”Obligatorisk medborgartjänst stärker svensk krisberedskap”
Flera tidigare statsråd vill införa obligatorisk medborgartjänst för att stärka Sveriges krisberedskap. Tågfärjor mellan Trelleborg och Tyskland måste säkras, anser ledande politiker i Skåne. Dagens debatt handlar också om hållbar upphandling, flygtransporter och skattepolitik.
Vi har tio år på oss att dämpa klimatkrisen, rädda den biologiska mångfalden och se till att mänskliga rättigheter gäller för alla. För att påskynda omställningsarbetet är det dags att ta rygg på Norge och Danmark som ligger steget före Sverige vad gäller ansvarsfull offentlig upphandling, skriver företrädare för Sveriges främsta oberoende hållbarhetsmärkningar som förenas i nätverket Modupp2030.
Flyget i Sverige är svårt drabbat av coronapandemin. Samtidigt har en debatt blossat upp om att avveckla flygets infrastruktur. Det förvånar många, eftersom tillgång till flygtransporter är avgörande för beredskapen vid kriser och konflikter, skriver Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och Transportföretagen flygs branschchef Fredrik Kämpfe.
Vi måste stå bättre rustade inför stora hot och kriser som kan drabba oss. Därför förordar vi en gemensam och obligatorisk medborgartjänst att komplettera den militära värnplikten, skriver tidigare statsministern Ingvar Carlsson, tillsammans med andra tidigare statsråd, publicister, forskare och organisationsföreträdare.
Den blågröna majoriteten bör för en gångs skull visa att det är politiken som styr vården, inte de privata vårdgivarna. Stoppa försäljningen av 1177 till Kry, skriver Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm
Att ha en regeringschef som koketterar med sin digitala okunskap visar på ett avstånd mellan de vackra orden om att vara ”bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter” och verkligheten, skriver Peter Hellgren, vd för ett it- och kommunikationsföretag.
Vi uppmanar regeringen att i samarbete med sina danska kollegor snarast initiera en mellanstatlig utredning om Öresundsmetron och parallellt säkra den viktiga färjeförbindelsen mellan Trelleborg och Tyskland, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Malmö respektive Trelleborg.
Skulle det som hände i USA, på sikt, kunna hända i Sverige? Alltså en stormning av riksdagshuset? Skulle ett tal från en representant för exempelvis SD kunna vara den tändande gnistan? Uteslut det inte.
Vill ”etablissemanget” göra något för att undvika en sån utveckling? Det verkar inte så, skriver Jens Ganman, aktivist och författare
Det är en stor otrygghet och frustration för brottsutsatta att verkliga brottspåföljder ofta saknas vid överträdelse av kontaktförbud. Malmö bör ges rätten att prova ett pilotprojekt där hela kommunen blir kontaktförbudsområde, skriver kommunalrådet Roko Kursar (L).
Tiden för en bred skattereform under denna mandatperiod håller på att försvinna. Vi är beredda att arbeta för sänkt skatt på arbete, företagande och kapital även efter nästa val, skriver Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, ekonomiskpolitisk talesperson Mats Persson och gruppledare Johan Pehrson.
Region Skåne håller digital pressträff om covid-19-läget. Regiondirektör Alf Jönsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom, smittskyddsläkare Eva Melander, läkemedelschef och vaccinssamordnare Maria Landgren medverkar.
11.30
Region Skåne tillkännager viktigt beslut kring fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Regionstyrelseordförande Carl Johan Sonesson, oppositionsråd Henrik Fritzon och utvecklingsdirektör Ulrika Geeraedts deltar i digital pressträff.
13.00
Västra Götalandsregionen arrangerar digital pressträff om covid-19 i länet. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström och vaccinationssamordnare Kristine Rygge deltar.
Måste alla se varandra samtidigt på ett digitalt fullmäktige? Det är knäckfrågan när de digitala mötenas framtid ska avgöras i domstol, enligt kommunjuristernas ordförande Niklas Witt.