Debattsvepet 20 maj

Susanna Gideonsson, föreslagen ny LO-ordförande, presenterar sina krav på regeringen. Ministrar vill att sexköp ska ge fängelse. Och de kulturpolitiskt ansvariga förtroendevalda i Sveriges sex sydligaste regioner anser att kulturministern frångår den gemensamma kultursamverkansmodellen.

Tillsammans kan vi sluta de påverkbara hälsoklyftorna

Regeringen har som mål att de påverkbara hälsoklyftorna ska slutas inom en generation. Men skillnaderna i livsvillkor inte bara består utan ökar. För att vända utvecklingen måste folkhälsoarbetet stärkas och i detta arbete är nätverket Healthy Cities unikt lämpat som samarbetspartner åt regeringen, skriver Frida Trollmyr ordförande för Healthy Cities Sverige.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Om S inte driver sann S-politik kommer LO vara skoningslösa”

Medlemmarna kan lita på att vi kommer att driva på för ökad jämlikhet. Mina prioriteringar är att stärka tryggheten på svensk arbetsmarknad, att klara av utmaningarna från den nya plattformsekonomin och att driva på för en politik som ökar jämlikheten. Och vår kritik kommer att vara skoningslös om det socialdemokratiska partiet inte hittar ett sätt att driva en sann socialdemokratisk politik, skriver Susanna Gideonsson, föreslagen ny LO-ordförande.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Låt hela befolkningen välja en egen fast läkare

I dag träffar allt för många patienter olika läkare i primärvården vid varje besök. Det är ineffektivt och försvårande. Det enda säkra sättet att skapa kontinuitet är att hela befolkningen får rätt att välja en egen fast läkare. Listningsreformen i Västra Götalandsregionen kan visa att det går, skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

9.30

Malmö. Region Skåne håller pressträff om virusläget.

9.30

Stockholm. Riksbanken publicerar årets första finansiella stabilitetsrapport.

14.00

Stockholm. Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.

Övrigt i flödet