Debattsvepet 28 okt

Tack vare L tillsätts en medborgarskapsutredning om bland annat språkkrav, skriver Nyamko Sabuni. Fossilfritt Sverige ger regeringen 27 förslag för industrin. Och så diskuteras bidrag som bygger parallellsamhällen och advokatetik kring gängkriminalitet. 

”Kläm åt regeringen – inte rektorerna!”

Sveriges skolledare leder idag organisationer utan någon som helst överkapacitet. De tvingas spara in på resurser som barn/elever behöver. Statens ekonomi är god, kommunernas är det inte. Kommunpolitikerna måste vända sig till sina kollegor i regeringen och pressa fram de medel som behövs, skriver Ann-Charlotte Gavelin Rydman, Lärarförbundet Skolledare.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

M: Hur vågar du svika de anhöriga, Lena Hallengren?

Utan stöd och omvårdnad från anhöriga skulle inte omsorg eller sjukvård fungera. Trots det väljer socialminister Lena Hallengren (S) att omdefiniera anhörigbegreppet så att det enbart omfattar anhöriga till äldre i den nationella anhörigstrategi som Socialstyrelsen fått i uppdrag att ta fram, skriver riksdagsledamöterna Marléne Lund Kopparklint (M) och Betty Malmberg (M).
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Så behöver regeringen hjälpa industrin bli fossilfri till 2045”

Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 13 färdplaner för fossilfri konkurrenskraft i industrin tagits fram. I dag lämnar jag en lista med de 27 viktigaste konkreta politiska förslagen från branscherna bakom färdplanerna. Nu är det upp till regeringen att undanröja hindren och stimulera näringslivets utveckling mot fossilfrihet, skriver Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Regeringsförslag gör tusentals utan personlig assistans

Regeringen har lagt ett lagförslag om att andning och sondmatning i sin helhet ska ses som grundläggande behov. Budskapet är att regeringen förstärker rätten till personlig assistans. Förslaget är både efterlängtat och viktigt för att åtgärda en katastrofal situation. Men den förändring av texten i LSS som regeringen vill göra skulle samtidigt få förödande konsekvenser för tusentals personer, skriver bland andra Magnus Andén, ordförande Riksföreningen JAG, genom god man Cecilia Blanck.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

t.o.m 30/10

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen besöker Västra Götalandsregionen.

9.00

Naturskyddsföreningen presenterar rapporten Miljöförsvarare under attack - om hoten mot dem som skyddar vår natur där 25 miljöorganisationer vittnar om sin situation. Biograf Victoria, Stockholm.

10.00

Utbildningsminister Anna Ekström praktiserar som förskollärare på Vallby förskola i Västerås.

Övrigt i flödet