Debattsvepet

3 jun

”Så kan integrationen av invandrare förbättras”

Detta kan öka sysselsättningen bland invandrare, visar ny rapport. Skolverket vill stödja obehöriga lärare. Och SKL vill inte flytta krisberedskapen till MSB. Dessutom debatteras skolan, upphandling, fusk och hemförlossningar. Och vem som ska leda Liberalerna, förstås. 

”Så kan integrationen av invandrare förbättras”

De nordiska länderna har, trots stora integrationssatsningar, svårt att integrera invandrare på arbetsmarknaden. En ny rapport visar dock att åtgärder som utbildningsinsatser, subventionerad sysselsättning och lägre minimilöner kan bidra till ökad sysselsättning, skriver professor emeritus Lars Calmfors, Senior Research Fellow Nora Sánchez Gassen och direktör Kjell Nilsson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Nytt stöd ska ge obehöriga lärare bättre förutsättningar”

Det kan uppfattas som kontroversiellt att Skolverket nu presenterar ett stöd till obehöriga lärare och förskollärare, och verka som att vi undergräver skollagens krav på lärarlegitimation och behörighet. Men vi klarar inte av den stora lärarbristen utan de obehöriga lärarna, och då måste vi ge dem stöd, skriver Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

27 liberaler: Sabuni är den ledare vi behöver

Den här veckan samlas liberaler runtom i landet för att fråga ut partiets kandidater till partiledarposten. I media har partiledarvalet målats upp som ett val mellan höger och vänster – mellan Löfven eller Kristersson. Det är helt felaktigt. Partiledarvalet handlar om Liberalernas överlevnad, skriver 27 liberaler från hela landet som står bakom Januariavtalet och som vill att Nyamko Sabuni ska bli ny partiledare.
Läs hela artikeln på Expressen (öppnas i ny flik)

”Fusk för miljarder i de svenska välfärdssystemen”

2/6. I en ny rapport uppskattar vi att det varje år betalas ut cirka 8,7 miljarder kronor för mycket från 13 av de svenska välfärdssystemen. En attitydundersökning visar att det dels finns en mer tillåtande attityd till bidragsbrott och fusk hos unga, dels att de svarande tror att fusket är utbrett vilket undergräver förtroendet för välfärdssystemen, skriver Sven-Erik Österberg.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

10.00

Polisen presenterar den tredje kartläggningen av utsatta områden i Sverige. Norra Agnegatan 33-37, Stockholm.

10.00

Häktningsförhandling där Wikileaksgrundaren Julian Assange begärs häktad i sin frånvaro, direkt efteråt kommer vice överåklagare Eva-Marie Persson att vara tillgänglig för medierna. Tingsrätten, Kungsgatan 49, Uppsala.

15.30

Utredare Sten Heckscher överlämnar sitt betänkande "Organbevarande behandling för donation" till socialminister Lena Hallengren. Pressträff, Rödbodgatan 6, Stockholm.

18.30

Liberalernas partiledarkandidater på turné, inleds med utfrågning av partiledarkandidaterna. Clarion Hotel Skanstull, Stockholm.

Övrigt i flödet