Debattsvepet: fredag 9 februari

Religionsfrihet måste gälla även muslimer

Omfattas inte muslimer av friheten och det liberala i Sverige? Den frågan ställer sig Tapani Juntunen (SD).  Andra debattämnen denna morgon är influencers och marknadstänkandet i skolan, snabbare integrering och vegetarisk skolmat.

1. Fler undersköterskor men färre influencers behövs

Förra veckan fick vi ännu ett exempel på hur marknadstänkandet leder fel i skolan. Samtidigt som industrin och välfärden skriker efter gymnasialt yrkesutbildad kompetens kunde vi läsa om skolan som lockar elever genom att utbilda till yrken som ”youtuber” eller ”influencer”, skriver gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.
Hela artikeln på Dagen Samhälle

2. Slopa överskottsmålet – investera i framtiden

Sverige befinner sig i ett märkligt och motsägelsefullt läge. Å ena sidan har vi högkonjunktur, rekordstora överskott i statsfinanserna och arbetskraftsbrist i många yrken. Å andra sidan är arbetslösheten fortfarande betydande, klass- och inkomstskillnader växande och de samhälleliga behoven är skriande, skriver vänsterpartisterna Rikard Warlenius och Ann-Margarethe Livh, Stockholms stad.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Religionsfrihet måste gälla även muslimer"

Ingen skulle få för sig att låta Livets ord representera mig såsom den kulturellt kristne som jag de facto är, men av någon anledning kan man låta någon islamistisk lobbygrupp representera alla muslimer. Var är individualismen och religionsfriheten? Det undrar Tapani Juntunen, ledamot kretsstyrelsen västra söderort Stockholm (SD).
Hela artikeln på Aftonbladet

4. ”Extremhögerns politik görs självklar med GAL-TAN-skalan”

Att samhällets viktigaste motsättning står mellan kosmopoliter och nationalister, utgör grundtanken i Donald Trumps, Viktor Orbáns, Le Pens och Sverigedemokraternas ideologi. Om samhällets problem beskrivs så som att en verklighetsfrånvänd global elit står mot folket, så kommer många fler att vilja bekänna sig till folket, skriver Aron Etzler (V).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. "Jag skäms för Sverige"

Självklart går det att utforma och tillämpa regler på ett sådant sätt så att människor som faktiskt behövs också välkomnas till Sverige. Fallet med Miranda Andersson är ett övergrepp på en person som försökt och gjort allt rätt, skriver Carl Fredrik Sammeli, Serieentreprenör och grundare av bland annat Prime.
Hela artikeln på Dagens Industri

6. "SD växer – nu måste vi skydda demokratin"

Hur väl är vår demokrati skyddad om auktoritära krafter skulle komma till makten? Sämre än i många andra länder, menar dagens debattör och listar tre förändringar som han anser måste till. Det är dags för oss verkliga demokrater att inse allvaret i hotet och göra något åt det, skriver Morgan Olofsson, riksdagskandidat (L).
Hela artikeln på Aftonbladet

7. "Vi storsatsar på snabbare etablering"

Det har tidigare tagit upp till tio år innan hälften av de nyanlända har etablerat sig på arbetsmarknaden. Nya SCB-siffror visar att denna tid nära halverats. Nu går vi vidare. Etableringstiden behöver kortas ytterligare – inte minst för nyanlända kvinnor, skriver Ylva Johansson (S) och Ann-Sofie Hermansson (S).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

8. ”Sluta servera animaliska produkter på skolor och sjukhus.”

Om det serveras kött i skolorna är det inte så märkligt att man senare i livet av vana väljer att äta kött och har ett mindre hållbart förhållande till mat, även ur ett hälsoperspektiv, skriver Klas Sivén, språkrör för Grön ungdom syd.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. "Seriebrottslingarna får våldta ostraffat"

"Ta tre, betala för två" gäller inte bara på rean. Liknande principer gäller också i våra domstolar. Istället för dagens mängdrabatt vill vi införa en "three strikes-princip": Maxa straffet vid tredje brottet, skriver KDU:s Christian Carlsson och Eric Dicksson.
Hela artikeln på Expressen

10. ”Risk för korruption med nya upphandlingsregler”

Regeringen vill att delar av Reepaluutredningens förslag om ändrade regler vid upphandling av välfärdstjänster ska bli lag. Nästan alla upphandlingsregler som garanterar likabehandling, öppenhet och proportionalitet tas i så fall bort. Det bäddar för problem, skriver företrädare för Almega med flera.
Hela artikeln på SVD Näringsliv

11. Lokala handlare skapar trygghet – men hotas allt oftare

Hot, rån, utpressning och stölder. I delar av Stockholm är situationen nu så allvarlig att lokala handlare har svårt att få sina verksamheter försäkrade. Nu måste något göras – för den dag närbutiken tvingas stänga blir torget otryggare för alla.
Hela artikeln på Dagens Samhälle
Håll koll på
9:00
Postnord håller webbkonferens med anledning av bokslut,
Lördag
Sverigedemokraterna håller framtidskonferens.