"Riskera inte att Sverige blir utan el – vaccinera personalen"
Personal på Sveriges el- och värmeproducerande anläggningar måste prioriteras i den pågående vaccineringen mot covid-19, kräver Gunilla Andrée, tf vd Energiföretagen Sverige. Tolv företrädare för olika delar av samhället, bland annat ärkebiskopen, skriver att attacken mot Kapitolium i Washington som riktades mot den amerikanska demokratin är en väckarklocka också för Sverige. Och så varnar en debattör för att hemmajobbandets videomöten skapar informella statushierarkier. Läs detta och mer i dagens debattsvep.
Personal på Sveriges el- och värmeproducerande anläggningar måste prioriteras i den pågående vaccineringen mot covid-19. Dessa anläggningar förser hela det svenska samhället med el och fjärrvärme, och svarar därmed för ytterst centrala funktioner. Störningar i el- eller värmeförsörjningen kan kraftigt försvåra hanteringen av den pågående pandemin, skriver Gunilla Andrée, tf vd Energiföretagen Sverige.
Det finns privata kliniker i Sverige som fortfarande utför så kallade oskuldsoperationer. Nu krävs det handling skriver liberalerna Juno Blom och Cecilia Elving som bland annat kräver att det införs ett heltäckande straffrättsligt skydd mot oskuldskontroller och att läkare som utför kontroller och operationer förlorar sin legitimation.
Attacken mot Kapitolium i Washington riktades mot den amerikanska demokratin men är en väckarklocka också för Sverige. Vår demokrati är inte vaccinerad mot vare sig snabba aggressiva attacker eller mer långsamt nedbrytande företeelser. Det finns flera varningssignaler. Därför är det med största allvar vi uppmanar till allas engagemang för demokratin, skriver tolv tunga företrädare för olika delar av samhället, bland annat ärkebiskop Antje Jackelén.
Ett långsiktigt regionalekonomiskt perspektiv saknas helt i debatten om Brommas framtid. En samhällsekonomiskt gynnsam transportförsörjning med resor och transporter som fungerar effektivt över kommun- och länsgränser är avgörande för den regionala utvecklingen och för möjligheten att bo och verka i hela Sverige, skriver Trafikrådet Gotland, genom regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius.
Ett snabbt svenskt-danskt beslut om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör är rätt väg framåt. Det skriver Erik Østergaard från Dansk Transport og Logistik och HH2030-gruppen.
Låt kommunerna själva bestämma om strandskydd och flytta makten från storstäderna till landsbygden och medborgarna, skriver Roger Hedlund, Mats Nordberg och Runar Filper, riksdagsledamöter från SD.
Mitt beslut kring distansundervisning i Stockholms stad är fattat helt i enlighet med de rekommendationer Smittskydd Stockholm gett oss, skriver Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.
Det finns skäl att närmare fundera över hur universitetsvärlden, myndigheter och näringsliv tillsammans kan bidra till en allsidigare, men saklig, debatt, skriver Erik Renström, Lunds universitets nye rektor, som installeras idag.
I Göteborg vill V, MP och FI förbjuda annonser för flygresor på de kommunala annonsplatserna. Det är oacceptabelt att flyget oavsett drivmedel utnämns till en miljöbov. I stället borde kommunen börja köpa förnybart biodrivmedel till sina tjänsteresor och utmana andra att göra detsamma, skriver Fredrik Kämpfe, branschchef Transportföretagen flyg.
Stora fönster och tjusiga accessoarer i videorutornas bakgrund får motsatsen att lysa med sin frånvaro. Hemmajobbandets videomöten ger arbetskollegor och kurskamrater ofrivillig insyn i varandras privatliv och skapar informella statushierarkier, skriver nationalekonomen Arvid Uddfeldt.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin och näringsminister Ibrahim Baylan håller en digital pressträff för att presentera den första handlingsplanen för cirkulär ekonomi.
Övrigt i flödet
Foto: Anna-Stina Tallmyren/Karlskoga Tidning, Manuel Balce Ceneta/AP/TT, Kajsa Juslin/Karlskoga Tidning