Debattsvepet 26 nov

Sverige och Danmark är sämst i Norden på att ordna bostäder åt hemlösa, enligt ny rapport från Nordens välfärdscenter. SD hävdar att regeringen kuppartat vill driva igenom ändringar av gymnasielagen. Övriga debattämnen är ledarskapet i vården, den militära närvaron på Västkusten och digitalisering av fullmäktigemöten. 

"Vem vill vara chef i vård och omsorg när krisen är över?"

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppskattar att det behövs drygt 28 000 nya chefer inom vård och omsorg fram till år 2026 för att klara det ökande vårdbehovet. Men vem kommer att vilja och orka att vara chef inom vården och omsorgen under de förutsättningar som råder i dag? Och särskilt när Coronakrisen är över? Det frågar sig Andreas Miller och Jenny Wibacke från Ledarna.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Norge och Finland är bättre än Sverige på att minska hemlöshet”

Trots rika samhällen och vackra ord om rätten till bostad har vi fortfarande hemlöshet i Norden. Norge och Finland är bäst i klassen i arbetet för att minska hemlösheten. Sverige och Danmark har mycket att lära av grannarna. Vi är rent av sämst i klassen, skriver Eva Franzén, Nordens välfärdscenter och Hans Swärd, seniorprofessor vid Socialhögskolan i Lund.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

"Försämra inte skyddet för klimatsmarta tågresenärer"

Ska du ha rätt att få ersättning om din resa blir försenad eller inställd? Självklart ska du även som tågtrafikant kunna känna dig trygg tycker vi miljöpartister och är bekymrade över att en majoritet i EU-parlamentet nu håller på att rösta igenom en kompromiss som försämrar rättigheterna för dig när du åker tåg. Nu måste de svenska partierna bekänna färg - kommer de rösta för att göra det svårare att åka tåg? skriver språkröret Per Bolund och EU-parlamentarikern Jakop Dalunde, Miljöpartiet.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

"Gränsen på 180 dagar ett slöseri"

Med dagens regler för sjukförsäkringen kan en lärare eller ingenjör, en polis eller specialistsjuksköterska som varit sjukskriven i mer än 180 dagar och inte är frisk nog att arbeta med det yrke som den är utbildad till bli tvungen att säga upp sig från sin tjänst för att arbeta med i princip vad som helst. Detta är givetvis helt orimligt och ett slöseri med kompetens, skriver Therese Svanström, ordförande för TCO.
Läs hela artikeln på Dagens Industri (öppnas i ny flik)

Håll koll på

08.00

Analys- och teknikkonsultföretaget WSP publicerar rapport om status på samhällsbärande system så som vatten- och elförsörjning, vägar och byggnader.

14.00

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger samlad information om läget när det gäller covid-19.

15.00

Bofrämjandet arrangerar digitalt seminarium om social bostadspolitik. Karolina Skog, regeringens utredare av social bostadspolitik, deltar.

Övrigt i flödet