Debattsvepet: måndag 11 september

"Släpp vinstfrågan och fokusera på vårdkrisen"

Regeringen borde följa Norges exempel och göra det enklare att starta mindre vårdcentraler som kan bidra till att lösa landsbygdens vårdkris, enligt representanter för Centerpartiet. Även Sveriges Läkarförbund m fl lyfter fram vårt grannland som exempel, de vill ha en fast läkare som ansvarar för patientens vård.

1. Ge kommunerna makt över transporterna

Kommunerna har mycket att vinna på att gå före i arbetet med att nå ett fossilfritt Sverige, och många har höga ambitioner. Men tyvärr bromsas omställningen av en alltför stelbent lagstiftning. Det skriver Svante Axelsson, nationell samordnare Fosilfritt Sverige, tillsammans med företrädare för fyra kommuner. Foto: Mostphotos
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Framtidens vård kräver en fast läkarkontakt

Ett av de stora problemen inom svensk hälso- och sjukvård är bristen på kontinuitet. Många av dagens problem skulle kunna lösas med en fast läkarkontakt och vårdteam som utgår från patientens behov. Det skriver Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund m fl. Foto: Mostphotos
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Släpp vinstfrågan och fokusera på vårdkrisen"

I stället för att tillsätta ännu en utredning som ska titta på hur valfriheten i vården kan strypas borde regeringens satsa på att utveckla vården. Ett framgångsrikt förslag som genomförts i Norge är att göra det enklare att starta mindre vårdcentraler. Det borde vi också göra. Det skulle inte minst landsbygden vinna på, skriver Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson, Emmyly Bönfors (C) ordförande för Centerpartiet i Göteborg. Foto: Mostphotos
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

4. ”Vi vill stärka apotekens roll för att avlasta sjukvården”

Låg tillgänglighet och växande vårdköer gör att många vänder sig till sjukhusens akutmottagningar. Akuten upplevs helt enkelt som den enda möjligheten att få vård snabbt. Vi vill utöka och förstärka apotekens roll i vårdkedjan. På så sätt kan primärvården och därmed även akuten avlastas, skriver Emma Henriksson (KD) och Ella Bohlin (KD).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Var är Sveriges röst i diskussionen om EU:s framtid?”

Efter brexit-chocken har en process startats där olika scenarier för EU:s framtida struktur diskuteras. Här skapas beslut med stor betydelse för Sverige. Men regeringen bidrar inte med några egna idéer. Står man utan visioner för vår gemensamma europeiska framtid? Det skriver forskaren Christian Ketels.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. MUF: "Vårt parti har fel om tiggeriförbudet"

Vi ser den problematik som tiggeriet för med sig. Vi instämmer i att människor med friska ben och armar inte ska sitta med en kopp utanför Ica och tigga för att försörja sig. Men det är inte möjligt att göra det olagligt för människor att be om hjälp. Foto: Mostphotos
Hela artikeln på Aftonbladet

7. "Det är inte rasism att stoppa hedersvåldet"

Kartlägg ”balkongflickorna”, skärp straffen och förbjud religiösa friskolor. Det kräver Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor
Hela artikeln på Aftonbladet

8. Ann Linde: Stärk handeln med Ryssland

Jag uppfattar att både Sverige och Ryssland, trots skilda uppfattningar om mycket, i grunden delar ambitionen att arbeta för att förverkliga den stora potentialen i de svensk-ryska ekonomiska relationerna, skriver handelsminister Ann Linde.
Hela artikeln på Dagens Industri

9. "Ge Sacharovpriset till Dawit Isaak"

I dag har Dawit Isaak suttit fängslad i 5831 dagar i Eritrea. Varje dag han hålls fängslad är ett stort politiskt misslyckande för Sverige och för hela EU, skriver arton europaparlamentariker, som nu nominerar Isaak till Sacharovpriset.
Hela artikeln på Expressen

10. "Något överraskande går det att hävda att terrorism bidrar till ökad turism."

Det finns en terrorismturism där man kan definiera flera undergrenar. Ett exempel är terrordestinationsturism, som vid Ground Zero i New York, där det finns ett minnesmonument efter attacken den 11 september 2001. Det skriver Christer Eldh, lektor i etnologi vid institutionen för service management och tjänstevetenskap på Lunds universitet.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
Måndag
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström besöker till Kristinehamn och Karlstad i syfte att föra rundabordssamtal om regionens kompetensförsörjning.
Måndag
Sista dag för Moderaternas länsförbund och organisationer som ungdomsförbundet, M-kvinnor, Öppna Moderater och Moderata seniorer att nominera en eller flera kandidater till partiledarposten.
Måndag
Socialstyrelsen: statistik om sjukdomar behandlade i sluten vård, 2016, statistik om operationer i öppen vård, 2016, statistik om operationer i sluten vård, 2016, statistik om diagnoser i öppen vård, 2016.
8:00
Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström hedrar Anna Lindhs minne och lägger en krans vid hennes grav intill Katarina kyrka, Katarina kyrkogård, Stockholm.
9:30
SCB: Allmänna val, valresultat, preliminärt röstberättigade i 2018 års val.
11:00
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson presentera jämlikhetsreformer vid en pressträff, riksdagens presscenter.