"Respekt för demokratin gäller även i den digitala världen"
Det är dags att visa respekt för varandra och för demokratin även under digitala nämndmöten, skriver centerpartister i Region Skåne. I helgens debattsvep diskuteras också behovet av miljardinvesteringar i VA-systemen, massrivningar av lekplatser och vad Metoo egentligen har lett till.
Under digitala nämndmöten blir det som tidigare bara uttalats mellan ”skål och vägg” offentligt – ibland medvetet, ibland omedvetet på grund en påslagen mikrofon eller webbkamera. Det är dags att visa respekt för varandra och för demokratin, skriver centerpartisterna i Region Skåne Lennart Pettersson och Annette Linander.
(14/2) Att vrida på kranen och få rent dricksvatten är något som vi i Sverige tar för givet. Men trots att vi har stor tillgång till vatten har delar av landet de senaste åren upplevt allt ifrån översvämningar, vattenbrist och för låg kapacitet i vattenverken. Investeringsbehovet i VA-systemen i Sverige uppgår till 23 miljarder kronor varje år, skriver Kenneth Nilsson och Pär Dalhielm på NCC och Svenskt Vatten.
(14/2) Den landstäckande trenden med avveckling av lekplatser för barn är osund och kontraproduktiv och kommer att leda till oönskade konsekvenser för samhället, skriver flera debattörer.
(15/2) Kunskapstappet måste i möjligaste mån tas igen, framförallt för högstadie- och gymnasieungdomar. Vi måste så snart som möjligt få ansvariga politiker att ge besked om hur det ska gå till. En post-coronastrategi för skolan kan inte vänta, skriver Lärarnas riksförbund, Sveriges elevkårer, Sveriges elevråd och Skolledarförbundet.
(14/2) Fakta är att elproduktionens klimatnytta aldrig varit så stor som 2020, trots avvecklingen av kärnkraftverk.
Och den väntas fortsätta öka, tack vare eleffektivisering inom svensk industri och ytterligare expansion av förnybar el, skriver Linda Burenius, föreningen 100 procent förnybart, och Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
(13/2) Den svenska marknadsskolan är unik i världen. Det är inget att vara stolt över. Inte heller att 95,8 procent av kommunerna skär ner i sina skolbudgetar, skriver Märta Stenevi och Annika Hirvonen, MP.
Tre år efter Metoo fortsätter de sexuella trakasserierna i yrkeslivet. Vare sig benägenheten att anmäla eller stödet då det sker har ökat. Tvärtom. Tystnadskulturen består, skriver Matilda Göranzon, ordförande Me Too Sweden och Anne Sörman, ordförande Föreningen Samordningen Metoouppropen
(13/2) För att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030 krävs vad som närmast kan liknas vid en Marshallplan för förorten. Det är en ödesfråga för Sverige och måste vägleda all politik som berör invandring och integration, skriver Nyamko Sabuni (L) och Fredrik Malm (L).
(14/2) Det räcker inte att nästan alla barn med medfödda hjärtfel överlever. Det är hög tid att också ge dem långa och friska liv, skriver bland andra Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Det är nu hög tid att staten tar sitt ansvar för bra tågförbindelser även i sydöstra Sverige, som blivit styvmoderligt behandlat under så lång tid, skriver bland annat företrädare för Naturskyddsföreningen.
(13/2) Moderaterna har tappat greppet om jobbfrågan och kokar bara om samma gamla käpphästar. Efter åtta år med Reinfeldt vet vi facit – den politiken löser inte Sveriges problem, skriver finansminister Magdalena Andersson (S).
(12/2) 42 läkare och forskare: Vi motsätter oss bestämt att ”fake news” och konspirationsteorier sprids i det fördolda. Det är oacceptabelt när forskare ägnar sig åt personangrepp på sociala medier. Vi kräver att läkare och forskare träder fram öppet och framför sina argument respektfullt och med så väl underbyggda argument som möjligt.
Varför anses det rimligt att alla Värmlands kommuner ska bli ekonomiskt ansvariga för ett förlustföretag när regionens pengar kan investeras i annan infrastruktur och välfärd som kan gynna hela regionen? frågar sig bland annat Naturskyddsföreningen i Värmland.
(13/2) Gävleborg är ett län med fantastisk natur. Vi har berg och dalar, skog och ängar och framförallt en uppsjö av insjöar, älvar, åar och en kustremsa som sträcker sig längs hela vårt län. Dessa tillgångar ska vi värna och framhäva för att skapa så attraktiva livsmiljöer som möjligt för oss som bor här och så att fler väljer att leva och bo i Gävleborg, skriver Moderaterna.
Det kommunala utjämningssystemet klarar inte att hantera obalansen mellan stad och land även om det var tänkt att det skulle fungera så. Nu krävs en ordning där skatteutjämningen fokuseras till små kommuner med begränsade lokala arbetsmarknader som verkligen har behov av kompensation. Det skriver centerpartister i Västerbotten.
Det är en gåta varför samhällsvetenskaperna så sällan använder randomiserade studier för att ta reda på vilken typ av undervisning som fungerar bäst, vilken sorts straff som minskar risken för återfall i brottslighet, eller vilken variant av föräldrastöd som gynnar barns livsvillkor, skriver Dagens Samhälles krönikör Mats Reimer.