Debattsvepet 16 dec

Begränsa rätten till tolk, skriver Botkyrkamoderaten Stina Lundgren. Grundlagsskydda kulturen, uppmanar tunga kulturinstitutioner. Avgörande för klimatet att kommuner väljer rätt tjänstebilar, menar Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige. Och så återkommer frågan om religiös klädsel på flera håll. 

Det finns ett akut behov av nytänkande kring läkemedel

Sjukvården misslyckas ofta att göra behandlingar med nya innovativa läkemedel tillgängliga till patienter med svåra, sällsynta och obotliga sjukdomar. Den långsiktiga lösningen på problemet handlar inte om mer pengar till hälso- och sjukvården utan om att öka vår gemensamma betalningsförmåga, skriver hälso- och sjukvårdsdirektörerna i Region Västerbotten och Region Örebro län.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Myndigheter bör vara befriade från religiös klädsel”

Rätten att inte bara utöva sin religion utan också att manifestera den i arbetslivet, med religiös klädedräkt, undantag från handhälsning och så vidare har säkert varit tänkt som ett uttryck för tolerans. Men den har också inneburit att man givit draghjälp åt de mest kompromisslösa elementen inom religiösa samfund, skriver Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

”Vi kräver ett starkare skydd för kulturen i grundlagen”

Den svenska kulturpolitiken har blivit ett ideologiskt slagfält där vedertagna politiska överenskommelser utmanas. Vi kräver nu att regeringen tillsätter en utredning som undersöker hur kulturen kan få samma dignitet som bostad, utbildning, social omsorg och övriga grundläggande rättigheter i lagen, skriver företrädare för 17 kulturinstitutioner.
Läs hela artikeln på Dagens Nyheter (öppnas i ny flik)

Håll koll på

13.00

Segerstedtinstitutet arrangerar seminarium med Magnus Ranstorp "Salafistisk-jihadism i Norden - en lägesbild". Malmstensalen Handelshögskolan, Göteborg.

13.30

Regeringen presenterar långtidsutredningen vid ett seminarium. Medverkande bl.a Jämlikhetskommissionens ordf. Per Molander, Marika Lindgren Åsbrink, Tiden och LO, professor Magnus Henreksson, IFN och SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. Drottninggatan 4, Stockholm.

14.00

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt håller sitt jultal på partiets facebooksida.

Övrigt i flödet