Debattsvepet 5 okt

Postens införande av varannandagsutdelning debatteras idag liksom Sverigedemokraternas skuggbudgetförslag. Helgen har också innehållit flitig debatt om klädselns koder i den svenska skolan.

SD: Så stöttar vi landets kollektivtrafik

Vi lyssnar på dem som befinner sig ute i verksamheten och på experterna. Vi anslår därför 8 miljarder kronor i vår budgetmotion till landets kollektivtrafik så att den kan upprätthållas i hela landet under och efter pandemin, skriver partiets gruppledare i trafikutskottet Jimmy Ståhl och ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Inte enkelt att få enkla jobb för flyktinginvandrare”

Tre forskare: Det som behövs är flexiblare löner för enkla jobb, generösa utbildningsmöjligheter och bättre kvalitet i sfi-utbildningen. I en ny SNS-rapport föreslår vi en flexibel lönebildning som tillåter lägre löner för enkla jobb, generösa möjligheter till utbildning för att undvika att flyktingar fastnar i lågkvalificerade jobb samt höjd kvalitet på sfi så att arbetsgivare kan lita på att utbildningen ger tillräckliga kunskaper. (4/10)
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Skatterna måste bli enklare

En stor del av företagarna anser att Skatterna nu tar mer tid att hantera än tidigare. Nu krävs krafttag när det gäller förenklingar för företagare. Det måste bli en bärande del i den skattereform som regeringen och samarbetspartierna har utlovat under nuvarande mandatperiod, skriver Ulrika Lundh Eriksson och Anders Månsson. (4/10)
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

Fem kärnfrågor som Coronakommissionen måste ta upp

Även om den första fasen nu är förbi i Sverige fortsätter pandemin och framtiden förblir osäker. Valda och föreslagna åtgärder väcker debatt. Men uppskruvat tonläge, fokus på avsändaren och ensidig analys står ofta i vägen för konstruktiva slutsatser. Därför vill jag lyfta fem kärnfrågor som den utlovade ”Coronakommissionen” behöver behandla, skriver Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

13.00

Riksrevisionen arrangerar ett digitalt seminarium om deras granskning om statliga insatser i socioekonomiskt utsatta områden, med särskilt fokus på offentliga verksamheter med tydlig lokal närvaro - skola, polis och socialtjänst.

11.30

Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillkännages, Wallenbergsalen, Nobel Forum

9.00

Sverigedemokraterna presenterar sin höstbudgetmotion. Närvarar gör Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, riksdagens presscenter

Övrigt i flödet