Debattsvepet 22 okt

Socialdemokraterna vill göra om systemet för arbetskraftsinvandring i grunden. Det skriver partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Dessutom skriver de socialdemokratiska nationalekonomerna Emil Bustos och Nils Lager att en större flyktingmottagning ökar påfrestningarna för välfärdsstaten. Därutöver handlar svepet bland annat om hur fler kan utbildas inom vårdyrkena, vindkraft och ekologisk mat.

Läkarförbundet: Pandemin förvärrar bristen på specialistläkare

Under pandemin prioriteras vårdproduktion framför utbildning, vilket gör att bristen på specialistläkare förvärras och i längden även möjligheterna att beta av vårdskulden. En femtedel av alla ST-läkare kommer inte att uppnå specialistkompetens på utsatt tid, skriver Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbunds utbildnings- och forskningsråd.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Nära vård måste bygga på värderingar”

Jag välkomnar rörelsen bort från en sjukvård enligt principen ”one size fits all” till en sjukvård där patienten involveras i ett lagarbete tillsammans med personalen. Omställningen till nära vård är emellertid bara  möjlig om den grundas på principer och värderingar. Det är därifrån energin till förändring kommer, skriver oppositionsregionrådet Jimmy Loord (KD) i Region Kalmar län.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Skriv ner studielånet för de som väljer välfärdsyrken”

Trots ett skriande behov av personal inom välfärden som skolan och sjukvården så gapar många studieplatser tomma på grund av de dåliga villkoren. Ett sätt att få fler att välja dessa utbildningar är att förändra CSN så att lånevillkoren blir förmånligare för dessa studenter samt att studielånet skrivs ner för den som väljer att utbilda sig inom ett bristyrke, skriver Fredrik Strelert och Emma Fastesson Lindgren, S-studenter.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Jag var antisemit och homofob men har lämnat det bakom mig”

Avslöjandet om Hamid Zafar fick mig att tänka på min egen resa från antisemitism, homofobi och att vara en del av hederskultur till att lämna allt detta bakom mig. Jag vet inte om Hamid Zafar har gått vidare och ändrat ståndpunkter, men jag vet att det finns många som fostras in i ett reaktionärt tänkande och att det faktiskt går att ta sig ur det och förändras, fast oftast tidigare i ålder, och att vi måste verka för att detta ska ske och minska risken för barn och unga att indoktrineras från början, skriver Omar Makram, sakkunnig GAPF.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

08.15

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson presenterar nya råd för personer över 70 år.

12.00

Stockholms Handelskammare presenterar rapport om elbrist och vilka konsekvenser det ger för Stockholmsregionens ekonomi. Bland andra medverkar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och finansregionråd Irene Svenonius (M).

12.00

Interpellationsdebatter med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), näringsminister Ibrahim Baylan (S), statsrådet Mikael Damberg (S) och statsrådet Jennie Nilsson (S).

12.00

Löftesbrott och krossade förväntningar – Arbetsplatskonflikter i domstol, Digitalt evenemang, Ratio - Näringslivets forskningsinstitut.

13.00

SNS arrangerar digitalt seminarium om integration kopplat till bostad och arbete. Rapport presenteras där tre forskare tar ett helhetsgrepp på integrationen och pekar ut ett antal målkonflikter som uppstår när integrationen organiseras som i dag.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.

17.00

Mångfaldsgalan, som stöttas av Malmö stad och Region Skåne, då Diversity Index Awards delas ut, Malmö Rådhus.

Övrigt i flödet