Ett nytt museum över Förintelsen kommer att placeras i Stockholm, skriver statsminister Stefan Löfven på minnesdagen för Förintelsens offer. Debatten handlar i dag även om effekten av nedstängningar, om hur vaccinationsviljan kan ökas och om att yttrandefrihet enligt en debattör kan slita sönder samhället.
Det räcker inte med traditionella informationskampanjer som strategi för att generera den vaccinationshastighet av befolkningen som krävs för att bromsa spridningen av covid-19. I stället behöver ansvariga myndigheter förstå och använda sig av beteendeforskning, skriver beteendeekonom Evelina Gunnarsson, nationalekonom Clara Leandersson och ekonom Frida Lindqvist.
Året som har gått har givit svåra frågor förnyad kraft. Hur ska vi skydda samhällets mest utsatta, till exempel de gamla? Hur prioriterar våra politiker bland begränsade resurser? Behöver personalen i vården uppskattas mer än genom handhjärtan på sociala medier och vackra ord? Sammanfattningsvis: Vilket pris sätter staten på våra liv, frågar Sarkomföreningens ordförande Magnus Carlsson.
Förintelsen och minnet av den är en angelägenhet för alla i vårt land. Regeringen vill inrätta Sveriges museum om Förintelsen som ett självständigt museum i Stockholm. Vi bedömer att museet ska kunna ta emot sina första besökare i juli nästa år, skriver statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och kulturminister Amanda Lind.
Det vetenskapliga stödet för nedstängningspolitiken är svagt eller obefintligt. En helhetsbild visar att tvingande nedstängningar gör mer skada än nytta, skriver professor Lars Jonung, senior advisor Ulf Persson och docent Roger Svensson.
Yttrandefriheten bör inte ses som en ursäkt för att vara respektlös, polarisera och demonisera andra människor. I förlängningen kan missbruk av det fria ordet förvärra någonting som världen i dag lider akut brist på – nämligen fred och säkerhet. Vi bör diskutera yttrandefrihetens konsekvenser som ibland skapar avstånd och hat mellan människor och sliter sönder vårt samhälle, skriver Kashif Virk, Islams Ahmadiyya Församling.
Var tionde statlig väg är i mycket dåligt skick. En tredjedel av 1990-talets motorleder är i dåligt skick. Vägarna på landsbygden förfaller. Fram till 2025 kommer 425 mil väg få sänkt hastighetsgräns på grund av dåligt underhåll. Det krävs dubbla anslag till vägnätet, skriver Marcus Dahlsten och Tina Thorsell, Transportföretagen.
Hungerproblematiken hade redan innan coronakrisen ökat i omfattning. Under pandemin har läget blivit än mer akut. För att undvika en hungerpandemi måste vi öka vårt jordbruksbistånd och stödet till en hållbar matproduktion, skriver Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect och Eva Åberg, verksamhetschef Vi-skogen
Vi måste ta till oss fakta, se lösningar på komplexa problem och inte svälja de populistiska och lögnaktiga lösningar som i allt högre grad får fäste i vårt samhälle, skriver Martha Wicklund, oppositionsråd för Vänsterpartiet i Örebro.
Vi trillar som bowlingkäglor i vinterhalkan och nu kommer uppmaningar från sjukvårdsansvariga, ortopeder och kirurgavdelningar om att vi ska hålla oss hemma och inte gå ut och riskera bryta ben. De vill inte prioritera sina resurser på att gipsa oss, skriver Mai Bergström och Anita Sandström, ordförande och vice ordförande i Osteoporosförbundet.
Det finns nu en stor risk att ekonomiskt pressade arbetsgivare tar chansen att krympa eller helt välja bort kontoren för att spara pengar, på kontorsarbetarnas bekostnad, skriver Jonas Lindström, Sverigechef på akustikföretaget Ecophon.