Debattsvepet 9 jul

Arbetsförmedlingen, våld mot barn, vindkraft och stress – det är några av ämnena i tisdagens debattsvep.

”Sverige behöver en nationell strategi mot våld mot barn”

Det är 40 år sedan barnaga förbjöds i Sverige, som därmed blev först i världen att göra det olagligt med kroppslig och psykisk bestraffning av barn. Men Sverige saknar ännu en handlingsplan mot våldet trots att det är ett folkhälsoproblem som riskerar att följa barnet hela livet. Regeringen måste skyndsamt ta fram en nationell strategi, skriver företrädare för Rädda barnen.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Återhämtning är allt annat än vila”

För att inte förlora oss i välbefinnande har vi uppfunnit nya förhållanden att stressa oss sönder och samman med. Klimatstress, socker- och kolhydratstress, fossilstress, köttstress och flygstress är bara några exempel. Detta ekorrhjul dränerar oss på energi. Vi behöver laddning för att kunna sortera bland alla de utmaningar som möter oss, men hur gör man det? skriver Peter Währborg, läkare.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Åldersdiskriminerande pension måste upphöra”

Bland 65-69 åringar är det tre gånger så vanligt att vara änka som änkling och med stigande ålder blir det ännu vanligare. Regeringen måste snarast lägga fram förslag om förbättringar av nuvarande efterlevandepensioner, skriver Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF och expert i utredningen om Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

Håll koll på

09:00

CSN presenterar nya siffror över hur många elever som fått studiebidraget indraget på grund av skolk läsåret 2018/2019, vid en pressträff. CSN redovisar siffror för riket, länen och Sveriges kommuner. Pressmeddelande publiceras kl 9.30. CSN:s kontor, Vretenvägen 8, Solna strand.

09:30

SCB presenterar statistik för omsättning inom tjänstesektorn, hushållskonsumtion, maj.