”Så här vill Centerpartiet utveckla valfriheten i skolan”
Annie Lööf beskriver hur hon vill att valfriheten i skolan ska utvecklas. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) skriver om hur Malmö bidrar till att EU når klimatmålen och Ulf Kristersson (M) kräver att Sverige står upp mot Putin.
I fredags träffade företrädare från samhällsbyggnadssektorn finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund för att diskutera ett högt och hållbart bostadsbyggande. Vi vill se ett helhetsgrepp vad gäller politiska åtgärder för vår sektor. Det är dags för ett samhällsbyggnadskliv och en politisk handlingsplan som möter upp branschens färdplaner för att nå uppsatta klimatmål, skriver företrädare för elva branschförbund.
Skolstängning och distansundervisning har betydande och väl belagda risker och konsekvenser för barn. Samtidigt är nyttan för att begränsa smittspridningen tveksam. Beslut om distansundervisning måste vara en sista och temporär utväg, skriver UNICEF Sveriges generalsekreterare Pernilla Baralt, Elevernas Riksförbunds ordförande Jennie Gustafsson och professor Stefan Swartling Peterson.
Annie Lööf (C) och Fredrik Christensson (C): Vi vill bland annat ha ett aktivt skolval, samordnad antagning och ett reformerat kösystem. Att begränsa det fria skolvalet är inte att ha elevernas bästa för ögonen. Valfriheten är något vi i stället ska vårda och utveckla.
Vår vision är att göra Malmö till ett ledande exempel på en hållbar stad, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, och Marc Hoffmann, vd för Eon Sverige.
Det är mycket oroande att företagare i allt mindre utsträckning upplever att de kan lita på att polisen upprätthåller lag och ordning. Det skriver nationalekonomerna Niclas Berggren och Andreas Bergh.
I Ryssland slår regimen brutalt ner alla försök till en mer demokratisk utveckling, och den omfattande korruptionen är en ren stöld från folket. Sverige måste nu tillsammans med våra nordiska och baltiska grannländer samla ett brett stöd för en rakryggad europeisk Rysslandspolitik som står upp för den demokratiska oppositionen och vidtar hårda åtgärder mot den ryska regimen, skriver Ulf Kristersson (M).
Trots internationella utfästelser om att hela jordens befolkning ska få vacciner verkar det nu som att resurser saknas och Oxfam befarar att endast en tiondel av befolkningen i världens 70 fattigaste länder kommer att få vaccin under 2021. Det som behövs är att covidvaccinen undantas patentreglerna så att kopior kan tillverkas och ges till befolkningarna i låginkomstländer, skriver bland andra Göran Collste, professor emeritus i tillämpad etik vid Linköpings universitet.
För hundra år sedan fattade riksdagen det avgörande beslutet för kvinnlig rösträtt. Sveriges demokrati är stark och det är lätt att ta den för given. Ändå finns det skäl att vara vaksam mot tendenser och förändringar som i förlängning är ett hot mot demokratin. Det är nu vi ska engagera oss för demokratin! Det skriver Peter Örn, Lena Posner-Körösi, Emma Frans och Rosaline Marbinah.
Socialutskottet håller en offentlig utfrågning med anledning av Coronakommissionens delbetänkande om äldreomsorgen under pandemin.
14.00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19 vid en digital pressträff.