Debattsvepet 23 nov

Varje människa har samma rätt till vård, konstaterar Statens medicinsk-etiska råd. Ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S) skriver om regeringens satsningar på coronaforskning och Centerpartiets ledare Annie Lööf menar att Polisens nedprioritering av sexbrott mot barn är en skam. 

Så stärker regeringen coronaforskningen

Coronapandemin håller sitt grepp om oss och vårt samhälle. Nya utmaningar och frågor kring viruset uppstår hela tiden, och behovet av mer kunskap är betydande. Regeringen har skjutit till 100 miljoner kronor till forskning om det nya coronaviruset och pandemier, och mer resurser kommer att presenteras senare i år. Det skriver Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Vi får inte ihop det. Varken läget på vårdcentralerna eller alliansens siffror”

Vi är tacksamma för att Skåne är en av få regioner i Sverige där primärvården har fått ett visst ekonomiskt tillskott de senaste åren, men att det redan skulle handla om över 600 miljoner kronor stämmer inte med den verklighet vi upplever varje dag på vårdcentralerna. Patienter med störst medicinska behov offras nu på tillgänglighetens altare. Det skriver femton distriktsläkare i Skåne, privat och offentligt anställda.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan (öppnas i ny flik)

”Region Skåne skrotar den nationella livsmedelsstrategin”

(21/11) En robust och hållbar försörjningsförmåga i Sverige rustar landet för att stå emot framtida samhällsstörningar och situationer som kräver höjd beredskap. Men att de politiker som styr Region Skåne valt att definiera närproducerat på ett sätt som omfattar hela Danmark signalerar allt annat än intresse av att stötta svenskt näringsliv, skriver Christian Carlsson, ordförande i föreningen Skåne-Blekinge Grisproducenter, och Jeanette Elander, ordförande för Sveriges Grisföretagare.
Läs hela artikeln på Sydsvenskan (öppnas i ny flik)

”Låt inte vaccinet mot covid-19 bli en kostnadsfråga”

Vaccin och behandling ska tilldelas efter behov och inte efter förmåga att betala. Det är oroande att EU, med stöd av Sverige, motarbetar förslag till WTO om att länder tillfälligt ska kunna frångå patenträtten för att importera eller tillverka billigare läkemedel mot covid-19, tills tillräcklig immunitet är uppnådd, skriver Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser Sverige.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

11.00

RFSL arrangerar ett digitalt seminarium om RFSL:s nya rättsutredning om migrationsmyndigheternas hantering av hbtqi-asylärenden. Aino Gröndahl, asylrättsjurist på RFSL och rapportförfattare och Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL medverkar.

12.00

Riksförbundet Män lanserar rapporten “Pappagrupper för jämställt föräldraskap” som presenterar samlade erfarenheter från deras pappagruppsverksamhet. Samtidigt släpps Män:s senaste undersökning som fokuserar på pappors mående, möjligheter och utmaningar i sin föräldraroll under pandemin i samband med ett digitalt seminarium.

13.00

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) presenterar rapporten Vård till personer utan permanent uppehållstillstånd – Etiska aspekter på behandling som kräver eftervård vid ett digitalt seminarium.

16.30

Svenska Förläggareföreningen arrangerar digital Augustgala där årets Augustpris delas ut.