Debattsvepet 16 dec

Det är läge att skärpa restriktionerna nu när vaccinationerna snart kommer igång, skriver ekonomiprofessorerna Lars Calmfors och Petter Lundborg. Infektionsprofessorn Anders Björkman anser att snabbtester gör att Sverige kan byta till en effektivare strategi för att stoppa spridningen av covid-19. Vårdförbundet vill inte att barnmorskor ska flyttas till covidvården.

Flytta inte barnmorskor till covidvården

Sverige har en nationell lagstiftning om jämlik hälso- och sjukvård i hela landet. Trots det flyttas nu barnmorskor från redan sårbara och underbemannade enheter till att arbeta inom covidvården. Ska ungdomar och kvinnor behöva transportera sig till annan region för att få vård, frågar vårdförbundets Åsa Mörner, Marie-Charlotte Nilsson och Sineva Ribeiro.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Skolverket når en ny tondöv bottennivå

Svårigheterna att leva upp till alla krav och förväntningar på skolan har aldrig varit större än nu under pågående pandemi. Att Skolverket i det läget väljer att utmåla rektorerna som inkompetenta och illvilliga snarare än de lokala hjältar som de faktiskt är, riskerar att lägga sten på börda, skriver Sveriges Skolledarförbunds förbundsordförande Matz Nilsson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Storsatsa på snabbtester för att bromsa coronaspridningen”

Infektionsprofessorn Anders Björkman: Med snabbtester kan Sverige byta till en effektivare strategi för att stoppa spridningen av covid-19. Med frekvent screening av personal i exempelvis äldreomsorgen och bred testning där man misstänker utbrott kan man förebygga och snabbt sätta stopp för spridning. Testerna har införts på några håll i Sverige men i alldeles för liten skala.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.00

LO-ekonomerna presenterar sin prognos över svensk ekonomi.

9.30

Region Skåne håller digital pressträff om en lägesuppdatering covid-19.

10.00

Arbetsförmedlingen presenterar arbetsmarknadsutsikterna för 2021—2022 samt beskriver hur arbetslösheten väntas utvecklas.

12.00

Centerpartiledaren Annie Lööf håller ett digitalt jultal.