Debattsvepet 27 feb

Det måste ställas krav på utbildad personal och en rättssäker tillsyn av bostäder enligt LSS menar Autism- och Aspergerförbundet. Andra ämnen som engagerar på dagens debattsidor är bland annat äldreomsorgen, narkotikapolitiken, skolan och behovet av en ny könstillhörighetslag.

Övergrepp på personer med autism måste upphöra

Hur många missförhållanden och övergrepp i bostäder enligt LSS måste vi se innan det blir krav på utbildning för personalen? Det finns inga genvägar, menar Autism- och Aspergerförbundet, som uppmanar socialminister Lena Hallengren (S) att omgående initiera en kompetenssatsning och säkerställa att Ivo:s tillsyn är rättssäker.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Kvalitetspengen i Täby har förbättrat äldreomsorgen

Vi hävdar inte att kvalitetspengen i Täby är perfekt eller inte har svagheter. Det är däremot ett otvetydigt faktum att äldreomsorgen i kommunen både är kostnadseffektiv och av hög kvalitet. Pengen har gjort konkret skillnad replikerar, kso Erik Andersson (M), kommunalrådet Patric Hamilton (M) och socialnämndens ordförande Thomas Nilsonne (M).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Naiviteten gällande Coronaviruset kommer kosta liv”

Trots att risken för Coronautbrott i Sverige nu bedöms som hög, fortsätter regering och myndigheterna att ta faran med ro. Att sätta potentiella smittbärare i karantän kallas för "integritetskränkande". Med 2687 döda anser jag att det integritetskränkande är att bli utsatt för potentiell livsfara av en svensk myndighet, skriver Dana Pourkomeylian, jurist och liberal debattör.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Likvärdig skola är nödvändig”

Skolan är en av de stora samhällsfrågorna som engagerar och en av de absolut viktigaste frågorna. För alla som bryr sig om Sveriges framtid är frågan om likvärdigheten i skolan. Den svenska skolan behöver komma under ett statligt huvudmannaskap. Allt fler menar att staten i vart fall måste ta ett betydligt större ansvar för såväl grundskolan som gymnasieskolan. Det skriver företrädare för Lärarnas riksförbund.
Läs hela artikeln på Västerbottens-Kuriren (öppnas i ny flik)

Håll koll på

10.30

Stockholm. LIF- de forskande läkemedelsföretagen håller pressträff om läkemedelsbranschens arbete att få fram läkemedel för att behandla patienter som smittats av coronaviruset samt att få fram ett vaccin.

11.00

Luleå. Svenska Tornedalingars Riksförbund håller presskonferens med anledning av förbundets planer på att verka för en prövning om tornedalingar, kväner och lantalaiset är ett urfolk i Sverige.

11.30

Stockholm. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterar nyheter kopplat till 34-punktsprogrammet och ger en lägesrapport om regeringens arbete mot gängkriminalitet och annan organiserad brottslighet.

Övrigt i flödet