Postens införande av varannandagsutdelning debatteras idag liksom Sverigedemokraternas skuggbudgetförslag. Helgen har också innehållit flitig debatt om klädselns koder i den svenska skolan.
Vi lyssnar på dem som befinner sig ute i verksamheten och på experterna. Vi anslår därför 8 miljarder kronor i vår budgetmotion till landets kollektivtrafik så att den kan upprätthållas i hela landet under och efter pandemin, skriver partiets gruppledare i trafikutskottet Jimmy Ståhl och ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Tre forskare: Det som behövs är flexiblare löner för enkla jobb, generösa utbildningsmöjligheter och bättre kvalitet i sfi-utbildningen.
I en ny SNS-rapport föreslår vi en flexibel lönebildning som tillåter lägre löner för enkla jobb, generösa möjligheter till utbildning för att undvika att flyktingar fastnar i lågkvalificerade jobb samt höjd kvalitet på sfi så att arbetsgivare kan lita på att utbildningen ger tillräckliga kunskaper. (4/10)
Nooshi Dadgostar (V) och Ulla Andersson (V): S och MP sitter fast i ett budgetsamarbete med C och L som leder till ökade klyftor.
Regeringen lägger 30 miljarder på skattesänkningar, vi investerar i stället 30 miljarder på det gemensamma samhällsbygget för välfärd och klimatomställning. (3/10)
Vilka talar vi om? Jo, årsrika människor som fått sin frihet begränsad på grund av den ålderism, den fördomsfulla inställning som finns i vårt samhälle mot människor som kommit upp i åren och som leder till åldersdiskriminering, skriver Barbro Westerholm och Lina Nordquist.
Pengarna för de senaste tio årens vård för skottskador i enbart Stockholms län hade räckt till 100 000 läkarbesök om de använts för annat.
Sverige behöver en ny regering, skriver Benjamin Dousa och Tobias Nässén (M).
Kry:s metod för att jaga listade patienter är inte olaglig – men högst oetisk. Seriösa vårdcentraler blir av med en stor del av sin ersättning.
Ett system där det är möjligt att mjölka samhället på pengar genom att samvetslöst spela på människors hälsoångest får stora konsekvenser, skriver fem läkare. (3/10)
En stor del av företagarna anser att Skatterna nu tar mer tid att hantera än tidigare. Nu krävs krafttag när det gäller förenklingar för företagare. Det måste bli en bärande del i den skattereform som regeringen och samarbetspartierna har utlovat under nuvarande mandatperiod, skriver Ulrika Lundh Eriksson och Anders Månsson. (4/10)
Svenska företag och jobb kommer att slås ut om den föreslagna kläd- och skoskatten blir verklighet. Denna kollektiva bestraffning av handeln har samtidigt mycket oklara miljövinster, skriver sju vd:ar från olika klädkedjor.
Även om den första fasen nu är förbi i Sverige fortsätter pandemin och framtiden förblir osäker. Valda och föreslagna åtgärder väcker debatt. Men uppskruvat tonläge, fokus på avsändaren och ensidig analys står ofta i vägen för konstruktiva slutsatser. Därför vill jag lyfta fem kärnfrågor som den utlovade ”Coronakommissionen” behöver behandla, skriver Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.
Just nu finns det en möjlighet för politikerna att lägga om stadsplaneringen så att det blir möjligt att nå FN:s hållbarhetsmål. Det skriver åtta forskare som arbetar med miljö- och hälsofrågor.
Klädkoder där elever inte får bära mjukisbyxor eller andra kläder signalerar att elever från resurssvaga områden inte ska söka sig till skolan. Men i Sverige ska inte skolan välja sina elever, det är eleverna som ska välja sin skola, skriver Sveriges Elevråds ordförande Leo Gerdén. (4/10)
Riksrevisionen arrangerar ett digitalt seminarium om deras granskning om statliga insatser i socioekonomiskt utsatta områden, med särskilt fokus på offentliga verksamheter med tydlig lokal närvaro - skola, polis och socialtjänst.
11.30
Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillkännages, Wallenbergsalen, Nobel Forum
9.00
Sverigedemokraterna presenterar sin höstbudgetmotion. Närvarar gör Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, riksdagens presscenter
Det krävs en mer balanserad diskussion om ansvarsfördelningen mellan stat, regioner och kommuner som ser till för- och nackdelarna med varje alternativ, skriver Sveriges företrädare i Europarådets expertgrupp om den kommunala självstyrelsen, professor Anders Lidström och hovrättsrådet Tom Madell.