Debattsvepet: onsdag 13 mars

”Nätläkarna slukar resurser på fel sätt”

Hjälper eller stjälper nätläkarna vården? Debatten fortsätter. Liberalt kommunalråd i Västerås chockas av petningen av Cecilia Wikström som kandidat i EU-valet. Skolverket vill att gymnasiet blir bättre att förbereda eleverna för högskolan. Och så vädjar SKL mfl om att byggtiden för höghastighetsbanan halveras. 

1. Skolverket: ”Elever behöver rustas bättre för högskolan”

I dag presenterar Skolverket en kvalitativ studie om hur väl gymnasieskolan lyckas med sitt uppdrag. En viktig slutsats är att de högskoleförberedande programmen i gymnasieskolan måste bli bättre på att göra eleverna förberedda för högskolan, skriver generaldirektör Peter Fredriksson.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Är du beredd att anslå extra resurser, Eneroth?”

Med liten påverkan på statsbudgeten kan byggtiden för höghastighetsbanan halveras, det visar beräkningar som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort. Det är välkommet att även regeringen öppnar för en översyn av hur höghastighetsbanan ska finansieras så att den snabbare kan bli verklighet, skriver företrädare för SKL, berörda kommuner och regioner.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Nätläkarna slukar resurser på fel sätt”

I Region Stockholm kostade nätläkartjänsterna cirka 100 miljoner kronor 2018. Det motsvarar lönen för uppemot 100 extra läkare inom primärvården, skriver Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin, i en replik apropå att SKL vill sänka ersättningen för digitala vårdbesök.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

4. ”S bluffade om EU:s ökade makt över svensk välfärd”

Inför toppmötet i Göteborg 2017 varnade vi för konsekvenserna av EU:s sociala pelare. Men S valde att helt förneka problemen. Inför EU-valet vill nu S Europaparti PES gå vidare med ytterligare överstatlighet inom välfärdsområdet. Vi går till val på att låta makten över svensk välfärd vara kvar i Sverige, skriver Ebba Busch Thor, Sara Skyttedal och David Lega (KD).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Därför är svensk vård både dyr och ineffektiv”

Den svenska sjukvårdens organisation kan sägas vara baktung med ett stort antal sjukhusspecialister och en alltför liten andel primärvård. Orsakerna till detta förhållande är många och delvis historiskt betingade. Sjukvård organiserad på detta sätt blir dyr och ineffektiv, skriver Björn Diamant, pensionerad allmänläkare.
Hela artikeln på Aftonbladet

6. ”Partistyrelsens agerande är chockerande”

Cecilia Wikströms uppdrag och ersättningar har inte på något sätt varit hemliga. Som ledamot av partirådet ifrågasätter jag partistyrelsens beslut att plötsligt sparka den kandidat vi enats om. Det chockar mig och många andra och väcker frågor om interndemokratin i vårt parti, skriver Jesper Brandberg (L), kommunalråd i Västerås.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

7. SD: ”I vårt Sverige är inte IS-terrorister välkomna”

Samtliga som valt att resa och ansluta sig till IS har vetat exakt vilken organisation det handlat om. De bör ställas inför rätta, dömas och avtjäna sina straff i Syrien eller Irak där de har begått brotten, och om så krävs bör Sverige stå redo att delfinansiera denna process, skriver flera tunga Sverigedemokrater.
Hela artikeln på Expressen

8. "På väg mot likabehandling av alla gifta par?”

Lagstiftningen är till för att skydda föräldrar och barn, inte straffa och kontrollera personer som fått barn på sätt som lagstiftaren inte sanktionerat. Vi behöver en föräldrabalk som fullt ut tar hänsyn till att män kan föda barn, kvinnor kan ge upphov till spermier och att familjer ser olika ut, skriver Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

9. ”Svensk arbetsmarknad behöver moderniseras”

Högerns förslag för arbetsmarknaden är verklighetsfrånvända. Det är orimligt att inte ha rätt till ett fast, tryggt arbete med en lön det går att leva på, skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Ali Esbati och Ulla Andersson.
Hela artikeln på Expressen

10. ”Vi måste ta ansvar och ställa om till en fossilfri stad”

Vi kommer att driva på, tjata och uppmuntra för att Göteborg tar sitt solidariska ansvar för att temperaturen inte stiger mer än 1,5 grader på Jorden. Det är vi skyldiga alla unga, skriver Karin Pleijel (MP).
Hela artikeln på Göteborgs-Posten
Håll koll på
Kl 9
Tingsrätten inleder förhandling om bussolyckan vid Sveg i Härjedalen i april 2017, då tre ungdomar omkom, Borås.
Kl 10
Industriarbetsgivarna presenterar årets första ekonomiska prognos, "Avmattning eller farligt nära en lågkonjunktur?"
Kl 10
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler presenterar partiets utvärdering av höstens val vid en pressträff.