Debattsvepet: måndag 13 maj

SKL: ”Undsätt kommunerna!”

Kommunernas finanser är svagare än på många år, skriver SKL, som idag presenterar vårens ekonomirapport. KD vill stoppa vårdmomsen och lagstifta om LSS. Annat som debatteras idag och under helgen är narkotikapolitik, arbetsmarknad, klimatet och rot-avdraget. 

1. KD: Riksdagen måste stoppa vårdmomsen

Det är inte politiska beslut som orsakat de problem som kommer att uppstå när vårdmomsen införs. Men politiska beslut måste till för att påverka situationen inom de ramar som finns, skriver riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Hampus Hagman (KD).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Fattig grupp undanhålls pengar av kommunen

Vi vill inte se rapporter i slutet på året om kommuner som har valt att inte söka statsbidraget för att höja habilitetsersättningen för personer som är berättigade till daglig verksamhet. Nu duger det inte med ursäkter om att kommunerna har blivit tagna på sängen, anser flera funktionsrättsaktivister.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. SKL: ”Undsätt kommunerna!”

Kommunernas finanser är svagare än på många år, visar siffror som SKL presenterar på måndagen. Om man ska klara sina åtaganden måste regeringen höja statsbidragen och börja kompensera för löpande pris- och löneökningar, skriver SKL:s ordförande Anders Knape.
Hela artikeln på Dagens Industri

4. ”Myt om jobbpolarisering ­göder växande populism”

Det har blivit en etablerad sanning att de medelkvalificerade jobben minskar, medan de lägst och högst kvalificerade jobben ökar – att vi är på väg mot en jobbpolarisering. Men vi kan i en ny rapport visa att det inte stämmer att mitten av jobbfördelningen urholkats. Felsynen kan få allvarliga konsekvenser, skriver German Bender och Michael Tåhlin.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Fel att göra bruk av narkotika tillåtet”

Ett avskaffande av konsumtionsförbudet mot narkotika vore oklokt. Det skulle beröva samhället viktiga instrument för att upptäcka och hejda enskilt missbruk. Och det skulle i praktiken uppmuntra narkotikaanvändning, skriver Bengt Westerberg och Sven-Olov Carlsson.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. Läkemedelskopiorbehöver original

Sverige måste bli bättre på att värna den forskande ­läkemedelsindustrin, skriver avgående Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M).
Hela artikeln på Upsala Nya Tidning

7. ”Stärk skyddet för bostadsrättsköpare.”

De regler som finns för hur bostadsrättsföreningars stadgar ska utformas bör ses över, med sikte på att lagstiftningen ska värna föreningsdemokratin och medlemmarnas möjlighet att kontrollera vad som sker och utkräva ansvar. Det skriver Ola Jingryd, lektor i juridik på Malmö universitet.
Hela artikeln på Sydsvenskan

8. De introverta barnen offras i dagens skola

12/5 Kunskapskrav som är omöjliga att uppnå i kombination med en urholkad lärarauktoritet har givit upphov till en mardrömslik skola för de introverta och tystlåtna barnen, skriver läraren Isak Skogstad.
Hela artikeln på Expressen

9. ”Hur du röstar i EU-valet spelar roll för klimatet.”

12/5 Svenska EU-parlamentariker har visat att det går att driva på för en aktiv klimat- och miljöpolitik inom EU, skriver Markku Rummukainen, professor i klimatologi, och Roger Hildingsson, statsvetare och forskare i klimatpolitik.
Hela artikeln på Sydsvenskan

10. Regeringen, ta ert ansvar för LSS nu

12/5 När lagändringen ändå dröjer vore det enda anständiga att använda den utökade beredningstiden till att skapa en lag som skulle ge rätten till assistans och livet tillbaka till fler människor, skriver Ebba Busch Thor, och Pia Steensland (KD).
Hela artikeln på Aftonbladet

11. ”Höj rotavdraget till 50 procent igen”

För att effektivt kunna motverka skattefusk och ekonomisk brottslighet, och för att kunna ge människor möjlighet att få schyssta jobb, måste vi gemensamt agera. Det är dags att återställa rotavdraget till 50 procent, skriver Pontus Sjöstrand, Måleriföretagen i Sverige.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

12. Fullt möjligt att bygga bättre och billigare bostäder

12/5 Forskning och fakta visar att det går att sänka bygg- och driftkostnader på bostäder med vardera minst 30 procent. Varför görs då inte det – trots att det skulle ge billigare bostäder, öka tillväxten samt få fram arbetskraft dit den behövs? skriver Christer Harrysson och Glenn Welander.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

13. Löfvens språkbruk försvagar demokratin

11/5 Sveriges tredje största stad Malmö är i dag internationellt förknippad med antisemitism, med att judar inte vågar röra sig fritt och att judar söker sig bort från staden. Det är ett fundamentalt misslyckande och en skam för Sverige, skriver Gunnar Hökmark (M).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

14. Vi glömmer att även män utsätts för misshandel och våldtäkt

11/5 I partiledardebatten 5 maj lyftes ämnet om våldtäkt och misshandel upp. Detta har de helt rätt att oroa sig över. Men i söndagens debatt glömdes det bort att det finns en till sida i det hela som helt undviks: de manliga offren för misshandel och våldtäkt, skriver Ingeborg Wigzell (C), regionfullmäktigeledamot Gävleborg.
Hela artikeln på Arbetarbladet

15. SD: Sätt stopp för linbanan över Göta Älv!

11/5 När prestigen tar över det sunda förnuftet. Så skulle man kanske kunna beskriva det pengaslukande, högsvävande projektet linbana över Götaälv. Sluta slösa bort våra pengar på overkliga prestigeprojekt, skriver sverigedemokraterna Håkan Lösnitz och Anders Strand.
Hela artikeln på GT
Håll koll på
8.30
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och EU-kandidaten Jytte Guteland (S) presenterar nya förslag på miljö- och djurskyddsområdet, Sveavägen 68, Stockholm.
10.00
Sveriges Kommuner och Landsting presenterar vårens ekonomirapport SKL:s ordförande Anders Knape kommenterar, Lokal Lilla Hörsalen, Hornsgatan 20, Stockholm.
11.00
Vice överåklagare Eva-Marie Persson håller pressträff om Assange-ärendet och om den svenska förundersökningen ska återupptas. Klarabergsviadukten 90, Stockholm.
11.00
Folk och Försvar inleder nordisk konferens om totalförsvaret (till 15/5), Lilla Nygatan 14, Stockholm.
12.15
Annie Lööf besöker The Bridge Interview, ett seminarium på temat hållbarhet och ledarskap. Nordenskiöldsgatan 24, Malmö.
12.00
Civil Rights Defenders lanserar rapport om hot och hat mot journalister, bloggare och influencers, Stiftelsen Natur & Kultur, Karlavägen 31, Stockholm.
14.30
Mikael Damberg och Heléne Fritzon presenterar nyhet från sitt valmanifest om ett tryggare Sverige och Europa. Sveavägen 68, Stockholm.