med andra ord om mycket mänskligt lidande och stora kostnader för samhället. Men olyckorna går att förebygga. Det skriver ordförandena för PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Sluta gnäll, män – ta ert ansvar mot kvinnovåld"

Jag har före min tid som minister ägnat hela mitt yrkesliv åt nationellt och internationellt jämställdhetsarbete. Lärdomarna från det arbetet är tydliga, det enda som fungerar för att minska våldet mot kvinnor är att ha hela samhället med sig. Ansvaret ligger hos både stat och kommun, både hem och skola, hos kvinnor och män. Det skriver jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Hela artikeln på Aftonbladet

4. "Stoppa Bodström – och ryggdunkandet inom S"

Svågerpolitiken inom Socialdemokraterna måste upphöra. Pausa utnämningen av Thomas Bodström tills alla kort ligger på bordet i pensionsskandalen, skriver Karin Ernlund, gruppledare för C i Stockholm.
Hela artikeln på Expressen

5. "Google: Digitalisering kan ge Sverige 100 000 nya jobb"

I en ny rapport beräknas att ny digital teknik kan öka tillväxten och skapa 300 000 nya jobb i Sverige inom de närmaste åren. Även om arbetstillfällen försvinner, kan nya typer av jobb kompensera. Sverige kan få en nettoökning med 100 000 jobb till år 2030, skriver Googles Sverigechef Anna Wikland.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. "Så kan Sverige komma till rätta med barnfetman"

Fyraåringar sitter stilla nästan hälften av sin vakna tid. Svenska barns näringsintag består till 22 procent av socker. Hälsa har blivit en klassfråga, skriver Cristina Stenbeck, Karl-Johan Persson, Per Strömberg, Elin Annwall och Maj-Lis Hellénius.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. ”Så kan svensk datalagring anpassas till EU-rättens krav”

EU-domstolen har slagit fast att den svenska lagringen av information om samtal, meddelanden och internetåtkomst är ett alltför stort ingrepp i människors privatliv. Men ­datalagring behövs för en effektiv brottsbekämpning. Vi föreslår därför en mer begränsad ­modell för datalagring än dagens, skriver tre utredare i ett förslag till regeringen.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

8. "Sänk arbetstiden – vi behöver tid att leva"

Allt fler mår dåligt av sina arbeten. Sjukskrivningar ökar och både den fysiska och psykiska ohälsan ökar. Särskilt tydligt är det bland personer i arbetaryrken och bland kvinnor. Samtidigt som fler mår allt sämre förväntas vi också jobba allt mer och vara mer flexibla. Detta är en helt oacceptabel situation, något måste göras. Ändå vill högern försämra arbetsrätten ytterligare. Det skriver Socialdemokratiska studentförbundets ordförande Nasra Ali och Tankesmedjan Tidens kommunikationschef Lina Stenberg.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. ”FN-avtalet kan äventyra vår säkerhet”

Sverige kan ha en viktig roll i arbetet mot kärnvapen. Men efter­som vår säker­het är beroende av försvars­sam­arbete med andra bör vi i dagens säkerhetspolitiska läge inte skriva på FN-avtalet mot kärnvapen, skriver Ove Bring och Henrik Salander, ledamöter av Krigsvetenskapsakademien.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

10. "Har Malmö beredskap för 11 400 nya skolplatser?"

Regeringen och Vänsterpartiet är nu överens om att gå vidare med ett vinststopp för friskolor. Det är ett förslag som innebär stopp för valfriheten eftersom det blir omöjligt för friskolor att driva alternativ till den kommunala skolan. Det kan skapa stora problem för Malmö och hela Skåne, skriver Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.
Hela artikeln på Sydsvenskan

11. "Dags att flytta på elever som mobbar"

Mobbningen och oron i klassrummen ökar i Göteborgs skolor. Det är uppenbart att Göteborgs ansvariga politiker står handfallna inför detta växande problem, skriver Helene Odenjung (L).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten
Håll koll på
9:00
Partiledardebatt med statsminister Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), språkrör (MP), Annie Lööf (C), Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD), riksdagen.
Onsdag
Socialstyrelsen: Statistik om försörjningshinder och ändamål med ekonomiskt bistånd.