”Norge och Finland är bättre än Sverige på att minska hemlöshet”
Sverige och Danmark är sämst i Norden på att ordna bostäder åt hemlösa, enligt ny rapport från Nordens välfärdscenter. SD hävdar att regeringen kuppartat vill driva igenom ändringar av gymnasielagen. Övriga debattämnen är ledarskapet i vården, den militära närvaron på Västkusten och digitalisering av fullmäktigemöten.
Det är bara genom en starkare, tryggare och närmare välfärd i hela landet som vi kan ta Sverige framåt. Att stärka välfärden är därför en av Centerpartiets främsta prioriteringar inom ramen för Januariavtalet, skriver Annie Lööf och Anders W Jonsson.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppskattar att det behövs drygt 28 000 nya chefer inom vård och omsorg fram till år 2026 för att klara det ökande vårdbehovet. Men vem kommer att vilja och orka att vara chef inom vården och omsorgen under de förutsättningar som råder i dag? Och särskilt när Coronakrisen är över? Det frågar sig Andreas Miller och Jenny Wibacke från Ledarna.
Trots rika samhällen och vackra ord om rätten till bostad har vi fortfarande hemlöshet i Norden. Norge och Finland är bäst i klassen i arbetet för att minska hemlösheten. Sverige och Danmark har mycket att lära av grannarna. Vi är rent av sämst i klassen, skriver Eva Franzén, Nordens välfärdscenter och Hans Swärd, seniorprofessor vid Socialhögskolan i Lund.
Regeringen försöker – under radarn – driva igenom lättnader för de som omfattas av den så kallade gymnasielagen. Remissinstanser och övriga partier har bara fått tre dagar på sig. Riksdagen måste nu utnyttja den möjlighet som finns att stoppa detta, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson och riksdagsledamöterna Jonas Andersson och Jennie Åfeldt (SD).
Ett amfibieregemente i Göteborg behövs för att bereda plats åt och utbilda den amfibiebataljon som etableras på Västkusten. Ett starkt och motståndskraftigt totalförsvar är en fundamental del av det svenska välfärdsbygget, skriver försvarsberedningens ordförande Niklas Karlsson (S) och Mattias Jonsson riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.
Förnedringsrånen splittrar och polariserar samhället. Utvecklingen måste stoppas och förövarna måste få ordentliga straff. Moderaterna presenterar därför nya förslag, skriver rättspolitiske talespersonen Johan Forssell och Louise Meijer, riksdagsledamot i justitieutskottet.
Vad ska det nya Förintelsemuseet bidra med och klara av? Det måste vi fråga oss – snarare än var i landet som museet bör ligga. Museet ska fånga upp och sprida kunskap till nya generationer och finnas till för hela landet, skriver Ingrid Lomfors, överintendent, Forum för levande historia.
Ska du ha rätt att få ersättning om din resa blir försenad eller inställd? Självklart ska du även som tågtrafikant kunna känna dig trygg tycker vi miljöpartister och är bekymrade över att en majoritet i EU-parlamentet nu håller på att rösta igenom en kompromiss som försämrar rättigheterna för dig när du åker tåg. Nu måste de svenska partierna bekänna färg - kommer de rösta för att göra det svårare att åka tåg? skriver språkröret Per Bolund och EU-parlamentarikern Jakop Dalunde, Miljöpartiet.
Det som har varit självklart för oss, har hos andra sått tvivel, missförstånd och ängslan, skriver regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) samt gruppledarna för Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Region Skåne.
Behovet av att forcera ett digitalt möte i november utan alla nödvändiga förberedelser måste ställas mot risken att ett sådant möte slutat med ett misslyckande ur demokratisk synpunkt. Men i december står vi beredda med en bra digital lösning. Det skriver presidiet i Umeå kommunfullmäktige.
Med dagens regler för sjukförsäkringen kan en lärare eller ingenjör, en polis eller specialistsjuksköterska som varit sjukskriven i mer än 180 dagar och inte är frisk nog att arbeta med det yrke som den är utbildad till bli tvungen att säga upp sig från sin tjänst för att arbeta med i princip vad som helst. Detta är givetvis helt orimligt och ett slöseri med kompetens, skriver Therese Svanström, ordförande för TCO.
Hur stort är en gymnasieskolas värde för en liten kommun? Ingenstans är den frågan mer brännande än i Arjeplog, där den politiska ledningen efter decennier av vånda nu föreslår att en av landets dyraste gymnasieskolor ska läggas ner.