Debattsvepet 9 sep

Academedia tror, trots kritiken från flera håll, på reformeringen av Arbetsförmedlingen. Tankesmedjan Tiden vill ersätta januariavtalet med ett (S)eptembermanifest. Läkares arbetsvillkor, IS-barnen och porrfilter är andra debattämnen för dagen. 

”Nu blir Arbetsförmedlingen ett gemensamt ansvar”

Arbetsförmedlingen har varit viktig för Sveriges konkurrenskraft, men numera används den snarare som ett slagträ i den politiska debatten än som ett verktyg. Vi på Academedia har samarbetat med AF i 30 år och tror att reformen av Arbetsförmedlingen kan bli en stor framgång, skriver Marcus Strömberg, vd Academedia.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Det behövs krafttag för att få läkare att stanna i vården”

I dag publicerar Sveriges yngre läkares förening (Sylf) årets AT-ranking, som visar allvarliga brister i arbetsmiljön. Var fjärde AT-läkare har till exempel arbetat jour utan legitimerad kollega på plats och varannan AT-läkare uppger att det är ganska eller mycket vanligt att de arbetar helt utan ersättning, skriver Madeleine Liljegren och Tora Borén.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”I (S)eptembermanifestet har vi rättat felen i januariavtalet”

Enligt vår genomgång har tre av fyra förslag i januariavtalet en god potential att bidra till en progressiv samhällsutveckling. De mer problematiska delarna behöver genomföras på ett sätt som minimerar skadorna. I en omskriven version av avtalet – septembermanifestet – tydliggör vi S egna idéer i politikens Saltsjöbadsavtal, skriver Daniel Färm, Tankesmedjan Tiden.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Inför porrfilter i alla skolors digitala verktyg och nätverk”

I mer än hälften av Sveriges 290 kommuner kan förskole- och skolbarn titta på nätporr via skolans digitala utrustning och wifi-nätverk. Det är raka motsatsen till att skapa en trygg miljö för eleverna. Genom att inte förhindra barnens tillgång till pornografi på skoltid främjar skolan normativa könsmönster, skriver Rickard Hellgren, fritidsledare, med flera.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Arbetskraftsinvandringen fungerar bättre än någonsin”

Den svenska modellen för arbetskraftsinvandring fungerar bättre än någonsin. Bidraget till ekonomin är större än tidigare, matchningen mot bristyrken är bättre. Sverige är nu ett av världens mest attraktiva länder för högkvalificerade. Ogenomtänkta begränsningar kan därför bli mycket kostsamma, skriver Caspian Rehbinder och Karin Svanborg-Sjövall, Timbro.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (söndag) (öppnas i ny flik)

Håll koll på

I dag

Havs- och vattenmyndigheten arrangerar internationella havsforskningsrådets konferens, ASC (till 12/9), Göteborg.

Kl 13.15

SNS presenterar rapport om framgångsfaktorerna bakom lyckad digital innovation i vården.