Debattsvepet 13 jan

Regeringssamarbetet måste kunna växla spår, skriver Nyamko Sabuni. Svenskt näringsliv slår ett slag för gymnasiets yrkesprogram och SJ:s vd vill klubba nya stambanor. Dessutom gängkriminalitet, försvarsfrågor och regeringens politik mot hedersbrott.

”Gymnasiets yrkesprogram leder snabbast till jobb”

Nu är det dags för 15-åringar att välja gymnasieutbildning. Ny statistik visar att det är stor skillnad mellan olika gymnasieprogram i hur lång tid det tar för eleverna att etablera sig på arbetsmarknaden. Därför vill vi öka medvetenheten om hur programmen står sig på arbetsmarknaden, skriver Tobias Krantz och Johan Olsson, Svenskt näringsliv.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Barnen ska få hjälp – mot föräldrarnas vilja

12/1 Januaripartierna tar nästa steg i kampen mot hedersrelaterat våld. Mer behöver göras för att barn inte ska föras ut ur landet och fara illa. Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck är högt prioriterat för regeringen och i det januariavtal som slutits mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna, skriver Anna Ekström, utbildningsminister (S) och Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP).
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

Varning för missbruk av barnkonventionen

11/1 Sedan första januari är barnkonventionen svensk lag. Exakt vad det innebär är ännu inte riktigt klarlagt – men religiösa aktörer, som ärkebiskop Antje Jackelén, verkar se det som en möjlighet att flytta fram sina positioner. Blir det ett bräckjärn för att rasera det som byggts upp de senaste hundra åren? skriver Humanisterna.
Läs hela artikeln på Expressen (öppnas i ny flik)

”Tvinga inte medborgare till civilplikt i onödan”

11/1. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att regeringen utreder ett återinförande av civilplikten. Frågan bereds nu i Regeringskansliet. När den infördes förra gången på 1990-talet kom tiotusentals unga att pliktas in i onödan till otydliga tjänster utan verkliga samhälleliga behov. Det får inte ske igen, skriver företrädare för civilpliktsorganisationer.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

6.00

Svenskt Näringsliv presenterar siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl som visar hur elever från olika gymnasieprogram runt om i Sverige klarat sig på arbetsmarknaden.

t.o.m 14/1

Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

13.00

Valideringsdelegationen håller pressträff där ordförande Anders Ferbe presenterar delegationens slutbetänkande.