Debattsvepet: onsdag 17 april

”Misstänkta ungdomsrånare som hotar bör få fotboja”

Hela samhället attackeras när vårdpersonal hotas, ungdomsrånare bör få fotboja, skolstöket blir värre och Sverige borde byta kurs i drogpolitiken. Det är några av de ämnen som engagerar dagens debattörer. Annat som debatteras är hur Sverige bör hantera barnen till IS-terrorister samt konsekvenserna av gymnasielagen. 

1. Attack på hela samhället när vårdpersonal hotas

Den som tar med sig vapen in på sjukhuset eller hotar en sjuksköterska i akutens väntrum attackerar hela samhället. Därför är det anmärkningsvärt att regeringen förminskar denna yrkesgrupp i sin nya lagrådsremiss, skriver Johan Forssell & Irene Svenonius (M).
Hela artikeln på Dagen Samhälle

2. Barn och äldre får betala för januariprojektet

Notan för januarisamarbetet har hittills barn och äldre fått plocka upp. Det är illavarslande när regeringen och dess samarbetspartier naggar på välfärden för att få ihop sin budget, skriver Jakob Forssmed (KD).
Hela artikeln på Dagen Samhälle

3. ”Misstänkta ungdomsrånare som hotar bör få fotboja”

I Stockholm har rånen mot barn och unga blivit dubbelt så många under vintern. En mycket farlig trend är att unga av rädsla för att utsättas för mer våld inte vill medverka i polisens utredning av brottet. Det sätter rättssamhället ur spel. Därför krävs nu politisk handlingskraft, skriver Lotta Edholm (L), Jan Jönsson (L) och Johan Pehrson (L).
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. ”Politikerna är för fega för att ta tag i skolstöket”

Stöket i den svenska skolan har förvärrats och allt fler elever känner sig otrygga. Men politikerna har inga förslag som kommer lösa problemen på riktigt, skriver läraren och debattören Isak Skogstad.
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

5. ”Är islamisters barn mer värda än andras?”

Hur kommer det sig att regeringen och etablerade medier ser jihadisternas barn som mer värda än jihadisternas offer? Det skriver Michael G Helders, ordförande och grundare av den ideella föreningen Svenska sekulära för fred och rättvisa, som intresserar sig för frågor som rör integration och förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism.
Hela artikeln på Sydsvenskan

6. ”Sverige körde i diket med gymnasielagen”

Om kraven i gymnasielagen inte uppfylls, ska individen utvisas. Jag påstår att det inte kommer ske. Men det är upp till våra politiker att visa, skriver Jan Emanuel Johansson, frihetlig socialdemokrat och riskkapitalist.
Hela artikeln på Aftonbladet

7. ”Vård – inte straff – bör vägleda drogpolitiken”

Det är dags för politikerna att släppa beröringsskräcken när det gäller narkotikafrågorna. Vi föreslår att regeringen tillsätter en permanent exekutiv narkotikakommission som bland annat bör följa den internationella utvecklingen med vård i stället för straff, skriver Christina Gynnå Oguz och Björn Fries.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet

8. ”En obekväm sanning löser inte klimathotet”

Klimatmålen nås inte med självuppoffring, stagnation och global despoti. För framgång krävs energiformer som är så överlägsna de fossila till pris och tillgänglighet att kol, olja och naturgas stannar i marken, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M).
Hela artikeln på Dagens Industri

9. ”Skogen kan rädda klimatet”

Om världens skogar brukas hållbart kan klimat­målet nås, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
Hela artikeln på Upsala Nya Tidning

10. ”Låt barnen komma hem – med sina IS-föräldrar”

Oskyldiga barn ska inte dö och straffas för sina föräldrars vidriga brott. Låt dem omedelbart komma hem. Sverige tog individerna som blev IS-terrorister i båten – nu äger vi tyvärr problemet, skriver Zinat Pirzadeh.
Hela artikeln på Expressen
Håll koll på
8.00
Riksrevisionen publicerar granskning om Tullverkets kontrollverksamhet.
Högsta domstolen meddelar dom i fall där en kvinna åtalats för skyddande av brottsling efter att ha ljugit i polisförhör i samband med krogmorden på Vårväderstorget i Göteborg 2015.