Debattsvepet: fredag 10 maj

”Satsa på begåvade barn för välfärdens skull”

1. SD: Malmö stad behöver ett längre invandringsstopp

Malmö har allvarliga problem med hemlöshet. Kommunens kostnader för hemlösheten uppgår till 600 miljoner kronor årligen. Situationen är en direkt konsekvens av en misslyckad migrationspolitik,, skriver Magnus Olsson, kommunalråd (SD) Malmö.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Hittepå-titlar stoppar inte personalbristen i förskolan

Runtom i landet ökas barngruppernas storlek för att täcka upp för bristen på utbildade pedagoger. Och för att lösa personalbristen skapas titlar och benämningar som döljer det faktum att de anställda saknar rätt utbildning, skriver Mimmi von Troil, vd FSO fria förskolor.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Satsa på begåvade barn för välfärdens skull”

En rapport som Svenskt Näringsliv publicerar i dag visar att Sverige hade kunnat ha betydligt högre tillväxt om landets elever presterat bättre på internationella prov. Att öka andelen friskoleelever och den lärarledda undervisningen skulle höja tillväxten betydligt, skriver rapportförfattarna Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl.
Hela artikeln på Dagens Industri

4. Små kommuner lyckas bra – trots flyktingkrisen

Mats Hammarstedts ensidiga utpekande av mindre kommuner på landsbygden som ”flyktingkrisens förlorare” förtjänar att modereras. Vår studie visar en annan bild, skriver professor Karl Wennberg och Therese Lindström, Fores.
Hela artikeln på Expressen

5. ”Otidsenligt att politiker tar beslut i individärenden”

Avgörande beslut i människors liv kan inte vara beroende av vilken politisk majoritet en kommun har. Framtidens socialtjänst kräver en självständig professionell yrkeskår. Sverige är till exempel det enda land i Norden där lekmän fattar de svåra besluten om ett barn ska skiljas från sina föräldrar. Det skriver Heike Erkers och Yvonne Ahlström, Akademikerförbundet SSR.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Argumenten för att bygga ny kärnkraft håller inte”

KD och M vill öppna för mer satsningar på kärnkraft och närmar sig SD och L som står utanför energiöverenskommelsen om 100 procent förnybar energi 2040. Det är märkligt då kärnkraften är ungefär dubbelt så dyr som sol- eller vindenergi trots kärnkraftens subventioner, skriver energiexperterna Jonny Hylander och Göran Sidén.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

7. ”Marknaden kommer inte lösa bostadsbristen”

Det är hög tid att utmana de krafter i bank-, bygg- och fastighetssektorerna som dominerar och stryper utbudet av ändamålsenliga bostäder. Med våra förslag på ny social bostadspolitik kommer bostäder kunna byggas till lägre kostnader och rimliga hyror, skriver Markus Kallifatides, ordförande i S-föreningen Reformisterna.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

8. ”Jag har insett att vänstern behöver lära sig mer om de många fallgropar som leder till antisemitism.”

Även jag har på goda grunder varit måltavla för kritik, skriver Adrian Kaba, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Skåne-Blekinge, samt förbundsledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. Vårdpengar ska gå till vår egen vård – inte marknadsexperiment

Vi har tre tydliga budskap: Vårdens pengar ska gå till vård, sjukvården ska ges tillräckliga resurser och vårdpersonalen få bättre villkor, skriver Helén Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. Glesbygden förlorar om ”Systemet” läggs ner

Skillnaden på en avreglerad marknad skulle bli stor. I Eskilstuna skulle den vanliga kunden erbjudas ett sortiment, som skulle tillgodose dennes behov kvantitativt men variera mer i kvalitet än i dag. I Överkalix skulle skillnaden bli dramatisk, skriver Tommy Eriksson, tidigare dagligvaruhandlare och anställd på Systembolaget.
Hela artikeln på Aftonbladet
Håll koll på
8.30
Sveriges konsumenter arrangerar debatt med nio kandidater till Europaparlamentet. Europahuset, Regeringsgatan 65, Stockholm.
9.00
SNS arrangerar seminarium om rapporten "Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige". Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.
9.15
Finanspolitiska rådet arrangerar konferens om svensk finanspolitik 2019, Filmstaden Rigoletto, salong 1, Kungsgatan 16, Stockholm.
10.30
Ulf Kristersson och EU-kandidaten Tomas Tobé inleder moderat valturné med rundvandring med Uppsalapolisen i Gottsunda, Uppsala.
11.00
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, besöker konferensen Högskola och samhälle i samverkan, Örebro konserthus, Fabriksgatan 2, Örebro.
Övrigt i flödet

1. Perspektiv: S måste våga tänka nytt om utjämningssystemet

Utjämningssystemet utjämnar inte skillnader mellan kommuner tillräckligt och det ger kommunpolitiker skeva incitament. Därför behöver systemet bli mer progressivt, skriver flera medlemmar i Socialdemokratiska Ekonomklubben.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Nyhet: Nu eller aldrig för primärvården?

Trots flera försök att lyfta primärvården är det sjukhusen som slukar de största resurserna. Trots husläkarreform, nationell handlingsplan, vårdval och andra reformer under ett kvartssekel för att lyfta primärvården har förvånansvärt lite hänt. Nu pågår stora ansträngningar - ska det lyckas den här gången?
Hela artikeln på Dagens Samhälle