Debattsvepet 1 okt

Hur primärvården ska organiseras så att den kan erbjuda patienterna en god, nära och trygg vård, engagerar flera skribenter i dag. Andra frågor som tas upp på dagens debattsidor är bland annat övergången till en tioårig grundskola, förslaget att antiken ska strykas i grundskolans historieundervisning och nivån på tjänstepensionen till välfärdsyrkena.

Småsmulor i budgeten räcker inte, Ekström

Det är en stor seger för Lärarnas Riksförbund att de första stegen tas för att göra en tioårig grundskola möjlig. Men reformen är inte en gratis quick-fix för skolan. Om lärarna blir lämnade utan de nödvändiga verktygen för ett tidigt kunskapsfokus riskerar reformen att bli en pyrrhusseger, skriver Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Nätläkarna måste integreras i den fysiska primärvården”

Primärvårdens organisation har stora brister. Vi vill att patienten knyts närmre den valda vårdcentralen med en rättsligt reglerad listning. Och att ha separata system för digitala kontakter och annan vård är inte långsiktigt hållbart, nätläkarnas verksamhet måste därför integreras i ett reformerat vårdval, skriver särskilde utredaren Göran Stiernstedt med flera.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

”Låt alla invånare få tillgång till en egen läkare”

Det är hög tid att satsa på en god, nära och trygg vård. Tillsammans kräver Kommunal och Läkarförbundet en formalisering av undersköterskans roll och införandet av listning på fast namngiven läkare i primärvården. Det finns inga genvägar – det är dags att stärka svensk hälso- och sjukvård från grunden, skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin och Sveriges läkarförbunds ordförande Heidi Stensmyren.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

9.30

Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar Arbetskraftsundersökningarna 2019.

9:30

Stockholm: Industriarbetsgivarna presenterar sin prognos för den ekonomiska utvecklingen vid en pressträff.

10.00

Stockholm: Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt presenterar en större budgetsatsning vid en pressträff.

11.00

Stockholm: Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, presenterar partiets förslag till budgetmotion vid en pressträff.

11.45

Stockholm: Slutbetänkandet för mer jämlik vård överlämnas till socialminister Lena Hallengren av den särskilde utredaren Göran Stiernstedt.