Debattsvepet: torsdag 14 september

"Misstroendet ett angrepp på Sveriges försvarsvilja"

Försvarsministern blivit en symbol för vår försvarsvilja vilket gör misstroendeförklaringen till ett högt spel för Alliansen och SD:s utspel under gårdagen ökade insatserna, enligt säkerhetspolitiskt expert och debattör. Ett annat hett debattämne denna morgon är det stundande kyrkovalet.

1. ”Härskarteknik bakom ignoransen för minoriteter”

I snart åtta år har Sverige haft en lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Den gäller alla kommuner. 
Ändå är det tydligt att merparten struntar i att leva upp till denna lag, skriver regeringens 
utredare Lennart Rohdin, som vill skärpa kraven.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. ”Inför en rättsgaranti för våldtagna”

Polisen och politiken måste sluta ställa den organiserade brottsligheten och sexualbrotten mot varandra. Våld som drabbar kvinnor är inte mindre allvarligt än våld som drabbar män. Unizon kräver nu att regeringen inför en rättsgaranti som innebär att våldtäkt utreds inom rimlig tid. Det skriver Olga Persson & Zandra Kanakaris, Unizon.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. "Misstroendet ett angrepp på Sveriges försvarsvilja"

Alliansen tar stora risker med hotet att avsätta försvarsminister Peter Hultqvist. Problemet är närmast att processen framstår som ett angrepp mot Sveriges försvarsvilja. Och om alliansen avstår misstroende måste Stefan Löfven tona ned retoriken och visa att han kan stryka ett streck över det hela, anser Johan Wiktorin, säkerhetspolitisk expert.
Hela artikeln på Dagens Industri

4. ”Därför bör Sverige säga nej till kärnvapen”

De som stödjer FN:s kärnvapenförbud är inte naiva och tror att det magiskt kommer att få bort alla kärnvapen. Målet är att stigmatisera kärnvapen. Flera argument mot undertecknandet har varit slående ovetenskapliga. Som forskare har vi ett ansvar att försvara sanningen, skriver nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

5. ”Befäst Sveriges roll som kraft för nedrustning”

Den 20 september öppnas möjligheten att slutligen skriva under det historiska avtalet mot kärnvapen. Röda Korset hoppas att Sverige ska fortsätta sitt arbete för en kärnvapenfri värld och underteckna konventionen, skriver Tadateru Konoe, internationella Röda Kors- och Rödahalvmånefederationen, och Margareta Wahlström, Svenska Röda Korset.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

6. "Vill du stoppa rasismen? Gå och rösta i kyrkovalet"

Att rösta i kyrkovalet blir ett sätt att rädda vår demokrati och förhindra SD:s ambitioner att förvandla vårt land till ett människofientligt, intolerant och delat "vi-och dom"-samhälle, skriver Kurdo Baksi, författare och samhällesdebattör.
Hela artikeln på Expressen

7. "Allt fler blir våldtagna - polisen får inte svika"

”Att det blev en fällande dom för min våldtäktsman berodde enbart på den polis som förhörde mig. Utan hennes engagemang och varsamma frågor skulle jag aldrig ha berättat.” Så säger Frida, 19 år, som när hon var 14 blev hon utsatt för en våldtäkt.
Hela artikeln på Aftonbladet

8. "Regeringens förslag slår ut småspararna"

Nej, straffbeskattandet av ISK drabbar inte de rika – utan vanliga Svenssons. Det skriver Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C) och Per Åsling, skatteutskottets ordförande (C).
Hela artikeln på Aftonbladet

9. "Värsta avarterna i vår bransch måste bort"

Närapå slavliknande anställningskontrakt, SMS-anställningar och plötsligt försämrade anställningsvillkor är vardag för våra medlemmar. Vi efterlyser krafttag både från parterna på arbetsmarknaden och från politikerna för att skapa justare villkor, skriver Beatrice Ekelund och Susanna Gideonsson, Handels.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

10. ”Kommuner får inte ge efter för hederskulturen”

Låneburkinis i Hässleholm och tjejsimning i Umeå. Det är uppenbart att Sveriges kommuner behöver stöd och vägledning från nationell nivå för att orka stå emot kraven på olika regler och skilda offentliga rum för män och kvinnor. Det skriver Gulan Avci & Frida Svensson, Liberala kvinnor.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

11. "När det gäller skolan ska mångfalden bevaras medan vinstjakten ska minimeras."

Vi förespråkar ett system där skolan ska minska de klyftor som finns i samhället – inte öka dem. Det skriver de två socialdemokraterna Marie Granlund, riksdagsledamot, och Anders Rubin, skolkommunalråd i Malmö.
Hela artikeln på Sydsvenskan
Håll koll på
8:00
Riksrevisionen presenterar granskning om kärnkraftstillsynen, med utgångspunkt från de svenska kärnkraftsreaktorernas tilltagande ålder, nya yttre hot och höjda säkerhetskrav
12:00
Interpellationsdebatter med arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S), statsrådet Sven-Erik Bucht (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S), miljöminister Karolina Skog (MP) och statsrådet Peter Eriksson (MP), riksdagen.
12:30
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterar ett paket med satsningar på den fria konstens villkor från den kommande budgetpropositionen,
14:00
Frågestund med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), försvarsminister Peter Hultqvist (S), EU- och handelsminister Ann Linde (S) och miljöminister Karolina Skog (MP), riksdagen