Debattsvepet 16 okt

Skärp bidragspolitiken, kräver en rad moderater i hela landet inför partistämman. Anhörigstöd, skatt på avfall, polisbrist och elbrist är andra debattämnen i dag onsdag. 

”Det är inte bara äldre som har anhöriga, Hallengren”

1,3 miljoner anhöriga hjälper regelbundet en närstående att klara sin vardag. Men när regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell anhörigstrategi är en stor del av denna grupp exkluderad. Den nya strategin omfattar enbart anhöriga till äldre. Det är oacceptabelt, skriver förbundsordföranden för Anhörigas Riksförbund Ann-Marie Högberg.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Fel när regeringen lägger skatten på den som städar upp”

Regeringen och samarbetspartierna C och L har enats om att införa en skatt på avfallsförbränning. Att lägga fram ytterligare en skatt som drabbar fjärr- och kraftvärmen i ett läge där elektrifieringen ökar våra städers beroende av att fjärrvärmen avlastar elsystemet vintertid är anmärkningsvärt och går på tvärs emot Energiöverenskommelsen och samhällets behov, skriver Avfall Sverige, SKL & Energiföretagen ihop.
Läs hela artikeln på Dagens Samhälle

”Vi bor i förortsakvarier och matas med bidrag”

Svenskarna har inte uppfunnit segregationen, den hade vi med oss. Vi har under tusentalet år cementerat vår segregation under press från majoritetssamhället. Men svenskarna har inte gjort segregationen mindre. Genom att placera oss i förortsakvarier där vi matas med bidrag men hålls väl skilda från storsamhället och genom att ge bidrag till föreningar vars huvudsyfte är att motverka integration och bevara särart har segregationen djupnat, skriver Soheila Fors, föreningen Khatoon, och aktiv i KD.
Läs hela artikeln på Aftonbladet (öppnas i ny flik)

”Fler poliser och skärpta straff för en tryggare handel”

I kölvattnet av den ökande gängkriminaliteten har lag och ordning seglat upp som en av väljarnas högst prioriterade frågor. Gängbrottslighet är dock inte det enda som bör föranleda oro hos allmänheten. För att långsiktigt säkra tryggheten måste politikerna prioritera ett antal åtgärder för att stävja de brott som drabbar företag och slår hårt mot hela samhällets trygghet, skriver Günther Mårder och Pontus Lindström, Företagarna.
Läs hela artikeln på Göteborgs-Posten (öppnas i ny flik)

Håll koll på

Kl 8.30

Lärarförbundet släpper rankning av Sveriges Bästa skolkommun.

Kl 8.30

Kommunal arrangerar seminarium på temat "Skatteväxling för välfärden", Stockholm.

Kl 9

Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) arrangerar forskningskonferens om våldsbejakande extremism, Kista.

Kl 9

Partiledardebatt i riksdagen.

Kl 10

Sveriges Kommuner och Landsting presenterar Ekonomirapporten.