Debattsvepet 8 sep

Norrland kan inte längre vara en energikälla varifrån man obehindrat skickar väldigt stora mängder el till södra Sverige, skriver företrädare för kommuner, region och länsstyrelse i Norrbotten. Lärarnas Riksförbund kräver att politikerna räddar skolan och religionsvetare påtalar att civilsamhällets aktörer måste agera för att vi inte ska få nya upplopp som det i Rosengård i Malmö senaste helgen. Läs detta och mer i Debattsvepet.

”LR: Ta ert ansvar och rädda skolan, politiker”

Bristen på legitimerade lärare är stor samtidigt som kommunernas ekonomiska situation till följd av coronapandemin är tuffare än någonsin. Det är en katastrofal kombination. Det skriver Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén som uppmanar landets politiker att prioritera skolan, sätta rätt frågor i fokus och inte låta partipolitiskt käbbel gå före skolans bästa.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Överskatta inte imamernas inflytande över protesterna”

För att förhindra att det brinner i Stockholm på lördag måste fler civilsamhällesaktörer aktiveras. Upploppen i Rosengård förra helgen visar vilket begränsat inflytande församlingsledare har. Av de kanske 800.000 i Sverige som identifierar sig som muslimer går endast en minoritet regelbundet i moskén, skriver religionsvetare vid Göteborgs universitet och Södertörns högskola.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Rehabiliteringsskulden kräver krisinsatser”

Patienter som behöver rehabilitering efter en cancerbehandling får ofta inte den hjälp de behöver. Så var det före pandemin och nu är det än värre. Ansvariga politiker måste inse att rehabiliteringsskulden är lika viktig att ta itu med som vårdskulden. Ett tillfälligt stöd till frivilliga aktörer borde vara ett inslag bland krisåtgärderna, skriver Cancerrehabfonden.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

Håll koll på

12.00

Riksdagens nya arbetsår börjar. Inleds med en gudstjänst i Storkyrkan. I riksdagen begär talman Andreas Norlén att kung Carl Gustaf förklarar riksmötet öppnat. Drottning Silvia närvarar.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.

Övrigt i flödet