Debattsvepet 17 nov

Varenda krona i den nya budgeten går till vård och kollektivtrafik, skriver det blågröna styret i Stockholm med finansborgarråd Irene Svenonius i spetsen angående den ökande coronapandemin. Dessutom debatteras skolköer, språkkrav och riskskatten.

”Kommunernas covidvård måste säkras”

Först när Sveriges kommuner åtgärdar en livsfarlig arbetsmiljö och obefintliga riskbedömningar har kommunal sjukvård möjligheten att erbjuda en god och säker covidvård för våra gamla och sjuka. Så länge detta inte är gjort är sjukhus den enda säkra platsen för vård av patienterna, skriver sjuksköterskan Per-Anders Nordström som representerar nattsjuksköterskorna i hemsjukvården i Alingsås kommun.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

10.00

Vilka lärdomar kan dras från regeringsbildningen 2018? SNS arrangerar digitalt seminarium om regeringsbildningen 2018. Medverkar gör statsvetarna Jan Teorell, Hanna Bäck, Johan Hellström, Johannes Lindvall samt tidigare talmannen Per Westerberg och politikreportern Maggie Strömberg.

12.00

Samhällsfarliga konflikter i en ny tid – utmaningar och reformbehov. Ratio arrangerar digitalt seminarium om samhällsfarliga konflikter i en ny tid – utmaningar och reformbehov. Ratios vd Nils Karlson i samtal med Jan-Olof Olsson, expert på försörjningsberedskap vid MSB, och Martin Wästfelt, Unionen, och John Wahlstedt, arbetsrättschef Svenskt Näringsliv.

13.00

Interpellationsdebatter med näringsminister Ibrahim Baylan (S), socialminister Lena Hallengren (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S), statsrådet Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och statsrådet Jennie Nilsson (S).

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.

Övrigt i flödet

Kommuner missar äldrelyftspengar

Äldreomsorgslyftet är populärt. Men 42 kommuner har inte sökt de statliga pengarna och nio kommuner har bara sökt delar av dem. Det innebär att en femtedel av 462 statliga miljoner kan brinna inne. Nu aviserar Socialstyrelsen att kommunerna får förlängd ansökningstid.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle