Debattsvepet: fredag 8 september

”Regeringskansliet är för stort och för resursstarkt”

De politiska partierna bör flytta striden bort från regeringsfrågan, och i stället fokusera på policyfrågor. Det anser de fem statsvetarna bakom SNS nya demokratirapport. Vd:arna för Sveriges Handelskammare uppmanar till en blocköverskridande överenskommelse om infrastrukturen.

1. Gör upp om infrastrukturen över blockgränserna!

Förra veckan lämnade Trafikverket sitt förslag på hur man vill disponera de 622,5 miljarder kronor som regeringen föreslagit skall användas för vägar och järnvägar under perioden 2018 till 2029. Summan låter svindlande och man kan lätt få uppfattningen att det handlar om en storsatsning. Tyvärr är sanningen en helt annan. Det skriver Sveriges Handelskammares vd:ar. Foto: Michael Erhardsson/ Mostphotos
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Skolan ropar efter hjälp – men vinsttak är fel svar”

Välfärdsföretagen hjälper pragmatiska kommun- och landstingspolitiker att klara vardagen. Om de försvinner får det långtgående konsekvenser för både de ansträngda kommunerna och för samhället som helhet. Ett vinsttak kommer inte lösa några av skolans problem, skriver Academedias vd. Foto: Academedia / Lightpoet, Mostphotos
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Regeringskansliet är för stort och för resursstarkt”

Partierna bör flytta den politiska striden bort från regeringsfrågan. I stället bör striden handla om policyfrågor där möjligheterna att hitta överenskommelser mellan partierna är större. Vi föreslår därför i SNS Demokratirapport 2017 tre åtgärder som skulle öka riksdagens inflytande över beredningen av politiska beslut, skriver fem statsvetare. Foto: Mostphotos
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. ”Socialtjänsten kan inte ta hand om gatubarnen”

Sverige står handfallet inför problemen kring de utländska ungdomar som bor på gatorna. Socialtjänsten får kritik, men saknar både kunskap och rätt verktyg för att kunna agera. Sverige måste utveckla nya handfasta strategier, skriver Michael Tärnfalk och Katarina Alexius, lektorer i socialt arbete vid Stockholms universitet.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

5. Advokat: Förvaltningsdomstolarna är tyvärr inte rättssäkra

De allmänna domstolarna har under de senaste 10-15 åren ryckt upp sig rejält. Både vad gäller bemötande av parter och ombud och handläggning av kommersiella tvister. Förvaltningsdomstolarna har inte alls hängt med, skriver Olle Flygt, advokat. Foto: Mostphotos
Hela artikeln på Dagens Industri

6. "Vinstjakt i skolan gör våra elever sämre"

Vi ser hur vinstjakten pressar kvaliteten nedåt, då skolkoncerner i sin iver att tjäna pengar balanserar på gränsen (eller under) för vad läroplan och övrig skollagstiftning kräver. Marknadens krav på enkel mätbarhet driver skolor mot ytliga kvalitetsmått, vilket sker på bekostnad av lärande på djupet. Det skriver elva lärare.
Hela artikeln på Aftonbladet

7. "Nästa generation måste räddas från porrskador"

C More och Comhem är modiga företag som tar bort porren. Men lagstiftningen måste skärpas, skriver Olga Persson och Zandra Kanakaris från Unizon.
Hela artikeln på Expressen

8. "Regeringens ignorerande av Malmö under de senaste åren är oacceptabel."

Inför det kommande valåret presenterar företrädare för de fyra allianspartierna i Malmö gemensamma förslag för att stoppa brottsvågen i staden.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. "Göteborg hade chansen men valde fel väg för Biskopsgården"

Hade Göteborg fortsatt det framgångsrika arbetet med Ung & Trygg-modellen för att stävja brott bland unga kanske vi inte hade haft dagens omfattande gängkriminalitet. Nu måste vi börja om, men det räcker inte med polisiära insatser, skriver Dan Gaversjö, före detta chef för Ung & Trygg i Göteborg.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. "Höj pensionsåldern till 71 – för den som vill"

Dagens 70-åringar är piggare än deras föräldrageneration var i 50-årsåldern. Det är en av vår tids största framgångar, som beror både på de senaste 100 årens växande välstånd och på medicinska framsteg. Men värderingarna i vårt samhälle har inte hängt med, den erfarenhet och kompetens som äldre besitter tas inte tillvara i dag. Det skriver Jan Björklund, partiledare (L) och Barbro Westerholm, riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson (L)
Hela artikeln på Aftonbladet
Håll koll på
9:00
Moderaterna presenterar sin nya nationella hälso- och sjukvårdsagenda inför stämman i oktober.
9:30
SCB: Omsättning inom tjänstesektorn, hushållskonsumtion
10:00
SNS presenterar demokratirapport ett år före valet.
Lördag 12:55
Ekots lördagsintervju med Birgitta Ohlsson (L) - utmanaren. P1