Debattsvepet: måndag 9 september

”Reformen av Arbetsförmedlingen kan bli en stor framgång”

Academedia tror, trots kritiken från flera håll, på reformeringen av Arbetsförmedlingen. Tankesmedjan Tiden vill ersätta januariavtalet med ett (S)eptembermanifest. Läkares arbetsvillkor, IS-barnen och porrfilter är andra debattämnen för dagen. 

1. ”Nu blir Arbetsförmedlingen ett gemensamt ansvar”

Arbetsförmedlingen har varit viktig för Sveriges konkurrenskraft, men numera används den snarare som ett slagträ i den politiska debatten än som ett verktyg. Vi på Academedia har samarbetat med AF i 30 år och tror att reformen av Arbetsförmedlingen kan bli en stor framgång, skriver Marcus Strömberg, vd Academedia.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Det behövs krafttag för att få läkare att stanna i vården”

I dag publicerar Sveriges yngre läkares förening (Sylf) årets AT-ranking, som visar allvarliga brister i arbetsmiljön. Var fjärde AT-läkare har till exempel arbetat jour utan legitimerad kollega på plats och varannan AT-läkare uppger att det är ganska eller mycket vanligt att de arbetar helt utan ersättning, skriver Madeleine Liljegren och Tora Borén.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”I (S)eptembermanifestet har vi rättat felen i januariavtalet”

Enligt vår genomgång har tre av fyra förslag i januariavtalet en god potential att bidra till en progressiv samhällsutveckling. De mer problematiska delarna behöver genomföras på ett sätt som minimerar skadorna. I en omskriven version av avtalet – septembermanifestet – tydliggör vi S egna idéer i politikens Saltsjöbadsavtal, skriver Daniel Färm, Tankesmedjan Tiden.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. ”Sverige måste ta hem IS-barnen från Syrien”

I nuläget finns bara en godtagbar lösning. Säkra barnens rättigheter. Just nu sitter barnen i otrygga läger med sina mammor. Ta hem både mamman och barnet, utred lämplighet som vårdnadshavare i Sverige och ge barnen det stöd de behöver, skriver två chefer på Rädda Barnen.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. ”Moderaterna tänker fel om biståndet”

Med de globala utmaningar vi står inför är det ologiskt att minska stödet till internationellt samarbete och tro att det ska leda till ökad trygghet och säkerhet i Sverige. Det skriver företrädare för 41 organisationer.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. ”Klimatskeptikerna blundar för glasklara forskningsresultat”

Att den globala uppvärmningen orsakas främst av människor är alla seriösa aktörer överens om. Det är därför ytterst anmärkningsvärt att etablerade forskare och framför allt ekonomer fortsätter att vifta bort breda och väletablerade riskbedömningar, skriver Johan Rockström, professor i jordsystemforskning.
Hela artikeln på Dagens Industri

7. ”Stoppa mörkläggningen kring de låga pensionerna”

Pensionsgruppen fungerar som ett gäng edsvurna som sätter effektiv munkavel på en öppen debatt om pensionssystemet. Vilken annan viktig politisk fråga som rör alla medborgare skulle hanteras på detta sätt? skriver Brit Rundberg, organisationen Tantpatrullen.
Hela artikeln på Expressen

8. ”Alldeles för många får vänta för länge för att få den vård de har rätt till”

Att kalla behovet av en uppdaterad nationell cancerstrategi för en skrivbordsprodukt är inte rimligt. Det skriver Camilla Waltersson Grönvall, Ulrika Heindorff och Johan Hultberg, Moderaterna.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. ”Inför porrfilter i alla skolors digitala verktyg och nätverk”

I mer än hälften av Sveriges 290 kommuner kan förskole- och skolbarn titta på nätporr via skolans digitala utrustning och wifi-nätverk. Det är raka motsatsen till att skapa en trygg miljö för eleverna. Genom att inte förhindra barnens tillgång till pornografi på skoltid främjar skolan normativa könsmönster, skriver Rickard Hellgren, fritidsledare, med flera.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. ”Arbetskraftsinvandringen fungerar bättre än någonsin”

Den svenska modellen för arbetskraftsinvandring fungerar bättre än någonsin. Bidraget till ekonomin är större än tidigare, matchningen mot bristyrken är bättre. Sverige är nu ett av världens mest attraktiva länder för högkvalificerade. Ogenomtänkta begränsningar kan därför bli mycket kostsamma, skriver Caspian Rehbinder och Karin Svanborg-Sjövall, Timbro.
Hela artikeln på Dagens Nyheter (söndag)

11. ”Matilda Ernkrans, rädda den högre utbildningen”

Det går inte att effektivisera utbildning på samma sätt som andra verksamheter. Ministern Matilda Ernkrans har chansen att göra något riktigt bra för framtiden och slopa produktivitetsavdraget, skriver Mats Ericson, Sveriges universitetslärare och forskare.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet (söndag)

12. ˝Vänsterpartiet har förlorat sin heder med Kakabaveh”

Vänsterpartiet borde hitta på lite mera trovärdiga anklagelser mot Amineh Kakabaveh, och inte ta oss medborgare för dumskallar, skriver Maria Rashidi som är besviken på V:s hantering av konflikten.
Hela artikeln på Dagens Samhälle
Håll koll på
I dag
Havs- och vattenmyndigheten arrangerar internationella havsforskningsrådets konferens, ASC (till 12/9), Göteborg.
Kl 13.15
SNS presenterar rapport om framgångsfaktorerna bakom lyckad digital innovation i vården.