Debattsvepet 14 jan

Den kärnkraftsvänliga oppositionen står enad, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför riksdagens omröstning om Ringhals framtid. Explosionen i centrala Stockholm sätter också avtryck i debatten, liksom förslaget om etableringsstopp för konfessionella friskolor. Liberalerna anser att civilplikt skulle skapa ett robustare samhälle.

KD: Fick explosionen statsministern att vakna?

De segregationsbomber som orsakat den grova kriminaliteten briserar nu runt om i hela vårt land och i delar av Stockholm som tidigare upplevts som trygga. Yrvakna politiker måste nu vakna och kraftsamla för förändring, skriver Stockholms trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”SD leder oppositionen i ett försök att rädda Ringhals”

Inom kort röstar riksdagen om SD:s förslag att ge statligt ägda Vattenfall i direktiv att driva Ringhals 1 och 2 vidare. Strax före jul kom beskedet från M, KD och L att de tänker rösta på vårt initiativ – den kärnkraftsvänliga oppositionen står enad. Om det räcker hela vägen i mål vet vi först efter voteringen, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Mattias Bäckström Johansson (SD).
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"Svårt för regeringen att sätta stopp för nya religiösa friskolor"

Förra veckan kom regeringen med beskedet att de ville gå vidare med förslaget om att införa ett etableringsstopp av konfessionella friskolor – trots att utredningen visade på att det riskerar att strida mot grundläggande fri- och rättigheter. Frågan är ett tydligt exempel på spänningen mellan politik och juridik, skriver Hedvig Bernitz, fristående expert i utredningen om konfessionella inslag i skolväsendet.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

06.00

Arbetsförmedlingen publicerar arbetslöshetsstatistik och varselstatistik.

8.15

Sveriges Allmännytta arrangerar seminarium om förslagen från Kommittén för modernare byggregler. Livesändning kl 8.15-9.15 på Sveriges Allmännyttas webbplats. Anna Sander, som lett kommitténs arbete, presenterar utredningens förslag.

I dag

Civilminister Lena Micko träffar företrädare för kommuner som tar emot människor utan egen försörjning och bostad, som hänvisats dit från andra kommuner.

I dag

Folk och Försvars rikskonferens i Sälen avslutas, med inrikesminister Mikael Damberg, Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni samt rikspolischef Anders Thornberg.