Debattsvepet 27 jan

Ett nytt museum över Förintelsen kommer att placeras i Stockholm, skriver statsminister Stefan Löfven på minnesdagen för Förintelsens offer. Debatten handlar i dag även om effekten av nedstängningar, om hur vaccinationsviljan kan ökas och om att yttrandefrihet enligt en debattör kan slita sönder samhället.

”Information räcker inte för att öka viljan att vaccinera sig”

Det räcker inte med traditionella informationskampanjer som strategi för att generera den vaccinationshastighet av befolkningen som krävs för att bromsa spridningen av covid-19. I stället behöver ansvariga myndigheter förstå och använda sig av beteendeforskning, skriver beteendeekonom Evelina Gunnarsson, nationalekonom Clara Leandersson och ekonom Frida Lindqvist.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Vilket pris sätter staten på våra liv?”

Året som har gått har givit svåra frågor förnyad kraft. Hur ska vi skydda samhällets mest utsatta, till exempel de gamla? Hur prioriterar våra politiker bland begränsade resurser? Behöver personalen i vården uppskattas mer än genom handhjärtan på sociala medier och vackra ord? Sammanfattningsvis: Vilket pris sätter staten på våra liv, frågar Sarkomföreningens ordförande Magnus Carlsson.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Använd det fria ordet för att bekämpa orättvisor - inte för att polarisera”

Yttrandefriheten bör inte ses som en ursäkt för att vara respektlös, polarisera och demonisera andra människor. I förlängningen kan missbruk av det fria ordet förvärra någonting som världen i dag lider akut brist på – nämligen fred och säkerhet. Vi bör diskutera yttrandefrihetens konsekvenser som ibland skapar avstånd och hat mellan människor och sliter sönder vårt samhälle, skriver Kashif Virk, Islams Ahmadiyya Församling.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

09.15

Utbildningsminister Anna Ekström inledningstalar vid ett digitalt seminarium om fjärrundervisning.

09.30

Region Skåne håller en digital pressträff om covid-19-läget.

11.00

Södertälje kommun håller en digital pressträff om läget i kommunen med anledning av spridningen av covid-19.

14.00

Västra Götalandsregionen arrangerar digital pressträff om covid-19 i länet.

Övrigt i flödet