Debattsvepet: tisdag 13 februari

”Miljöpartiet vill sätta stopp för fossila drivmedel 2030”

Sista droppen bensin ska säljas 2030.  I dag presenterar Miljöpartiet en klimatfärdplan, och utmanar övriga partier att matcha den. Andra debattämnen denna morgon är brytningen av kobolt, flyttkedjor och försäljningen av gamla Karolinska.

 

1. Äldre ensamma i för stora hus

Går ensamhet att bygga bort? Många äldre upplever att deras boende inte längre passar livssituationen. Men varför flytta när alternativen är få, kanske inte tillräckligt attraktiva och ekonomin ofta påverkas negativt? Frågorna diskuterades förra veckan på ett seminarium arrangerat av Boinstitutet och Villaägarna.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

2. Regeringens subvention föder lidande i Kongo

Kontrollen över och exploateringen av kobolt som är en nödvändig del i elbilarnas batterier är en av orsakerna – kanske den viktigaste – till våldet och fattigdomen i Kongo-Kinshasa. Denna kunskap har naturligtvis funnits hos svenska regeringar, som trots det infört subventioner med skattemedel till miljövänliga bilar, vilket medför en ökad efterfrågan på kobolt, skriver författaren Fredrik Segerfeldt.
Hela artikeln på Dagens Samhälle

3. ”Miljöpartiet vill sätta stopp för fossila drivmedel 2030”

Miljöpartiet presenterar i dag en klimatfärdplan med 142 åtgärder som ska göra så att Sverige lever upp till Parisavtalet. En viktig punkt är att sätta ett slutdatum för fossila drivmedel: Vi vill att den sista droppen fossila bränslen för fordon ska säljas i Sverige år 2030, skriver språk­rören Isabella Lövin och Gustav Fridolin.
Hela artikeln på Dagens Nyheter

4. "M gör som Trump – struntar i miljön"

Faktum är att många av de miljönedskärningar som M föreslår är lika stora eller större än den amerikanska administrationen nu gjort i USA:s miljöarbete. När Trump-administrationen skär bort 2,4 miljarder dollar från det amerikanska Naturvårdsverket motsvarar det 31 procent i nedskärning, medan M vill skära 32 procent på det svenska Naturvårdsverket. Det skriver Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet de gröna.
Hela artikeln på Aftonbladet

5. SD: Bygg inte en skattemur runt företagarna

Under Magdalena Andersson tid som finansminister har Socialdemokraterna drivit eller försökt driva fram flertalet skatter och andra åtgärder som samtliga har udden skarpt riktad mot det svenska företagandet. Flygskatt, kemikalieskatt, försämrat rut- och rot-avdrag samt extra beskattning av företag som anställer äldre arbetskraft är ett par exempel. Förslaget om en särskild skatt på entreprenörer stoppades lyckligtvis i sista stund efter hårdnackat motstånd från oss och allianspartierna.
Hela artikeln på Dagens Industri

6. "Så här stoppar ni inte rasism mot muslimer"

Hemsidan islamofobi.se ingår i regeringens satsning på rasism mot muslimer. Men det nystartade initiativet riskerar att slå fel direkt – på grund av att man valt att samarbeta med det kritiserade muslimska studieförbundet Ibn Rushd, skriver Gulan Avci, integrationspolitisk talesperson (L) och Christina Örnebjär, kulturpolitisk talesperson (L).
Hela artikeln på Aftonbladet.

7. Kinas mål: Skrämma oss till underkastelse

Just nu pågår en annan tyst diplomati: Den kinesiska regimen försöker mobilisera sina ”vänner” för att övertyga den svenska regeringen att sluta prata om den fängslade svenske medborgaren Gui Minhai: För jobbens skull, för investeringarna, handeln, ja för Volvos skull, skriver Magnus Fiskesjö, före detta kulturattaché vid svenska ambassaden i Peking, bekant till Gui Minhai, professor vid Cornell University, USA.
Hela artikeln på Aftonbladet

8. ”Ökad tillförsel av frisk luft, sänkt temperatur i klassrummen och förbättrade elevprestationer hänger ihop.”

Av de kommuner som sökte pengar för upprustning av skollokaler hamnade fem på Lärarförbundets tio-i-topp-lista över de bästa skolkommunerna två år senare. Det skriver företrädare för fem organisationer som arbetar för barn och unga.
Hela artikeln på Sydsvenskan

9. Här i Sverige skakar vi hand – punkt slut

Arbetsdomstolen prövar ett fall av religiös diskriminering. Nalin Pekgul är trött på beslutsfattarnas missriktade välvilja: "Toleransen för islamister som driver orimliga krav med hänvisning till sin religion har gått för långt".
Hela artikeln på Expressen

10. "Inhägna skolor och förskolor som i andra länder"

Skolor och förskolor behöver bättre skalskydd för att öka tryggheten och förebygga vandalisering och inbrott. Lär av andra länder, skriver Reinhold Heggenberger
Hela artikeln på Göteborgs-Posten

11. Är du nöjd med sajten Ibn Rushd skapat, Bah Kuhnke?

Regeringen bad en myndighet om en kampanj om islamofobi och hatbrott – fick en sajt som misstänkliggör arbetet mot hedersförtryck i retur. Är demokratiminister Alice Bah Kuhnke och regeringen nöjda med hur Myndigheten för stöd till trossamfund har utfört sitt uppdrag? Det undrar Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V).
Hela artikeln på Dagens Samhälle

12. ”Inte ansvarsfullt att behålla gamla Karolinska”

Miljarderna vi får in för gamla Karolinska sjukhuset är en förutsättning för att kunna göra de stora investeringar som krävs i Stockholms läns sjukvård. Det skriver Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.
Hela artikeln på Svenska Dagbladet
Håll koll på
9:30
Miljöpartiet presenterar klimatfärdplan.
9:30
SCB: Arbetskraftsundersökningarna, fjärde kvartalet 2017.