Debattsvepet 22 jan

Bostadsbristen ställer till det för nyanlända, visar ny rapport. Nacka vill bli pilotkommun för nya Arbetsförmedlingen. Ulf Kristersson kräver mindre snack och mer verkstad mot gängbrottsligheten. Patienthotell en lösning på vårdplatsbristen? 

Låt Nackas modell bli nya Arbetsförmedlingens förebild

Nacka kommun har meddelat arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att vi önskar bli pilotkommun i arbetet med Arbetsförmedlingens reformering. Vi vill vara med och utveckla framtidens arbetsmarknadsinsatser och dela med oss av den erfarenhet av matchande och rustande insatser via kundval som sedan 2010 finns i kommunen, skriver Nackas kommunledning.
Läs hela artikeln på Dagen Samhälle (öppnas i ny flik)

”Frigör vårdplatser och spara pengar med fler patienthotell”

Vårdens utmaningar kräver många åtgärder och ofta ökade resurser. Men svaret behöver inte alltid vara mer pengar, det kan också vara effektivare rutiner och att varje patient hamnar på rätt plats. Här är patienthotellen, med en kombination av vårdkompetens och service, en viktig resurs som komplement till sjukhusvården. En resurs som kan vidareutvecklas, skriver fem chefer för patienthotell.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Nyanlända kommer i kläm med otydlig bostadspolitik

Bostadsbristen präglar så gott som samtliga kommuner i Sverige. Särskilt utsatta är de nyanlända. I rapporten ”Migrationens ojämna geografi: Bosättningslagen ur ett rättviseperspektiv” visar vi dessutom att västsvenska kommuner brister i flera avseenden, skriver Kristina Grange, professor i stadsbyggnadsteori, och Nils Björling, lektor i stadsbyggnad.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Regeringsnej till EU-direktiv gör Säpos arbete svårare”

Ett nytt EU-direktiv gör det möjligt för polisen att få tillgång till information från meddelandetjänster i appar och sociala medier. Men regeringen förbereder nu ett förslag som undantar dessa meddelandetjänster från lagringsskyldighet i Sverige. Det kommer att få allvarliga konsekvenser för svensk brottsbekämpning, skriver säkerhetpolischefen Klas Friberg.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

KL 9

Socialdemokraterna arrangerar tillsammans med riksdagens nätverk för Fadimedagarna och riksorganisationen GAPF en internationell konferens till minne av Fadime Sahindal på temat HBTQ personer, riksdagen.

KL 13

Folk och Försvar arrangerar seminarium Antibiotikaresistens - den långsamma krisen, Medelhavsmuseet Stockholm.

Övrigt i flödet