Skolans byråkrati och detaljstyrning från politiker debatteras denna måndag. Till morgonens och helgens debattområden hör också friskolornas villkor, den offentliga sektorns styrning, behov av stöd till restaurangbranschen och flera invandringsfrågor.
Det byråkratiska systemet med det ständiga syndabocksletandet, övertron på lagar, regler och rutiner, de meningslösa utredningarna och kartläggningarna behöver upphöra, skriver professor Henrik Eriksson.
Varje gång jag försöker lösa en konflikt uppstår ett merjobb för mig. Jag ringer föräldrar, skriver incidentrapporter och agerar ordningsvakt i största allmänhet. (Sön 17/1)
Vet ni vad, politiker? De stökiga barnen är inte problemet. Ni är. Sluta dra undan mattan för dem. Sluta ta pengar från deras utbildning. Det kostar att bedriva en god skola, skriver läraren Alexander Skytte. (Sön 17/1)
Lars Leijonborg, Friskolornas riksförbund: Friskoledebatten behöver snabbt komma vidare till en mer konstruktiv fas.
Den bild som tonat fram i stora delar av debatten behöver korrigeras. Friskolorna kan vara en del av lösningen på de problem som svensk skola står inför i ett samhälle med betydande segregation, inte minst i boendet. (Sön 17/1)
Lättnaderna som föreslås hotar klimatet och är farliga, skriver Maria Gardfjell, riksdagsledamot, vice ordförande Miljö- och jordbruksutskottet (MP)
Elin Söderberg, ordförande för Miljöpartiet i Västerbotten, Språkrörskandidat (Sön 17/1)
Socialdemokraten Daniel Färm driver tesen att det mesta som är fel beror på borgerligheten. Men det är Socialdemokraterna som har haft regeringsmakten i 53 av 70 år. Det som krävs är att socialdemokrater och moderater tar tag i Sveriges problem och ser till att de löses, skriver Gabriel Urwitz.
Covid-19 och den sociala distanseringen har gjort att internet kommit att spela en ännu större roll i våra liv.
För många innebär mer skärmtid under pandemin en ökad risk att utsättas för rasism och hat. För andra, en tillvaro där man får sin rasistiska världsbild bekräftad, skriver Haris Grabovac från Teskedsorden.
Personer över 84 år, en grupp som påverkats starkt av pandemin, exkluderas från att delta i folkhälsoenkäten i vår. Det här är ett olyckligt exempel på strukturell åldersdiskriminering, skriver flera debattörer.
I ett historiskt avgörande skede är den redan skadeskjutna aktiva arbetsmarknadspolitiken på väg att avvecklas. Det skriver Vänsterpartiets Ulla Andersson och Ali Esbati. (Sön 17/1)
Som förtroendevald politiker har jag under krisen träffat massvis av fantastiska entreprenörer i krogbranschen. De är förtvivlade över restriktioner som dödar deras företag. Det går knappt att överblicka vad som kan hända om den socialdemokratiska regeringen fortsätter på den inslagna vägen, skriver oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i Malmö. (sön 17/1)
Vi har bett finansminister Magdalena Andersson (S) att träffa oss för att diskutera vad som kan göras. I dagens läge ser det ut som om att det kan ta flera månader innan ersättningarna når restaurangerna. Det skriver sex företrädare för restaurangbranschen.
I vårt betänkande finns närmare hundra förslag som tillsammans bildar en strategi som leder till en bättre havsmiljö. Det skriver ordförande och de nio ledamöterna i den parlamentariska Miljömålsberedningen. (Fre 15/1)
Cancervården i Sverige riskerar att råka ut för en rejäl puckel framöver då många med cancersymptom låter bli att söka vård på grund av coronapandemin. Oron är stor hos regionpolitiker kring hur cancervården ska klaras framåt. Nu måste Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner ta sitt ansvar och informera allmänheten om att symptom på cancer inte ska ignoreras, skriver bland andra Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer.