Debattsvepet 2 dec

Skolfrågor bubblar inför tisdagens Pisa-resultat. SD vill se statliga internat för problemelever. Lärarutbildningen ska reformeras, lovar Matilda Ernkrans (S). Och Malmö tingsrätt fastslår att det är diskriminering när skolor inte erbjuder särskilt stöd i tid. Dessutom är klimatfrågan het när FN:s toppmöte i Madrid inleds.

”Sverige kan visa vägen med rimligt fördelade klimatbördor”

Under de snart tre decennier som vi haft stora klimatmöten – som det i Madrid som inleds i dag – har utsläppen av växthusgaser ökat kraftigt. Men samtidigt ökar användningen av förnybar energi och vi ser nu en ny klimatrörelse växa fram. Det viktigaste vi i Sverge kan göra är att utveckla lösningar som andra länder ser som attraktiva, skriver klimatforskaren Christian Azar.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”En haverikommission måste se över marknadsexperimenten”

1/12 Vi har krävt att den kommande kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen stoppas. Nu vill vi tillsätta en statlig haverikommission som ser över samtliga privatiseringsexperiment som drivits igenom under de senaste årtiondena. Och undersöker hur det som behöver återregleras kan återregleras, skriver Jonas Sjöstedt (V) och Ulla Andersson (V).
Läs hela artikeln på DN (öppnas i ny flik)

Hyresgäster ska inte betala för väktare på bussar

1/12 Hyresgästerna i de kommunala bostadsbolagen ska inte betala för väktare på hållplatser och i kollektivtrafiken. Det är olagligt. Därför begär vi laglighetsprövning hos förvaltningsrätten, skriver vänsterpartisterna Roger Höög och Johan Svensson. Om det nu är en kommunal angelägenhet att hålla ordning ombord på regionens bussar, varför ska inte villaägare eller bostadsrättsinnehavare vara med och betala?
Läs hela artikeln på GT/Expressen (öppnas i ny flik)

Håll koll på

8.30

Klimat 2030:s seminarium "10 år kvar - varför gör vi inte mer?" Svenska Mässan, Göteborg, kl 8.30.

t.o.m 13/12

FN:s internationella klimatmöte (COP25) i Madrid inleds.

7.45

Sveriges Kommuner och Regioner presenterar rapport om yrkesutbildning och arbetsmarknadsutbildningarnas roll, Hornsgatan 20, Stockholm.

9.45

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) presenterar rapporten Vem vårdar bäst? - om hur sjukhussektorn ser ut i ett antal europeiska länder med liknande målsättningar som Sveriges, Drottninggatan 4, Stockholm.

Övrigt i flödet