”Miljardstöd krävs för att idrotten ska överleva 2021”
Riksidrottsförbundet oroar sig för att barn och unga inte hittar tillbaka till idrotten efter pandemin. Regionerna med bäst hållbarhetsarbete kommer återhämta sig snabbast, tror Västerbotten. Klimatfrågan, flyktingpolitik och aborter är andra ämnen i debatten i dag.
Industrin investerar mer än 1 000 miljarder kronor i nya anläggningar och ny teknik i norra Sverige. Trots att utvecklingen begränsas av undermålig järnväg konstaterar Trafikverket att pengarna bara räcker till att lappa och laga – inte att bygga klart redan påbörjade sträckor, skriver företrädare för Handelskamrarna i norra Sverige och riksdagsledamöter från M, C, S och V.
Varje dödsfall på grund av pandemin är en tragedi. Bristerna i äldreomsorgen är något vi alla politiker på alla nivåer måste ta ansvar för. I stället för att jaga mediala poänger om bristerna i äldreomsorgen borde Ebba Busch och Kristdemokraterna vara med och ta ansvar där de styr, skriver de socialdemokratiska oppositionsråden Mathias Bohman, Sara Heelge Vikmång och Khashayar Farmanbar.
I dag överlämnar Riksidrottsförbundet till regeringen fyra scenarier över idrottsrörelsens utveckling 2021 och 2022. Vår bedömning av pandemins negativa ekonomiska effekt på idrottsrörelsen: mellan fyra och sex miljarder kronor år 2021, skriver ordförande Björn Eriksson
Om socialdemokratin vill vara relevant så måste den hantera klimatkrisen, men utan att öka klyftorna i Sverige. Hur då? Tillsätt en omställningsminister, hjälp industrin. Målet är fossilfrihet. Samtidigt måste resultatet också bli fler jobb, skatteintäkter och ökad levnadsstandard i hela landet, skriver Kalle Sundin, utredare vid fackliga idéinstitutet Katalys.
Sverige bör ta nästa steg för en aborträtt i tiden – och bli det första landet i världen att permanent tillåta abortpiller över disk. Det skriver Amanda Broberg, Fria moderata studentförbundet.
I post-corona-samhället kommer regionerna med starkast hållbarhetsarbete att vara de som återhämtar sig snabbast. Här sticker Västerbotten ut. Vi behöver sprida kunskap om detta eftersom beslutsfattare på EU-nivå inte förstår att det svenska sättet är nyckeln till Europas framtid, skriver Richard Carstedt (S), regionråd, tillsammans med företrädare för näringslivet.
Problem med drift och upphandling. Vinterväghållning är en av våra viktigaste samhällsfunktioner. Det är hög tid att arbetet prioriteras och värderas annars finns risken att ingen tar på sig dessa uppdrag. Formerna för avtal med de företag som utför arbetet måste förbättras. Chaufförsyrkets status behöver höjas. Det skriver Carina Ahlfeldt, Kent Ernerstedt och Stefan Sjögren från Sveriges åkeriföretag
USA, Ungern och Polen – läget är allvarligt. Alla goda krafter måste nu gå samman för att värna vår demokrati. Därför bjuder vi in M, KD, C, L, MP och V till ett möte, skriver socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Heléne Fritzon och Evin Incir.
Skenavrättningar, hundattacker, tortyr och misshandel. Det väldokumenterade våldet och de olagliga direktavvisningarna av människor på flykt längs med EU:s gränser måste få ett slut. Varför agerar inte den svenska regeringen? skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V).
Vi föreslår att människor från andra länder som vistas i Sverige och utgör terrorhot, men inte kan utvisas, ska begränsas genom en tvångsplacerad kommunarrest kombinerad med elektronisk övervakning, skriver Adam Marttinen och Magnus Olsson, Sverigedemokraterna.
Elbristen i Sverige har till slut kommit upp på agendan. Istället för att nu peka finger om vem som är skyldig gäller det att hitta lösningar. De flesta är överens om är att framtidens energilösningar är både fossilfria och förnybara. En internationell produktionsmetod som är på uppsegling är havsbaserad vindkraft, som både är mer effektiv och skonar djur- och naturliv bättre än landbaserad vindkraft, skriver Henrik Baltscheffsky, vd Hexicon.
Coronakommissionens krav på omfattande personalförbättringar i äldreomsorgen skulle kosta enorma pengar – uppemot 100 miljarder mer än i dag om tio år. Kommunerna som satsar mest av alla på äldreomsorgen går dock åt andra hållet och krymper kostnaderna.