Debattsvepet

16 feb

Ökande sjukskrivningar beror inte på ökad ohälsa

Ökande sjukskrivningar beror inte på ökad ohälsa, skriver forskare i en ny ESO-rapport. MP och V i Stockholm presenterar en handlingsplan för att förbättra arbetsvillkoren inom socialtjänsten. Och så varnar LO:s avtalssekreterare för att lägre löner och sämre villkor för vissa på arbetsmarknaden ökar motsättningarna i samhället.

Stå upp och försvara kollektivavtalen

I kölvattnet efter Kommunalskandalen är debatten om schyssta villkor på arbetsmarknaden viktigare än någonsin. Fackförbunden måste ta på sig ledartröjan i opinionsbildningen för kollektivavtal, skriver Camilla Björkman och Hanna Berheim som båda tidigare arbetat fackligt och nu återfinns på pr-byrån Westander.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Låt kommunerna ta ansvaret för soporna

Sverige är ett föregångsland när det gäller sop­återvinning, men vi kan göra mer. För att öka återvinningen behövs ett system där det är ännu lättare för medborgarna att göra rätt och där möjlig­heterna att nå målen ökar. Därför är det hög tid att regeringen ger kommunerna ansvaret för insamling av förpackningar och tidningar, skriver en rad kommunpolitiker gemensamt.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Kl 08.45

AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson presenterar Pensionsrapport 2015.

Kl 13.00

Tankesmedjan Arena idé med flera arrangerar seminarium Det riskfyllda jobbet, om arbetsplatsolyckor och dödsfall.

Kl 14.00

Civilminister Ardalan Shekarabi presenterar regeringens sedan tidigare aviserade Tillitsreform.