Debattsvepet 13 maj

Kommunernas finanser är svagare än på många år, skriver SKL, som idag presenterar vårens ekonomirapport. KD vill stoppa vårdmomsen och lagstifta om LSS. Annat som debatteras idag och under helgen är narkotikapolitik, arbetsmarknad, klimatet och rot-avdraget. 

Fattig grupp undanhålls pengar av kommunen

Vi vill inte se rapporter i slutet på året om kommuner som har valt att inte söka statsbidraget för att höja habilitetsersättningen för personer som är berättigade till daglig verksamhet. Nu duger det inte med ursäkter om att kommunerna har blivit tagna på sängen, anser flera funktionsrättsaktivister.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Löfvens språkbruk försvagar demokratin

11/5 Sveriges tredje största stad Malmö är i dag internationellt förknippad med antisemitism, med att judar inte vågar röra sig fritt och att judar söker sig bort från staden. Det är ett fundamentalt misslyckande och en skam för Sverige, skriver Gunnar Hökmark (M).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

8.30

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och EU-kandidaten Jytte Guteland (S) presenterar nya förslag på miljö- och djurskyddsområdet, Sveavägen 68, Stockholm.

10.00

Sveriges Kommuner och Landsting presenterar vårens ekonomirapport SKL:s ordförande Anders Knape kommenterar, Lokal Lilla Hörsalen, Hornsgatan 20, Stockholm.

11.00

Vice överåklagare Eva-Marie Persson håller pressträff om Assange-ärendet och om den svenska förundersökningen ska återupptas. Klarabergsviadukten 90, Stockholm.

11.00

Folk och Försvar inleder nordisk konferens om totalförsvaret (till 15/5), Lilla Nygatan 14, Stockholm.

12.15

Annie Lööf besöker The Bridge Interview, ett seminarium på temat hållbarhet och ledarskap. Nordenskiöldsgatan 24, Malmö.

12.00

Civil Rights Defenders lanserar rapport om hot och hat mot journalister, bloggare och influencers, Stiftelsen Natur & Kultur, Karlavägen 31, Stockholm.

14.30

Mikael Damberg och Heléne Fritzon presenterar nyhet från sitt valmanifest om ett tryggare Sverige och Europa. Sveavägen 68, Stockholm.