Debattsvepet: måndag 3 juni

”Så kan integrationen av invandrare förbättras”

Detta kan öka sysselsättningen bland invandrare, visar ny rapport. Skolverket vill stödja obehöriga lärare. Och SKL vill inte flytta krisberedskapen till MSB. Dessutom debatteras skolan, upphandling, fusk och hemförlossningar. Och vem som ska leda Liberalerna, förstås. 

1. ”Så kan integrationen av invandrare förbättras”

De nordiska länderna har, trots stora integrationssatsningar, svårt att integrera invandrare på arbetsmarknaden. En ny rapport visar dock att åtgärder som utbildningsinsatser, subventionerad sysselsättning och lägre minimilöner kan bidra till ökad sysselsättning, skriver professor emeritus Lars Calmfors, Senior Research Fellow Nora Sánchez Gassen och direktör Kjell Nilsson.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Nytt stöd ska ge obehöriga lärare bättre förutsättningar”

Det kan uppfattas som kontroversiellt att Skolverket nu presenterar ett stöd till obehöriga lärare och förskollärare, och verka som att vi undergräver skollagens krav på lärarlegitimation och behörighet. Men vi klarar inte av den stora lärarbristen utan de obehöriga lärarna, och då måste vi ge dem stöd, skriver Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

3. ”Tappa inte bort den lokala kriskunskapen­”

Förslaget om att flytta ansvar från länsstyrelserna till MSB riskerar att försvaga räddningsinsatser och krisberedskap, skriver Anders Knape, SKL, och Minoo Akhtarzand, landshövding.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. Värna aborträtten – men sänk tidsgränsen

Att värna om aborträtten är inte detsamma som att försvara Sveriges föråldrade tillämpning av abortlagen, som innebär att vi i dag på svenska sjukhus genomför abort vid en graviditetslängd där barnet med adekvat vård skulle kunnat överleva utanför livmodern, skriver läkaren Anna Hammarström.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”Eleverna kommer till skolan för att lära sig saker – inte för att bli testade”

Den kartläggning som alla barn i förskoleklass nu ska utsättas för riskerar att tidigt stämpla enskilda elever på ett negativt sätt. Dessutom är den orimligt resurs- och tidskrävande. Det skriver Karin Jönsson och Jan Nilsson, lektorer i svenska med didaktisk inriktning.
Hela artikeln på Sydsvenskan

6. Våga prata öppet om svåra frågor – det är välgörande

Vår erfarenhet är att det aldrig blivit en konflikt i ett öppet samtal där man diskuterar olika frågor kring religion och kultur, tvärtom blir det snarare en befrielse att någon äntligen vågar lyfta frågan. Så låt oss föra öppna samtal i alla frågor, skriver Jonathan Brash och Annelie Danling Brash.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

7. 27 liberaler: Sabuni är den ledare vi behöver

Den här veckan samlas liberaler runtom i landet för att fråga ut partiets kandidater till partiledarposten. I media har partiledarvalet målats upp som ett val mellan höger och vänster – mellan Löfven eller Kristersson. Det är helt felaktigt. Partiledarvalet handlar om Liberalernas överlevnad, skriver 27 liberaler från hela landet som står bakom Januariavtalet och som vill att Nyamko Sabuni ska bli ny partiledare.
Hela artikeln på Expressen

8. ”Företag stängs ute från uppdrag värda miljoner”

Konkurrensverket har fel om rättsläget avseende offentlig upphandling inom staten. Deras ställningstagande går ut över företag som går miste om uppdrag värda 100-tals miljoner. Det skriver advokaterna Anna Hofling Johansson och Björn Nicolai.
Hela artikeln på SVD Näringsliv

9. ”Fusk för miljarder i de svenska välfärdssystemen”

2/6. I en ny rapport uppskattar vi att det varje år betalas ut cirka 8,7 miljarder kronor för mycket från 13 av de svenska välfärdssystemen. En attitydundersökning visar att det dels finns en mer tillåtande attityd till bidragsbrott och fusk hos unga, dels att de svarande tror att fusket är utbrett vilket undergräver förtroendet för välfärdssystemen, skriver Sven-Erik Österberg.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

10. ”Skapa en ny modell för hemförlossningar”

2/6 För en frisk kvinna med en normal graviditet finns inget som talar emot en planerad hemförlossning. Vi vill se en vårdmodell som ger kvinnor denna möjlighet, skriver tre barnmorskor efter att Region Stockholm dragit in ersättningen för detta.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

11. Staten bidrar till de spelberoendes misär

2/6 Kombinationen skrupelfri spelmarknad och cynisk finansbransch är förödande för spelmissbrukarna. Det är en sjuk verksamhet där staten bidrar till att skapa en slags moderna bankrånare som aldrig kommer att dömas, skriver Bert Karlsson
Hela artikeln på Expressen

12. ABF: Folkbildning är självförsvar

2/6 När högerextrema partier får makt lever allas rätt till bildning och kultur farligt. Sverigedemokraterna i Sölvesborg har rivstartat, med moderat stöd. Det finns ett starkt forskningsstöd om vikten av att barn lär sig sitt förstaspråk, skriver ABF:s Helén Pettersson och Monica Widman-Lundmark.
Hela artikeln på Kvällsposten

13. ”Undermåliga förslag om läkemedel”

1/6 Betänkandet från läkemedelsutredningen är komplicerat och tilltrasslat, och det är anmärkningsvärt att utredningen helt och hållet saknar patientperspektiv. Det skriver företrädare för ett flertal patientorganisationer.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

14. Visa er vilja att skapa en likvärdig förskola

1/6 Vi kämpar i en verksamhet som i snabb takt dräneras på utbildad personal och legitimerade förskollärare. Det är dags att medge att HÖK18 är ett riktigt uselt, intetsägande avtal och ett slag i luften, skriver företrädare för Förskoleupproret.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

15. Stäng inte observatoriet av okunskap

Observatoriet i Slottsskogen - Sveriges enda folkobservatorium - kommer snart att behöva stängas för gott om inte en lösning kan hittas för att bevara denna klenod. Det som saknas är en huvudman som kan garantera långsiktigheten. Det finns lösningar, men bristen på politisk vilja är tyvärr stor och intresset för att sprida naturvetenskap liten, skriver Bengt Halse.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten
Håll koll på
10.00
Polisen presenterar den tredje kartläggningen av utsatta områden i Sverige. Norra Agnegatan 33-37, Stockholm.
10.00
Häktningsförhandling där Wikileaksgrundaren Julian Assange begärs häktad i sin frånvaro, direkt efteråt kommer vice överåklagare Eva-Marie Persson att vara tillgänglig för medierna. Tingsrätten, Kungsgatan 49, Uppsala.
15.30
Utredare Sten Heckscher överlämnar sitt betänkande "Organbevarande behandling för donation" till socialminister Lena Hallengren. Pressträff, Rödbodgatan 6, Stockholm.
18.30
Liberalernas partiledarkandidater på turné, inleds med utfrågning av partiledarkandidaterna. Clarion Hotel Skanstull, Stockholm.
Övrigt i flödet

1. Avsnitt 12 av Debattpodden ute nu!

Ska Socialtjänsten kunna hämta hem bortförda barn som riskerar tvångsgifte? Utköpen av chefer kostar miljoner i kommuner - varför ökar detta? EU-valet kom och gick, vem vann - och varför firar alla? Med: Lars Ohly, Malcom Kyeyune, Karin Pihl och Sanna Rayman.
Hela artikeln på Debattpodden