Debattsvepet 22 jan

Personal på Sveriges el- och värmeproducerande anläggningar måste prioriteras i den pågående vaccineringen mot covid-19, kräver  Gunilla Andrée, tf vd Energiföretagen Sverige. Tolv företrädare för olika delar av samhället, bland annat ärkebiskopen, skriver att attacken mot Kapitolium i Washington som riktades mot den amerikanska demokratin är en väckarklocka också för Sverige. Och så varnar en debattör för att hemmajobbandets videomöten skapar informella statushierarkier. Läs detta och mer i dagens debattsvep.

"Riskera inte att Sverige blir utan el – vaccinera personalen"

Personal på Sveriges el- och värmeproducerande anläggningar måste prioriteras i den pågående vaccineringen mot covid-19. Dessa anläggningar förser hela det svenska samhället med el och fjärrvärme, och svarar därmed för ytterst centrala funktioner. Störningar i el- eller värmeförsörjningen kan kraftigt försvåra hanteringen av den pågående pandemin, skriver Gunilla Andrée, tf vd Energiföretagen Sverige.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

L: Utrota myten om mödomshinnan en gång för alla

Det finns privata kliniker i Sverige som fortfarande utför så kallade oskuldsoperationer. Nu krävs det handling skriver liberalerna Juno Blom och Cecilia Elving som bland annat kräver att det införs ett heltäckande straffrättsligt skydd mot oskuldskontroller och att läkare som utför kontroller och operationer förlorar sin legitimation.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Svensk demokrati är skör – den kräver vårt engagemang”

Attacken mot Kapitolium i Washington riktades mot den amerikanska demokratin men är en väckarklocka också för Sverige. Vår demokrati är inte vaccinerad mot vare sig snabba aggressiva attacker eller mer långsamt nedbrytande företeelser. Det finns flera varningssignaler. Därför är det med största allvar vi uppmanar till allas engagemang för demokratin, skriver tolv tunga företrädare för olika delar av samhället, bland annat ärkebiskop Antje Jackelén.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"Både Bromma och Arlanda behövs för en hållbar tillväxt"

Ett långsiktigt regionalekonomiskt perspektiv saknas helt i debatten om Brommas framtid. En samhällsekonomiskt gynnsam transportförsörjning med resor och transporter som fungerar effektivt över kommun- och länsgränser är avgörande för den regionala utvecklingen och för möjligheten att bo och verka i hela Sverige, skriver Trafikrådet Gotland, genom regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

11.30

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin och näringsminister Ibrahim Baylan håller en digital pressträff för att presentera den första handlingsplanen för cirkulär ekonomi.

Övrigt i flödet