Det hävda besöksförbudet på äldreboenden, sambandet mellan nedskärningar i skolan och gängvåld och skyddet av yttrandefriheten är några av ämnena som debatteras på torsdagen.
Regeringen behöver skyndsamt införa de åtgärder som presenterats i den så kallade Biogasmarknadsutredningen. Då kan vi bidra till ett robust och hållbart samhälle post corona, skriver 14 regionpolitiker från olika delar av landet.
Centerpartiet tror på ett fortsatt lokalt styre av landets skolor. Vi tror inte att lösningen är en enorm myndighet med generaldirektörer eller att ett fåtal ministrar är de som är bäst lämpade att styra skolorna. Vad är det som blir bättre med ett styrande på distans, frågar centerpartisterna Mari-Louise Wernersson och Madelaine Jakobsson.
Jag känner den djupaste besvikelse över politiker och myndigheters totala brist på insikt i hur svensk äldreomsorg fungerar, skriver Elisabeth Antfolk, sektionsordförande för Kommunal sektion Privat vård och omsorg, när besöksförbudet på äldreboenden nu hävs.
Debatten har under de senaste månaderna gått varm om Sveriges problem med gängskjutningar, skulden har lagts på allt från bristande integration till en handlingsförlamad statsminister. Som lärare och som fackligt engagerade i Lärarförbundet tycker vi att perspektivet på debatten har varit snedvriden, skriver Mirlinda Quranolli och Pablo Mendoza från Lärarförbundet i Botkyrka och Huddinge.
Sverige är i ett mycket kritiskt läge när det gäller brottsligheten. Skjutningarna pågår i oförminskad takt samtidigt som brotten blir grövre. Regeringen och dess samarbetspartier hade 105 miljarder att spendera i sin budget, men valde att hantera de rättspolitiska frågorna med en förödande nonchalans, skriver Anders Carlsson, rättspolitisk talesperson (KD).
Under många år har politiker misslyckats med att skapa goda villkor för äldreomsorgens bemanning och kompetens. Det behövs någon som tillvaratar de äldres intressen. Vi föreslår därför att det tillsätts en äldreombudsman i varje kommun, skriver KD Senior:s Lars O Molin, Birgitta Södertun och Anne-Lie Sundling.
Tryck- och yttrandefrihetskommitténs förslag är bekymmersamt. Kommittén vill i sitt förslag göra ytterligare undantag i det grundlagsskyddade området. Risken är att det leder till mediegrundlagar med så stora hål, att det bara skyddar det som är bekvämt, oförargligt och ”ändamålsenligt”. Det skriver Ewa Thorslund och Per Hultengård, från TU – Medier i Sverige och advokaterna Peter Danowsky och Ulf Isaksson.
Mångfald är mycket mer än ytan av hudfärg, kön, sexuell läggning och funktionsnedsättningar. Om Sveriges Radio och public service tillåts förvandlas till en krigszon för olika grupper blir vi alla förlorare, skriver psykologen Johan Grant.
Jag vill att människor ska rösta på ett miljöparti som lägger fram politik mot luftföroreningar, vardagskemikalier och stigande havsnivåer, och som med samma tydlighet visar hur varje unge ska få en framtid att längta till. Det skriver Märta Stenevi, språkrörskandidat för Miljöpartiet.
Pandemin är långt ifrån över men vi i Kalmar har klarat oss relativt väl tack vare ett enormt arbete från många medarbetare, skriver Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, och hänvisar bland annat till Dagens Samhälles rankning av kommunernas arbete med Agenda 2030.
Socialutskottet håller en offentlig utfrågning om ökad trygghet för placerade barn och unga, andrakammarsalen, riksdagen.
9:00
Årets Right Livelihood-pristagare tillkännages vid en presskonferens, Kulturhuset Stadsteatern, foajé 3, våning 3, Sergels torg, Stockholm.
9:15
Konjunkturinstitutet publicerar lönebildningsrapporten. Presskonferens, kl 9.30, Lokal Fleming på entréplan vid receptionen, Fleminggatan 7, Stockholm.
14:00
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om covid-19 och svarar på frågor, Tomtebodavägen 12B, Solna.
14:00
Folk och försvar arrangerar digitalt seminarium om livsmedelskedjan i kris och krig. Landsbygdsminister Jennie Nilsson och representanter för bland annat Lantbrukarnas riksförbund, Livsmedelsföretagen, Livsmedelshandlarna och Totalförsvarets forskningsinstitut medverkar.
Femton spruckna kommunstyren, men få verkliga maktskiften. Inga förändringar i regionerna. Det är facit efter halva mandatperioden, visar Dagens Samhälles granskning.