Debattsvepet: måndag 11 juni

”Politikerna måste besinna sig om kriminalpolitiken”

Sverige står inför det mest utpräglade lag och ordning-valet i landets historia. Politikerna bjuder över varandra när det gäller skärpta straff och fler poliser. Men de måste besinna sig, anser debatterande professor i kriminologi. Ett annat återkommande ämne denna morgon är våra hotade hav.

1. #UnderYtans förslag för att förebygga hedersförtryck

I uppropet #UnderYtan vittnade kvinnor som lever under hedersförtryck om sin skräck och sina ofria liv. Nu har vi träffat jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) och överlämnat en mängd förslag som syftar till att bekämpa hedersförtrycket, skriver Galaxia Ima Elias, initiativtagare till #UnderYtan.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Samhällsengagemang är lönsamt!

Vi lever i en oviss värld där hjulen snurrar allt snabbare. Osäkerhet, instabilitet och krav på förändring präglar dagordningen inom alla samhällssektorer. Och, människor vill i högre grad göra affärer med företag som upplevs som ansvarstagande. Det skriver Jacob Hallencreutz & Johan Parmler, Epsi Rating Group / Svenskt Kvalitetsindex.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Politikerna måste besinna sig om kriminalpolitiken”

Förslagen om kriminaliseringar och straffskärpningar tycks inte ha någon gräns. Politikerna bör sansa sig för att vi inte ska förlora en human hållning till brott och straff för en lång tid, skriver Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”Stora banker skyldiga att se till att det finns kontanter”

De stora bankerna har ett särskilt ansvar för tillgången till kontanter i samhället. Vi är eniga om att de banker som erbjuder betalkonton och har en inlåning från allmänheten på över 70 miljarder kronor ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i hela Sverige, skriver Riksbankskommittén.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. Åsa Moberg: Därför är vinst så viktigt

I förra veckan röstade riksdagen om vinst i välfärden. Trots regeringens nederlag riskerar frågan att leva vidare i valrörelsen. Om alla var överens om att den offentliga välfärden fungerar bra vore motståndet mot privata aktörer begripligt, skriver författaren Åsa Moberg.
Hela artikeln på Dagens Industri

6. "Jag hade aldrig lyckats om SD suttit vid makten"

KD-politikern och tidigare världsmästaren David Lega låg sömnlös efter att ha sett SD-ledarens tal till nationen. Åkesson var skrämmande tydlig: Dina mänskliga rättigheter bygger alltså på din möjlighet att prestera. Det påminner om en svunnen tid. Det skriver David Lega (KD), ledamot i verkställande utskottet, oppositionsråd i Göteborg.
Hela artikeln på Expressen

7. "Vården klarar inte av psykisk ohälsa"

Debatten om psykisk ohälsa är åter en het potatis. Även om det är den vanligaste anledningen till sjukskrivning har vården inte förmåga att ta hand om patienter med psykisk ohälsa, trots att varje krona som investeras i rätt typ av behandling skulle spara samhället fyra kronor, skriver nio psykologer.
Hela artikeln på Aftonbladet

8. "Villkora inte vårt bistånd, politiker"

Partiledare, ni måste ta ansvar och skapa engagemang i ert parti för globala utvecklingsfrågor. Det skriver 40 organisationer i ett gemensamt upprop.
Hela artikeln på Aftonbladet

9. "Tre steg mot mer sjöfart, fler jobb och bättre klimat"

Med tre enkla åtgärder till låg kostnad kan regering och riksdag skapa goda villkor för den svenska sjöfarten att växa med kraft. Något som innebär fler jobb, tillväxt och minskad klimatpåverkan, skriver sjöfartsorganisationerna i Blå Tillväxt.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. "Ska vi rädda våra hav måste vi öka insatserna"

Plasten och föroreningarna måste bort ur våra hav. Och fisket måste bli mer hållbart. Detta måste ske nu. Det är nu vi har chansen att vända den negativa utvecklingen lokalt och globalt. Men då krävs en skarpare miljöpolitik, skriver Isabella Lövin (MP) och Karolina Skog (MP).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. "EU måste ta ett globalt krafttag för att stoppa nedskräpningen av världshaven.”

EU kan bidra till att dramatiskt minska mängden plast som hamnar i haven utanför unionen, liksom till att samla upp den plast som redan hamnat där. Det skriver Cecilia Wikström (L), Europaparlamentariker.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
11:00
Den parlamentariska Riksbankskommittén kommer med sitt delbetänkande.
19:00
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson, presenterar nya åtgärder mot kriminella gäng, Fittja Centrum,