Debattsvepet: torsdag 9 maj

”Sätt åt miljöbovar – inte vanligt folk”

Klimatomställningarna, EU-valet, Europadagen, arbetsmarknad och krisen i äldreomsorgen. Det är några av de ämnen som engagerar dagens debattörer. 

1. Ny teknik löser inte äldreomsorgens kris

Bristen på yrkesutbildade kollegor är ett stort problem för Kommunals medlemmar. Men det är inte bara underbemanningen och dess allvarliga konsekvenser för den fysiska och psykiska arbetsmiljön som är problemet. Kompetensbristen riskerar också att bli ett hinder för det som alla pratar om som lösningen – digitaliseringen, skriver företrädare för Kommunal.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Arbetsmarknaden behöver mer av Macrons reformiver

Sverige borde inspireras av det nya reformprogrammet som ska förändra fransk arbetsmarknad. Bland annat ska fackens roll förändras, förmögenhetsskatten avskaffas och arbetsgivaravgiften sänkas. Det skriver Edward Hamilton, författare till rapporten ”Fransk flexicurity", på Europadagen.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Sätt åt miljöbovar – inte vanligt folk”

Det är inte vanligt folk som är de största utsläpparna. Vi politiker måste sätta stopp för företagen som gör vinster på att förstöra klimatet. Marknaden klarar inte av det själv, skriver Jonas Sjöstedt (V) och Malin Björk (V).
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Slopa skolpengen och finansiera våra skolor rättvist”

Regeringen bör slopa skolpengen och göra om skolans finansiering i grunden utifrån det som kostar pengar, det vill säga undervisningen, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet och Jennie Gustafsson, Sveriges elevråd.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

5. ”Våra storföretag lovar öka investeringarna i Europa”

Vi som förespråkar ett öppet och integrerat Europa måste ge bättre svar på varför EU behövs och hur vi skapar ett EU där alla är inkluderade och får ta del av den positiva utvecklingen. Som medlemmar i den europeiska företagsorganisationen ERT lovar vi bland annat att öka våra investeringar i Europa, skriver fem svenska storföretagsledare.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

6. ”Därför måste EU utvecklas till en förbundsstat”

Det finns ingen väg tillbaka till nationalstaten, bara en väg framåt – tillsammans. EU-valet behöver säkerställa att EU utvecklas i riktning mot en förbundsstat som kan möta framtidens utmaningar på viktiga områden. Det skriver Björn Sandmark och Krister Thelin.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. ”Använd din rösträtt för ett bättre Europa”

Många av de demokratiska landvinningar och rättigheter människor kommit att vänja sig vid eller ta för givna är nu under attack runt om i världen, också i Europa. Det skriver Martin Nihlgård och Anna Stenvinkel, generalsekreterare på IM respektive Forum Syd.
Hela artikeln på Sydsvenskan

8. ”EU-avgiften en investering med unikt hög avkastning”

Den svenska EU-avgiften används som slagträ i debatten inför valet den 26 maj. I själva verket visar studier att Sverige tjänar tio gånger mer på EU-medlemskapet än vad vi betalar i avgift, skriver Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionen i Sverige.
Hela artikeln på Dagens Industri

9. ”Låt inte migrationen villkora EU:s bistånd”

U:s politik påverkar ytterst konkret livet för människor utanför Europas gränser och kan bidra till fred och hållbar utveckling i världen. Men i ett krisande EU har medlemsstaters ekonomiska egenintressen och restriktiva migrationsagenda fått allt större inflytande, skriver 46 organisationer.
Hela artikeln på Aftonbladet

10. ”Därför är vi köttätare bra för miljön och mångfalden”

Många hävdar att vi inte bör äta något kött alls och skambelägger all köttkonsumtion. Men det är nödvändigt att äta kött om Sverige ska ställa om till ekologisk odling och bevara den biologiska mångfalden, skriver Karin Bonde.
Hela artikeln på Expressen
Håll koll på
kl 8
Riksbankens seminarium om utmaningarna på bostadsmarknaden. Förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick medverkar i panelen, Brunkebergstorg 11.
kl 9
Stockholms stadsmission arrangerar konferens om äldres ensamhet och hur man förebygger och synliggör det. Projektet Äldres existentiella och psykiska hälsa presenteras. Deltagare från studien finns på plats, riksdagspolitiker Barbro Westerholm och bloggaren Dagny Carlsson närvarar, ABF-huset, Sveavägen 41.