Debattsvepet: onsdag 16 maj

Shekarabi: Så sviker "vårdpartiet" SD undersköterskorna

Sverigedemokraterna har bytt åsikt i frågan om vinster i välfärden. Priset får, enligt civilministern, undersköterskorna betala. Andra ämnen som debatteras denna onsdagsmorgon är sjöfylleri, det växande kungahuset och generationsmöten.

1. Ge yrkesprogrammens elever högskolebehörighet

Inom besöksnäringen finns ett flertal yrken där det råder en stor brist på personer med rätt utbildning. Utvecklingen måste brytas. Ett viktigt steg är att gymnasiets yrkesprogram ger eleverna högskolebehörighet. Hela samhället gynnas av att vi har personer som kan ta olika spår i livet, skriver företrädare för besöksnäringen.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Ändra sjöfyllerilagen redan till sommaren

Den lågt satta promillegränsen för sjöfylleri har gjort att människor åkt fast och dömts för att de flyttat sin båt för annalkande oväder eller tagit över rodret för att kunna göra en säker angöring. Det är fullständigt orimligt, och visar på att lagen omgående måste ses över.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. Shekarabi: Så sviker "vårdpartiet" SD undersköterskorna

Sverigedemokraterna vill kalla sig ett vårdparti och lovade i förra valrörelsen att begränsa vinsterna i välfärden. Nu har de ändrat sig – och det är undersköterskorna som får betala priset, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Hela artikeln på Expressen

4. ”Med dagisbarn och äldre i samma lokaler får generationerna mötas”

I Frankrike har ett försiktigt närmande mellan barn- och äldreomsorg prövats sedan 1995 och i cirka 10 procent av fallen är detta nu normen. Jag anser mot bakgrund av de franska erfarenheterna att ett möte mellan barn och gamla bör utökas inom dessa vårdformer och framför allt utvärderas, skriver Sven Britton, infektionsläkare och kommunpolitiker (S).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Kungafamiljen växer – nu måste anslaget begränsas”

Kungahusets legitimitet och förtroende riskerar att undergrävas om allt fler medlemmar ska agera som officiella företrädare för Sverige. En utredning ska därför analysera kungahusets åtaganden, samt de allmänna flaggdagarna och det offentliga belöningssystemet med ordnar, medaljer och andra utmärkelser. Det skriver representanter i Konstitutionsutskottet från sex partier.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Självkritik krävs – vi har byggt fel”

Nya lägenheter står tomma, trots att hundratusentals unga bankar på dörren för att komma in på bostadsmarknaden. Det ligger tyvärr en del i kritiken att bostadsutvecklarna byggt för mycket i attraktiva lägen, skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB, och Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. SD: Så kan alliansen regera med vårt stöd

Om det fortfarande efter valet finns en sådan ängslighet att man inte vill prata med oss är inte det avgörande. Det viktiga är att en kommande alliansregering tar hänsyn till vår politik i för oss viktiga frågor och att alliansens migrationspolitik inte är Centerpartiets. Det skriver Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen.
Hela artikeln på Dagens Industri

8. "Godhetsapostlarna har ingen plats i S"

Socialdemokratins unika historiska framgångar gjorde att de länge betraktats av statsvetare som en sol, kring vilken andra planeter cirkulerar. Den positionen fick de på grund av sin intensiva längtan efter att göra svåra vägval. Och ta positioner som innebär uppoffringar och ideologiska problem. Men allt som oftast nöjda väljare.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. "Moderaternas nya slogan är en bluff"

Moderaternas nya kampanjslogan ”Lika för alla” är en bluff! Det är lika bra att få det sagt på en gång med en ”tydlig och brutal uppriktighet”, för att använda Ulf Kristerssons egna ord från det senaste moderat-mötet.
Hela artikeln på Aftonbladet

10. "Föreningslivet är värt ett bättre förslag"

Göteborg värnar föreningslivet, det är bra. Och politiken är tydlig med att det nya förslaget till föreningsstöd har kommit till för att förhindra att offentliga medel finansierar odemokratiska och extremistiska rörelser. Det är också utmärkt. Men angrip då problemet direkt och försvåra inte för alla övriga föreningar att verka, skriver Emil Mattsson, Göteborgs Räddningsmission.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. "Snåla inte på Göteborgs kulturliv"

För att det viktiga och fria kulturlivet i Göteborg ska ha förutsättningar att utvecklas behövs flera åtgärder, men framförallt mer pengar, skriver Lars-Olof Karlsson (MP) och Anna Sibinska (MP).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

12. ”Nu behöver Skåne en tågtrafik som fungerar för pendlare.”

Det mesta tyder på att en höghastighetsbana äter upp de pengar som behövs till underhåll av den järnväg som finns idag, skriver tre företrädare för Liberalerna.
Hela artikeln på Sydsvenskan

13. Öppet brev till socialminister Strandhäll (S): Gör om och gör rätt om de små lasaretten

Experten i den aktuella statliga utredningen, Måns Rosén, och hans sätt att hantera statistik och dra utomordentligt drastiska slutsatser är mer än beklämmande. Att 500 personer/år enligt Rosén dör i onödan genom att de varit föremål för behandling vid ett litet sjukhus är vetenskapligt sett helt falskt! Det skriver Arne Pettersson (S).
Hela artikeln på Dalademokraten
Håll koll på
8:00
Belysningsbranschen arrangerar på den internationella ljusdagen ett riksdagsseminarium om belysningen betydelse för t ex forskning, kultur, hållbarhet och samhällsutvecklingen i stort, Riksdagshuset.
Onsdag
Stora Samhällsgalan, Cirkus, Stockholm