Debattsvepet: torsdag 18 april

”Nattåg en orealistisk grön politikerdröm”

Nattåg till kontinenten är ett grönt hugskott anser tidigare utredare. Andra frågor som tas upp på dagens debattsidor är bland annat fördelarna med tillitsbaserad styrning i kommunerna, behovet av en sockerskatt i Sverige och hur framtidens infrastruktur ska utformas. 

1. Kortare arbetstid blev Ljusdals mirakelkur

I Ljusdal minskade socialsekreterarna arbetstiden och resultatet blev ett paradigmskifte – som leder bort från New Public Management och fram mot en tillitsbaserad styrning, skriver forskarna Kaj Gustafsson och Mikael Vallström, som följt projektet.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Staten måste stå för långsiktig satsning på skolan

Skolan är drabbad av en kraftig besparingsvåg. Riktade sektorsbidrag behöver nu snabbutredas. Staten måste kunna garantera att resurserna räcker till alla elever.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Nattåg en orealistisk grön politikerdröm”

Nattåg till kontinenten är bara ett grönt hugskott utan förankring i dagens eller morgondagens resemarknad, skriver Bertil Hylén, tidigare utredare vid bland annat Statens väg- och transportforskningsinstitut.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”Skatteverkets bisarra jakt på kontantanvändare”

Att låta Skatteverket trakassera en thaivagn i skärgården kan inte vara det bästa sättet att använda svenska folkets skattepengar på. Småföretagare tvingas lägga ned – samtidigt som banker och storföretag kommer undan med massiv pengatvätt, skriver ordföranden för Småföretagarnas riksförbund Peter Thörn och initiativtagaren till Kontantupproret Björn Eriksson.
Hela artikeln på Expressen

5. ”Inför sockerskatt och göm undan godiset”

Vi måste göra det lätt att göra rätt. Sverige skulle likt Norge kunna införa sockerskatt. En punktskatt på socker och läsk, liknande det vi i dag har på alkohol och tobak, skriver nationalekonomerna Emil Bustos och Elis Örjes.
Hela artikeln på Aftonbladet

6. ”Universiteten bör visa vägen i klimatfrågan”

Vi föreslår konkreta åtgärder som universitet kan vidta för att halvera sina utsläpp. De berör främst tre områden: resor, mat och lokaler. Det skriver fem forskare vid Lunds respektive Uppsala universitet.
Hela artikeln på Sydsvenskan

7. ”Nu är det dags för glesbygden”

Det är dags att sätta fokus på landsbygdspolitiken. En av de viktigaste uppgifterna nu är att föra en politik som håller ihop landet och bidrar till en hållbar utveckling i såväl städer, tätorter som gles- och landsbygd. Den nationella politiken måste utformas för att stimulera regional tillväxt. Stöd till bredband och infrastruktur i den glesaste glesbygd måste förstärkas. Det skriver Isak From, riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten.
Hela artikeln på Västerbottens-Kuriren

8. ”Gör Arlanda till ny nordisk storflygplats”

Låt inte debatten om flygskam styra långsiktiga beslut om samhällskritisk infrastruktur. Tvärtom bör Arlanda byggas ut med nya terminaler, förstärkta marktransporter och fler landningsbanor, skriver Niklas Nordström (S), ordförande för Svenskt Flyg.
Hela artikeln på Dagens Industri

9. ”Låt de som flyger mycket betala en högre flygskatt”

Vi vill att progressiva skatter på flygande införs i våra länder. Den som flyger mest ska betala mest. När direktören flyger till New York för sjätte gången det året ska hen betala högre skatt än när barnfamiljen som gör en enstaka resa per år. Vi vill också se en offensiv satsning på det hållbara alternativet till flyget – tåget, skriver ledarna för Nordens vänsterpartier.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

10. ”Bilarna måste bli färre på Göteborgs gator”

Ungefär 300 göteborgare per år dör i förtid på grund av dålig luft. Vikten av att ställa om till ett hållbart transportsystem har sällan varit så uppenbar. Kraftsamling krävs, skriver Västtrafiks hållbarhetschef, Hanna Björk, och vd, Lars Backström.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten
Håll koll på
Debattsvepet gör ett uppehåll under påskhelgen och återkommer tisdagen den 23 april. Under tiden önskas alla läsare en glad påsk!